Viņķele: “Mana iztiesāšana vilksies pāris gadus. Un jā, tā ir paraugprāva”

Ilze Viņķele

Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele pagājušā gada rudenī pirmo reizi stājās tiesas priekšā, jo Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sāka skatīt krimināllietu, kurā Viņķele apsūdzēta par bezdarbību, saistībā ar Covid-19 vakcīnu pasūtīšanu.

Prokurora ieskatā, vakcinēšana bija jāsāk daudz ātrāk, bet ministres neizlēmīguma dēļ Latvijas cilvēkiem tika ierobežotas tiesības laikus sākt vakcinēties un brīvi pārvietoties. Tā vietā turpinājās izolācija. Pati Viņķele apsūdzībai pilnībā nepiekrīt.

Tagad bijusī veselības ministre vietnē “Facebook” publicējusi savas sajūtas pēc kādas tiesas sēdes:

“Šodien kārtējā tiesas sēde, kurā skatīja manu lietu par it kā bezdarbību C19 vakcīnu iepirkumā. Klausoties bijušo kolēģu liecības, vienā brīdī gribējās raudāt par notiekošā bezjēdzību. Apsūdzībai interesē tikai viens iepirkums, vispār neskatot kontekstu, un tas, kādēļ vakcīnu loģistikai nepiesaistīja armiju.

Kolēģu liecības atmiņā atsvaidzina 2020.gada notikumus, kas nu jau padzisuši. Neziņa, informācijas trūkums, krīzes centralizēta nevadīšana, kurā VM pirmo Covid gadu airēja par visiem, liecības par nenormālo pārslodzi, stresu un izdegšanu, par politiķu kaprīzēm … Bet jautājums paliek – a kāpēc nepiesaistījāt armiju…

Un kolēģu pacietība liecībās apsūdzību izglītot par epidemioloģijas pamata konceptiem.

Par to, kas ir “vakcinācijas aptvere” – a kā jūs tā izdomājāt, cik jāvakcinē?, “pūļa imunitāte”, ka vakcinējamo prioritārās grupas pēc riska (ne politiskās konjunktūras, kur daži krita gar zemi, jo vajadzēja valdību vakcinēt pirms pensionāriem) nav Viņķeles izdomājums, bet imunizācijas kā tādas koncepts. Un vēl un vēl…

Šoks un totālais apjukums pēc raganu medību 1.cēliena 2021.gada sākumā par vakcīnām ir atkāpies, politiski un citu interešu dēļ uzkultās putas noplakušas un paliek liecības no cilvēkiem, kas savu zināšanu, kompetences un godaprāta ietvaros totālā informācijas trūkuma apstākļos ik dienu, ik stundu pieņēma lēmumus, cenšoties izdarīt labāko.

Liecības tiesā arī iezīmē, cik būtiski katrs mēnesis un pat nedēļas nesa klāt jaunu inforāciju, kas īsā laikā mainīja pieņēmumus, lēmumus un rīcības.

Bet apsūdzības jautājums -a kāpēc tomēr nepiesaistījāt armiju? Un liecinieku dažādos toņos un intonācijās vaicātais pretī – jūs tiešām neko nesaprotat?

Kad prokurors vienā no manis pratināšanām izmeta frāzi – klausījos parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes un tā arī nesapratu, ko vispār VM 2020.gadā darīja.

Mana sejas izteiksme pēc tā lika advokātei iegrūst dunku sānos un nošņākt – lūdzu, nē, lūdzu neko nesaki.

Mana iztiesāšana vilksies pāris gadus. Un jā, tā ir paraugprāva. Un jā, es tur stāvu arī par saviem kolēģiem, par to, lai mēs varam no krīzēm mācīties, bet ar paraugprāvām neparalizējam politiskās un valsts pārvaldes spēju reaģēt un lemt citās krīzēs, kurās būs līdzīga neprognozējamība, informācijas trūkums un neskaidrība.

Tomēr paliek viens jautājums –

kā ar tām Pfizer vakcīnām, ko pēc ļaunuma saknes izravēšanas vieglu roku pa nodokļu maksātāju naudu desmitiem miljonu vērtībā sapirka bez sāta, lai gan jau bija zināms, ka tās nevarēs izlietot.”

Šodien kārtējā tiesas sēde, kurà skatīja manu lietu par it kā bezdarbību C19 vakcīnu iepirkumā. Klausoties bijušo…

Posted by Ilze Vinkele on Ceturtdiena, 2023. gada 12. janvāris

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ah.
ah.

ah nabaga tante. Viņa jau neko, ministrijā noteikti tikai puķītes laistīja, kamēr sliktie ierēdņi pieņēma lēmumus.

eduards
eduards

Žilbinošs sniegums ministra amatā – 3 augstākā līmeņa ierēdņi atlaisti ar skanāliem + pašai kriminālprocess + pārstāvētā vēlēšanu apvienība nepārvar 5% barjeru un neiekļūst parlamentā. Protams, oponenti cūkas un nelieši.

tiesībsargs
tiesībsargs

Kas tā par advokāti, kas sit viņķelei ar kulaku un neļau runāt?

Egons
Egons

Piņķele ir tāda gnīda kas neko pozitīvu valstij nav devusi.

Nuja
Nuja

Tiesa, bet nomest ilžuku, ieinteresēti bija kurkuliņš ar papļūtu, lai “efektīvāk” apgūtu miljonu miljonus, pirktu neesošas “zelta gultas”, taisītu ēvām birojus. Kad šos ņems pie dziesmas? Bet ciniskajai ilzenīcai pelnīta pieredze. Kur šī tagad , kurā med.kantorī valdē vai padomē?

Lembergs
Lembergs

Kad tiks tiesāts klimata ministrs Čudars par bezdarbību Ādažu un Jēkabpils plūdu risināšanā?

klimata ministrs Čudars
klimata ministrs Čudars

Kāds klimata ministrijai sakars ar plūdiem? Tu esi no Jēkabpils, ej pats un darbojies

Kariņš
Kariņš

Būs laikam jāņem jaunajai ministrijai no nosaukuma ārā “klimats”. Negaidīts misēklis

Sraļins
Sraļins

Tas ir slikti, ka gribējās raudāt par notiekošā bezjēdzību. Tādi cilvēki partijai nav vajadzīgi.

Labs jautājums
Labs jautājums

Ko vispār Veselības ministrija darìja 2020. gadā? Kapēc tādus jautājumus neuzdot arī par 2021. gadu, piemēram? Un ne tikai bijušajam Veselības ministram. Arī bijušajam labklājības ministram, bijušajai izglītības ministrei vai bijušajam finansu ministram. Atbilde būs – taisījām reformas. Bet gribētos dzirdēt, kāpēc reformām netika piesaistīta armija, piemēram gaisa spēi, vai jūras spēki.

Karmas latvieši
Karmas latvieši

Kas uzrakstīja iesniegumu? Vai tad prokurors? Bet vispār, viena no interesantākajām tiesas prāvām. Ministru tiesā par bezdarbību! Armijai nav jāsargā valsts robeža, bet jālaiza pakaļa medicīnas kompānijām! Īsts korāļu klubs

sorosa armija
sorosa armija

Latvijas armija pat jēkabpiliešiem neeis palīgā, kur nu vēl robežsargiem! Bet bērnus vai vecus cilvēkus savakcinēt piedpiedu kārtā, to varētu pamēģināt