“Vienotība” nevar vienoties par ekonomikas ministru

Ašeradens

Lai gan jau nākamajā pirmdienā, 6.novembrī partija “Vienotība” paredzējusi nosaukt ekonomikas ministra kandidātu, kuram būtu jāaizstāj demisijas rakstu iesniegušo Arvilu Ašeradenu, vienoties partijā nav viegli, vēsta LTV Ziņas.

Nepārprotama atbalsta nav nevienam no līdz šim nosauktajiem kandidātiem.

Kārtis vēl vairāk sajaukusi no Latgales ievēlēto deputātu vēlme redzēt savu kandidātu ministra krēslā – bijušo Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi.

Līdz šim ekonomikas ministra amatam minēti trīs iespējamie kandidāti – Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka.

Nevienam no viņiem nav viennozīmīga atbalsta, tādēļ lēmuma pieņemšana ieilgusi.

Galvenais iemesls – sadrumstalotā Saeimas frakcija, kuras sastāvs ir gana raibs. No 22 Saeimas “Vienotības” frakcijas deputātiem pašu partiju šobrīd pārstāv vien aptuveni puse. Liela daļa ir deputāti no reģionu partijām, bet daļa jau pieteikuši jaunu politisku spēku vai pievienojušies citiem.

Viens no šiem deputātiem, kurš vairs nav partijas biedrs, bet palicis frakcijā – Anrijs Matīss -, turklāt piedāvā jaunu kandidātu.

“No Latgales ievēlētie deputāti ir runājuši par Jāņa Lāčplēša iespējamo virzīšana ekonomikas ministra amatam. Es uzskatu, ka viņš ir ļoti pieredzējis politiķis, arī bijis divos Saeimas sasaukumos, vadījis pašvaldību, arī ir cienījams kandidāts,” sacīja Matīss.

“Mēs varētu piedāvāt arī “Vienotības” valdei lemt par šādu kandidātu,” paziņoja Matīss.

“Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa gan norādīja, ka Lāčplēša kandidatūra nav oficiāli pieteikta, tādēļ par to diskusiju nav bijis. Taču viņa atzīst, ka situācija nav vienkārša. Lēmumam gan esot jābūt vienprātīgam.

Pēc Āboltiņas teiktā, būtu dīvaini koalīcijas partnerus lūgt kādu kandidātu atbalstīt, ja pati frakcija pilnībā viņu neatbalsta.

Viņa pati drīzāk amatā redzētu Zandu Kalniņu-Lukaševicu vai  Karinu Ploku, jo “Ķirša kungs ir solījis strādāt rīdziniekiem, ir arī citi apsvērumi, ir cilvēki, kuriem ir ļoti lielas pretenzijas”.

“Ir pat cilvēki, kuri neoficiāli ir teikuši, ka viņi tādā gadījumā apsver iespēju izstāties no “Vienotības”,” atklāja Āboltiņa.

“Šī nebūtu korekta rīcība, tāpēc vienīgais veids ir sēsties pie galda un atrast to kandidātu, kuram būtu nedalīts frakcijas atbalsts,” sacīja Āboltiņa.

Novērojošā pozīcijā esot četri frakcijā strādājošie ”Kustības ”Par!”” pārstāvji.

“Bet mums nav arī tā, ka vienalga. Mēs skatīsimies, kurš tad būs tas kandidāts. Bet mēs noteikti neiesaistāmies kaut kādās diskusijās pirms tam, “Vienotības” valdei ir jālemj, jāizvirza savs kandidāts un, visticamāk, mēs atbalstīsim arī to, ko izvirzīs valde. Mēs neesam noskaņoti kareivīgi,” sacīja frakcijas deputāts Ints Dālderis.

Pats Arvils Ašeradens savukārt no jebkādiem komentāriem par notiekošo izvairās.

“Es neko vairāk nepateikšu, kā pirmdien būs valdes sēde, un tad arī partijas valde pieņems lēmumu, kurš tad tiks virzīts uz ekonomikas ministriju,” sacīja Ašeradens.

Ašeradens arī uzsvēra, ka pats nav pārdomājis, no amata atkāpsies, un balsojums par jauno ministru plānots 16. novembrī.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV 

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar