Vjačeslavs Dombrovskis: Esam vājākā ekonomika starp Baltijas valstīm. Un tas pievērsīs īpašu Putina uzmanību

Vjačeslavs Dombrovskis

Daži secinājumi pēc diviem kara gadiem. Krievija rītdien nesabruks. Putins nenomirs. Paši krievi negāzīs Putina režīmu. Karš ātri nebeigsies. Tieši pretēji. Viss tikai sākas. Pasaule stāv uz globāla konflikta sliekšņa. Un Latvija tagad ir Rietumu pasaules pierobežas zona.

Rietumi šodien demonstrē vājumu un kolosālu līderības trūkumu. Trampam reālas izredzes atgriezties pie varas. Eiropai laiks radīt savu militāro drošību. Bet tā (ar 17 triljoniem eiro kopproduktu) nespēja piegādāt Ukrainai apsolīto miljonu artilērijas lādiņu par 2 miljardiem eiro.

Karš radījis milzīgus izaicinājumus. Jāinvestē jaunās “Mannerheima” līnijas izveidošanā, aizsardzības spējās. Tas viss prasīs tik daudz naudas, kā nekad nav bijis. Bet tas nepieciešams, lai pārliecinātu investorus, ka esam droši investīcijām, pat ja esam pierobežas zona.

Veiksmīga pierobežas zonas ekonomika pati sevi neizveidos. Tranzīta un pārējie “tilta” ekonomikas modeļi ir beigti. Nepieciešami citi attīstības modeļi. Izraēlas un Dienvidkorejas piemēri liecina, ka attīstība iespējama arī šajos apstākļos.

Latvijai ir vismaz divi stratēģiskie vājumi, pēdējo trīsdesmit gadu laikā neizdarītie darbi.

Pirmais: ilgstoša ekonomikas attīstības stratēģijas neesamība un tās sekas.

Esam vājākā ekonomika starp Baltijas valstīm. Un tas pievērsīs īpašu Putina uzmanību.

Otrais: atsvešināta krievvalodīgo minoritāte, kas vārās savā ilgstošā aizvainojuma sulā. Tas pats kokteilis, kurš radījis šodienas Krieviju. Vai nu līdz 30% Saeimas mandātu būs bloķētas “krievu partijās”, būtiski apgrūtinot valstij nepieciešamo stratēģisko lēmumu pieņemšanu.

Bet šodienas reālākais drauds ir tas, ka 2026. gadā ar krievvalodīgo balsīm pie varas nāks “Latvijas Orbāns”, kurš pakļaus visu valsti savām īstermiņa komerciālajām interesēm.

Tad Latvija kļūs par vēl vienu Ungāriju – Putina sabiedroto pret Eiropu un Rietumu pasauli.

Šodienas izaicinājumi prasa citu, tālredzīgu un uz rezultātu orientētu politisko līderību, kas spēs radīt un īstenot jaunus ekonomikas attīstības modeļus, labklājības pieaugumu un neļaus konsolidēties piektajai kolonnai. Stagnācijā plaukstošo politiķu laiks beidzies.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
VĒL! vairāk piķi
VĒL! vairāk piķi

DODIET!
VĒL!
Ar maukasbērnu miljonu i pa maz!

Barija
Barija

Kadma ir jamaksā par kariņa valdībām un izveleto krsu uz sagrāvi, icilākie ekonomikas ministri un īpašo kompetenču apveltītie labākie no šmulīgākiem ekonomikas ministru padomniekiem…. Atliek parakņāties internetā, lai nekļūdīgi atrastu varoņus šai īpašajai ātpalicībaš ārtumjosai Par to kā augusi putniņu labjutība un sieviesū tesības artnerībās

Tieši otrādi
Tieši otrādi

Vjačeslavs ir izdarījis visu, lai Latvija būtu vājākā ekonomika. Kurš tad bija ekonomikas ministrs Latvijas ekonomiskās vājināšanas laikā? Neko gudru neatceros, izpatika oligarhiem un saimniekiem. Tagad uz Eiropu sagribējies.

Koe?
Koe?

Un ko Tu esi izdarījis lai nebūtu vājākā ekonomika?

Jeblonskis
Jeblonskis

Esu ietaupijis 30k€, lieko importu, remontējot esošās lietas.
Un TU?

Jefiņš
Jefiņš

Sagrautā izglītība ir avots gan ekonomikas vājumam, gan valdību un Saeimu vājumam, gan visādām citādām nebūšanām ieskaitot negribēšanu un nespēju reizi par visām reizēm izpurināt Izglītības ministriju.

Jeblonskis
Jeblonskis

IZglītība?
Tu proti cirkuli lietot?