VM piedāvātais reformu plāns: daļai slimnīcu ieteikts atteikties no diennakts ķirurga un reanimatologa pakalpojumiem

Līga Meņģelsone
Veselības ministre Līga Meņģelsone

LTV “De facto”

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi priekšlikumus slimnīcu tīkla sakārtošanai, un tajā ietverta gan metodisko vadības centru izveide vienādas ārstēšanas kvalitātes nodrošināšanai, gan arī piedāvājums virknē reģionu slimnīcu izslēgt vairāku profilu speciālistus no uzņemšanas nodaļu diennakts pieejamības, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “De facto”.

Raidījums norāda, ka

Latvijā 2021.gadā nomira 3679 cilvēki, par kuriem vēlāk statistikā ierakstīja “medicīniski novēršama nāve”, liecina SPKC dati.

Tie ir aptuveni desmit cilvēku katru dienu, un visbiežāk – Latgalē. Tie ir cilvēki, kuri nebūtu nomiruši, ja viņi būtu saņēmuši atbilstošu medicīnisko palīdzību, kas dažādu iemeslu dēļ nav noticis.

Veselības ministrija esot iezīmējusi reformu plānu, kam būtu jāpanāk, ka visus pacientus ārstē vienādā kvalitātē, nosakot arī precīzas prasības katram slimnīcas profilam, skaidro raidījums.

“Mēs pasakām, ka tādi būs, slimnīcas vērtē. Un tad mēs pieņemam lēmumu, ko darīt tālāk ar tām slimnīcām, jo, pieņemot šo lēmumu, mēs nevaram… Viena lieta ir šie kritēriji, otra lieta ir, cik ilgā laikā NMP dienests var aizbraukt, un kā pacients var nokļūt uz šejieni, un uz ārstniecības iestādi. Otra lieta, kas mums ir jāpārskata, un tas ir minēts, varbūt tas tur tik labi nenolasās – tā saucamais hospitalizācijas plāns,” raidījumam stāsta Veselības ministrijas Ārstniecības departamenta vadītāja Sanita Janka.

Saskaņā ar šo piedāvājumu, daudzviet pirmā, otrā un trešā līmeņa slimnīcās Latvijas reģionos uzņemšanas nodaļās vairs nebūtu ķirurgu un/vai anesteziologu-reanimatologu diennakts dežūru, uzsver raidījums.

Raidījums atgādina, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) Iepriekš pieprasīja reformas, norādot, ka citādi nav iespējams veselības nozarei dot papildu naudu. Šobrīd jau ir skaidrs, ka valdība jebkurā gadījumā mēģinās atrast naudu inflācijas radīto papildu izdevumu segšanai. Bet tā neesot atkāpšanās no prasības pēc reformām.

Par to valdībā diskutēs 30.maijā, tieši pirms prezidenta vēlēšanām.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


13
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Mamma
Mamma

Vai tā ir sakārtošana , ka Bērnu slimnīcā diennaktī griežas pāri simtam pacientu , vai citas slimnīcas Latvijă nestrādā ?

tabletīte
tabletīte

Reformas mērķis jau viens- visiem dakterīšiem vismaz ministru algas no nodokļu maksātāju naudas un lieli neapgrūtināt ar pacientiem. Tie lai iet un maksā privātajā sektorā. Valstij jāapmaksā slimnīcu eksistence kā nogaidīšanas vieta katram mediķim dienas pirmo pusi, lai tad var stra’dāt iet savā privatpraskē. Kārtībai taču jābūt un vai tad valsts nevar vēl aizņemties, lai visas šīs izklaides apmaksātu. Un ja nu atkal kāds jauns mersa vai bmv modelis tarādās tirgū? – kātas sagdāsi? Savas mājas izpiorktas jau nav vēl tikai rezdentiem un dažiem jaunajiem ārstiem. Labi taču dzīvojam dz”irēs mēra laikā

mizgrauzis
mizgrauzis

Vot nelietīgie ķirurgi un reanimatologi, izēd tikai visu valsts budžetu. Būtu labāk Kariņam, Rinkēvičam un TV žurnālistiem atstājuši.

Minna
Minna

Kādi sūda dežūrķirurgi , ja Lewitam vajag 6 700 pensiju mēnesī !

Putras Dauģis
Putras Dauģis

Kādēļ šis ir politisks jautājums, ko skata Ministru kabinets!? Kas tiks skaidrots ministriem, ko viņi spēs izdarīt, izņemot pieņemt zināšanai?

Bezcerība
Bezcerība

Bet panorāmā, tvnetā, delfos stāsta ka viss attīstās. Tad ko sauc par attīstību, ja drīz LV jāarstējas būs kā viduslaikos ar dēlēm un urīnu?

linda abu meri
linda abu meri

Panorāmā neko nestāsta. Tur tikai lasa no lapiņas. Tikai man ir dota brīvība

sviesta ātombumba
sviesta ātombumba

Citās valstīs struktūrplāna jēga ir resursu koncentrēšana pacientam gadījuma ārstēšanai efektīvākajā vietā, balansējot izmaksas ar ieguvumiem, taču ne LV, jo struktūrpļāns neattiecās uz ģimenes ārstiem, monoprofila slimnīcām un tam neesot paredzēti finansiāli ieguvumi. Kas vēl jāizdara , lai būtu stulbāk un nejādzīgāk? Izrādās ir iespēja – par kāda specifiska nodokļa nemaksāšanu liegt veselības aprūpi, kas 21.gs un kur nu EU ir universālas cilvēktiesības. Esam uz miesassodu un spīdzināšanas atjaunošanas ceļa? Lai dzīvo neizmērāms tupums.

Gada glezna
Gada glezna

Pēdējais laiks par ķirurgiem piņemt gaļas izcirtējus tirgū.

Vai ievērojāt, ka 90-tajos gados, kad tiešām bija ļoti smagi apstākļi, medicīna nebija tik bezcerīgā stāvoklī.
Vai ievērojāt, ka saeimas un ministru kabineta ierēdnīem naudas pietiek.

Evika Aļeksandrovna Siliņa
Evika Aļeksandrovna Siliņa

Arī dzīvnieku mocītavām Rīgas cirkam 7 milijoni un zoodārzam 40 atrast nebija grūti.

Bezcerība
Bezcerība

90tajos vēl nebija dzimis Jaunais laiks – tagadējā Jaunā vienotība. Tāpēc arī nebija tādas bezcerības. Bija citas problēmas, bet visi ar cerībām skatījās uz nākotni.

progresīvie deģenerāti
progresīvie deģenerāti

Protams, ka ķirurgi jāsamazina. Tak, ne jau – klimata ministrija!

Pateicīgā latvāņu tauta
Pateicīgā latvāņu tauta

Galvenais , ka zooloģiskā dārza pārbūvītei 40 milijoni netiks samazināti. Mēs tomēr esam atbildìgi par tiem, ko pieradinām