Viņķele: Aizsarglīdzekļu krājumi ir kritiski zemi, var nākties lemt par veselības aprūpes pakalpojumu samazināšanu

Ilze Viņķele

Ja saglabāsies kritiskā situācija ar individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību mediķiem, pāris nedēļu laikā būs jālemj par veselības aprūpes pakalpojumu samazināšanu, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem teica veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre norādīja, ka pašreizējie respiratoru krājumi varētu drīzumā beigties, tāpat līdzīga situācija ir ar atsevišķiem citiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem mediķiem.

Viņa arī norādīja, ka tiek strādāts pie risinājuma rašanas šajā situācijā.

“Mēs šobrīd atrodamies ļoti nopietnā situācijā ar individuālo aizsarglīdzekļu pieejamību veselības aprūpes iestādēm. Krājumi ir kritiski zemi,” sacīja ministre.

Īpaši tas attiecoties uz respiratoriem. Pēc pieejamiem datiem ārstniecības iestādēm respiratori ir nodrošināti ar pusotras dienas rezervi.

Tikpat sarežģīta ir situācija ar vienreizlietojamiem halātiem un aizsargtērpiem, kuri nelielā krājumā ir slimnīcu rezervēs, bet faktiski tas nozīmē, ka kuru katru brīdi var tikt pārtraukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbs, sacīja Viņķele.

Arī ķirurģisko masku, kuras lieto ne visas ārstniecības personas, bet tieši tie, kas atrodas operāciju zālēs, rezerves pietiekot apmēram divām nedēļām.

NMPD direktore Liene Cipule apstiprināja, ka situācija ar individuālajiem aizsarglīdzekļiem ir saspringta kopš janvāra. Taču, ja būtiski nepalielināsies slimnieku skaits, tad respiratori un aizsargtērpi mediķiem būs pietiekamā daudzumā.

Latvijas Televīzijai Cipule stāstīja, ka individuālo aizsardzības līdzekļu patēriņš pieaudzis tā, ka divu dienu laikā tikusi iztērēta piecu gadu norma.

Viņķele norādīja, ka situācija ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem ir kritiska visur Eiropā, tāpēc šajā situācijā nav jāmeklē vainīgie.

Paredzēts, ka, ja tiek atrasts piegādātājs, tad aizsardzības līdzekļi iespēju robežās varētu tikt pārbaudīti uz vietas Latvijā.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) arī kā iespējamu risinājumu min mazāk uzmanības pievērst preču sertifikātiem, bet gan mēģināt pašiem saprast, vai piegādātie aizsarglīdzekļi ir vai nav derīgi. Līdz ar to atsaukties varētu vairāk piegādātāju.

“Atnāk krava, un tad, ja atklājas kaut kāda neatbilstība, mums ir jābūt spējai ar veselo saprātu konstatēt, vai tā prece tomēr ir vai nav derīga. Ja nav derīga, viņu, protams, nevar izmantot. Bet kā būs, ja prece ir derīga, bet tie papīri… Kaut kāda nesakritība varētu būt,” sacīja premjers.

Viņš arī uzsvēra ka Latvijā trūkst ražotāju, ka spētu paši izgatavot mediķiem nepieciešamos aizsarglīdzekļus. Tāpēc nākas paļauties uz piegādēm no Ķīnas.

Viņķele piebilda, ka, “ja gaidīsim ideālo, perfekto kravu no Ķīnas, kur viss atbilst, varam palikt totāli bez aizsarglīdzekļiem”.

Ministre apstiprināja, ka individuālo aizsardzības līdzekļu iepirkumiem būs vajadzīga papildu nauda. Viņa arī norādīja, ka pašlaik no Latvijas ražotājiem Veselības ministrijai zināms tikai viens Jēkabpilī, kas var nodrošināt vajadzīgo kvalitāti. Viņa aicināja pieteikties arī citus uzņēmumus Latvijā, kuri var nodrošināt standartus maskām, respiratoriem un citiem līdzekļiem.

Abi valdības pārstāvji aicināja nemeklēt vainīgos Latvijas ierēdņu vidū.

Valdība iepriekš nolēma, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC) turpmāk veiks Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām. Savukārt armija sniegs loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

Publiski pieejamā Aizsardzības ministrija informācija liecina, ka VAMOIC līdz šim noslēdzis līgumus vienreizlietojamo higiēnas masku un respiratoru piegādi, kā arī par respiratoru piegādi. Tāpat noslēgts līgums par vienreizlietojamo medicīnas masku piegādi. Līgumi noslēgti ar Latvijā un Singapūrā reģistrētiem uzņēmumiem.

Tāpat VAMOIC ar vietējiem ražotājiem noslēdzis līgumus par kopumā 182 460 litru dezinfekcijas līdzekļu piegādi valsts iestādēm.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) pagājušā nedēļā arī atzina, ka situācija ar iepirkumiem gan Latvijā, gan pasaulē kopumā ir sarežģīta, jo kavējas piegādes. 

Ministrs arī piebilda, ka uzņēmēji, kas ieved respiratorus vai sejas maskas no Ķīnas, riskē ar ļoti daudz ko, jo bieži tiek prasīta 100% priekšapmaksa, bet vienlaikus Latvijā nav tādas laboratorijas, kuras varētu simtprocentīgi un ļoti īsā laikā pārbadīt iepirkto aizsarglīdzekļu kvalitāti.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Skolnieciņš
Skolnieciņš

Es Ilzes Viņķeles vietā būtu kautrējies rādīt divus vidējos pirkstus palēcienā. Viņa, iespējams, nav skatījusies amerikāņu pieaugušo filmas. Varbūt Viņķeles kundzei trūkst vīrieša. Un viņa ir ļoti griboša… Skolnieciņš®

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Kad aizsarglīdzekļu krājumi ir ļoti zemi, Jūsu sievai piedzimst Ilze Viņķele…
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :D :D :D

Ome
Ome

Viñķele sākusi rādīt sātanistu sektas zīmes – lēkāšanu ar vidējo pirkstu gaisā , interesanti ?

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Jums taisnība. I.Viņķeles uzvedībai varētu būt šāds izskaidrojums… Skolnieciņš® Varbūt I.Viņķele ir sātaniste? Kas to lai zin… Valsts noslēpums…

Nulle
Nulle

Te vajadzētu kārtējo saeimas izmeklēšanas komisiju uzblezt un izmeklēt tā gadu-pusotra… un tad jau viss būs atrisinājiem, par to kāda demokrātija un tiesiskums Demagoģiskais bordānisms rullē

Anita
Anita

Tad Vinķelei ir jāatbrīvo ministres krēsls, ja viņa pandēmijas laikā nespēj nodrošināt mediķu drošību un LR iedzīvotāju veselību. Vai arī valdībai jādemisionē.

2D banditoss tu jau zini skrt skrt gang
2D banditoss tu jau zini skrt skrt gang

Stipts mani abzaga krievu ģīmis sukataji dirsa dražejas nikolais seils darīus saņēma no krieviem slepkavības pasūtījumu noindeja adgriezos mājas miru tagad bloķē kartes vilto video filmas tas ir vienkārši tava projekcija filmē citu. Pi ir nodevēji kaktiņu mežu aizmirsa prezidentu uzspridzināja tagad Nikolajam pakaļā dratetajam pakļaujas esmu have vienīgais kaut vai jūs esat visi no viņa. Kur ramanovs tiles īpašnieki krievi nošāva un viņi rīko zeltu 10tinas huj viņi dabūs. Redzēju vīziju nogrieza karti atlaida no darba ar kājām gāju pazaudēju kājas atdala menti nes. Bet to var labot vienīgi poļi ir poļus dirsa drāž jo krieviem patik

Anda
Anda

Viņķelīt ir jāstrādā , nevis lēkāt ar vidējo pirkstu gaisā !

Niknais
Niknais

Kāpēc Viņķelei rūp prezercatīvu krājumi???

smekta
smekta

Nu taču nemaz nav interesenati Vientiešu pūlis dzeltenajā presē un tās pašas krāsas soctīklos kladzina par nepareiziem iepirkumiem savā aprobežotībā un tumsonībā nenojaušot, ka nav jau to preču, ko legāli var iegūt… un vajadzēja jau vakar nevis bezkompromisa tesiskumā kaurt kad rudenī ar smaklajā publiskajām diskusijām – vajag vai nē, tādā vai citādā krāsā…. un tikmēr… nu tikmēr jāpērk taču vietējais 25-30 reizes dārgāks, par to ar auseklīša superdizainu un autortiesībām… Kam tagafd viegli sadzīvot ar savu aprobežotību un nesaturēšanu….