Zeps: Staķis, visticamāk, nelikumīgos komandējumos iztērējis vairāk nekā 14 tūkstošus eiro

Mārtiņš Staķis

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis savos, visticamāk, nelikumīgos komandējumos ir iztērējis vairāk nekā 14 tūkstošus rīdzinieku nodokļos samaksātos eiro, liecina domes Centrālās administrācijas sniegtās atbildes uz deputātu frakcijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētāja Viestura Zepa pieprasījumu par Rīgas mēra M. Staķa starptautisko komandējumu organizēšanu.

Kopējā summa, ko Staķa vadībā dome tērējusi komandējumiem – vairāk nekā 54 tūkstoši eiro.

Lai arī Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums nosaka Finanšu un administrācijas lietu komitejas kompetenci vērtēt komandējumu lietderību un akceptēt tos, mēra Staķa nolaidības dēļ šī sasaukuma laikā komitejā nav izskatīts neviens jautājums par deputātu komandējumiem, tomēr komandējumi ir notikuši.

Pretēji ārējos normatīvajos aktos noteiktajam, par tiem vienpersoniski lēmis Rīgas domes priekšsēdētājs. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir publiski atzinusi, ka amatpersonai nav tiesību vienpersoniski attiecībā uz sevi izdot rīkojumu. Saskaņā ar pašvaldības nolikumu šajā jautājumā tādu tiesību mēram nav arī par citiem deputātiem.

Deputāts Viesturs Zeps: “Informācija, ko esmu saņēmis par Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa un deputātu komandējumiem, izskatās ļoti slikta. Komandējumu ir daudz, bet kārtības maz. Faktiski es varu secināt, ka

mērs Staķis zināmas nolaidības vai savas nekompetences dēļ, ir apgājis noteikto kārtību par saviem un kolēģu komandējumiem, par tiem piešķiramajiem līdzekļiem lēmis vienpersoniski, kas savukārt ir pilnībā pretēji pašvaldības nolikumā noteiktajam.

Summas, kas tādējādi iztērētas, ir tik lielas, lai, iespējams, varētu runāt pat par noziedzīgu nodarījumu. Atbildi uz šo es skaidrošu pie atbildīgajām iestādēm.”

Ņemot vērā ažiotāžu par Rīgas mēra M. Staķa vienpersonisko lēmumu par savu komandējumu uz pasaules hokeja čempionātu Tamperē, pēc deputāta V. Zepa iniciatīvas veikta vispārēja analīze par starptautisko komandējumu organizēšanu pašvaldībās, salīdzinot to ar Rīgas valstspilsētā noteikto kārtību un faktisko rīcību galvaspilsētas domē.

Tāpat par šī sasaukuma deputātu komandējumiem tika pieprasīta informācija domes Centrālajai administrācijai un Finanšu departamentam. Konstatētais radījis nopietnas bažas par iespējamiem ilgstošiem normatīvo aktu pārkāpumiem Rīgas domes priekšsēdētāja darbībā, par ko deputāts Zeps ir vērsies VARAM.

Rīgas pašvaldības nolikums reglamentē Finanšu un administrācijas lietu komitejas pilnvaras, tai skaitā nosakot, ka komitejas kompetencē ir domes deputātu komandējumu lietderības izvērtēšana un akceptēšana.

Kopš 2020.gada oktobra, kad darbu sāka Staķa vadītā dome, šajā komitejā nav ticis skatīts neviens jautājums par deputātu komandējumiem, proti, domniekiem nav tikusi nodrošināta iespēja lemt par komandējumu lietderību, kā arī tos akceptēt, tomēr komandējumi ir notikuši – saskaņā ar Centrālās administrācijas sniegto informāciju – Staķa komandējumi ir izmaksājuši 14 069.30 eiro, bet visiem deputātiem kopā šajā sasaukumā tērēti 54 181.37 eiro.

Avots: attistibai.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Anita
Anita

Draņķis ne staķis

Zvaigzne
Zvaigzne

Staķis ir ļoti švaks Rīgas mērs – nav vispār redzami darbi rīdzinieku labā, tik pašām patīk karogus vicināt un, kā izrādās, ceļot uz rīdzinieku rēķina.

antilapsa
antilapsa

Svēta lieta par rīdzinieku naudu braukt ceļojumos!

Veļasziepju birža
Veļasziepju birža

Ja tas tā ir, tad tas ir absolūts juridisks brāķis no biroja un RD struktūru puses – tehniska diskvalifikācija. Ir principi , ko nedrīkst ignorēt.

Dirty money
Dirty money

stakis = usakovs? katrs z.g ka prot?

LIEMENIS
LIEMENIS

ŠĻURA STAĶIS IR ĪSTENS savas mātes dēls. Tā bija kārtīga ŠĻURA.

Vai ne
Vai ne

Nu gan uzēdušies Staķim. Labāk papētītu Jaunzemes ceļojumus uz valsts rēķina. Bīstamāk, vai ne, Lapsa un Co?

rata
rata

Skapim taču krāja,labam darbam paša prātā