Veselības ministrija pārsūdz tiesas spriedumu par mūsdienīgu onkoloģijas zāļu apmaksu

Daniels Pavļuts
Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/PAR)

Daniela Pavļuta (A/PAR) vadītā Veselības ministrija (VM) ir pārsūdzējusi tiesas spriedumu, ar kuru par pamatotu atzina onkoloģiskās slimības pacientes prasību no valsts budžeta apmaksāt mūsdienīgus medikamentus, vēsta lsm.lv.

Ministrija ziņu portālam LSM.lv skaidrojot lēmumu par sprieduma pārsūdzēšanu, norādīja, ka tiesa nonākusi pie kļūdainiem secinājumiem, kas esot pretrunā Satversmes tiesas atziņām. Tāpat tiesa esot nepareizi interpretējusi normatīvajos aktos noteikto attiecībā uz kompensējamo zāļu sistēmas būtību. 

VM norādīja, ka zāļu kompensācijas sistēmā ir divi kompensācijas mehānismi: vispārējā un individuālā zāļu kompensācija. Ministrijas skatījumā Administratīvā apgabaltiesa spriedumā nav ņēmusi vērā šo divu mehānismu būtību, kā rezultātā kļūdaini individuālās kompensācijas kārtību ir piemērojusi gadījumā, kad ir jāpiemēro zāļu vispārējās kompensācijas mehānisms.

Kompensējamo zāļu sarakstā bija un ir iekļautas zāles “Hydrea”, kas esot piemērotas konkrētas pieteicējas diagnozes ārstēšanai. Pieteicējai konstatētā diagnoze un arī visi pārējie lietas apstākļi neesot vērtējami kā unikāli, jo kopumā Latvijā ir aptuveni 600 pacientu ar to pašu diagnozi.

Lai nodrošinātu visiem pacientiem tiesības ārstēties tikai ar vienu medikamentu “Besremi”, zāļu kompensācijai būtu nepieciešami 43,2 miljoni eiro, ja tās tiktu kompensētas vispārējās zāļu kompensācijas ietvaros, aprēķinājusi ministrija. Savukārt zāļu kompensācijas sistēmas kopējais budžets 2021.gadā bija 170 miljoni eiro.

“Tas nozīmē, ka diagnozes “polycythemia vera” 600 pacientu ārstēšanai būtu jāiztērē aptuveni ceturtā daļa no zāļu kompensācijas sistēmai atvēlētajiem valsts budžeta līdzekļiem un būtu pilnībā vai daļēji jāatsakās, piemēram, no zāļu apmaksas kardioloģijas pacientiem vai cukura diabēta pacientiem,” rakstiskā skaidrojumā norādīja ministrija.

Arī ievērojot prasību kompensēt minētās zāles individuālā kārtā, šiem 600 pacientiem būtu nepieciešami 8,5 miljoni eiro. Un tas ir 2,5 reizes vairāk nekā viss individuālajai zāļu kompensācijai paredzētais finansējums.

Kā zināms, kopumā septiņi onkoloģijas pacienti, izmisuma mākti, iesūdzējuši tiesā valsti, lai saņemtu nepieciešamās zāles policitēmijas ārstēšanai. Valsts apmaksā tikai tās zāles, kas ir kompensējamo zāļu sarakstā, bet tās ne vienmēr pacientam ir atbilstošas. Līgas Pumpuriņas cīņa ar valsti bijusi mērķtiecīga, un apelācijas instancē Administratīvajā apgabaltiesa  atzina VM lēmumu nekompensēt nepieciešamās zāles par prettiesisku. 

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Klops
Klops

Jauki! Visaadiem vaksaacijas birojiem nauda ir, tapat ari zhiidiem 40 miljonus var nogruust kaa otkatu. Iepirkt 10x vairaak vakciinu nekaa vajag arii varam. Nauda ir tik daudz kaa nekad, bet kad vajag slimajiem, beerniem, pensionaariem taa – suukajiet laasteku!

esunes
esunes

Tur laikam periodi neiet kopā. Tiem ēbrejiem izmaksāt taisījās liekas 10 g laikā 40m, zālēm vajag 1 g laikā 40m. Kopumā neatbalstu naudas maksāšanu par nodarījumiem, kuriem ir slikta smaka (tie īpašumi tika izpirkti par sviestmaizi akūtā politiskā situācijā) un ar nodarījumu nesaistītām personām (pieprasītāji nav pat attālā radniecībā)

Krasavčikss
Krasavčikss

Kā no Lisa budžeta jāmaksā tad ir pārkāpta satversme a kad Lisais liek visiem potēties tad nau ne satversme ne cilvēktiesības parkaptass kaut Lisais pats saslimtu ar kādu slimību un atstieptu pedāļus kopā ar sirmo krāniņu

kkk
kkk

Tā pati politika kā vakcinētos ar nevakcinētajiem rīdīja?
Tā vietā, lai nebāztu naudu visādos stipri apšaubāmos tēriņos, tagad kardio un cukura slimniekus (kuru ir daudz) rīdīs virsū vēža slimniekiem? Tjipa cer “uz sabiedrības sapratni”?
Karma ir baigā maita, kungi…
“Tas nozīmē, ka diagnozes “polycythemia vera” 600 pacientu ārstēšanai būtu jāiztērē aptuveni ceturtā daļa no zāļu kompensācijas sistēmai atvēlētajiem valsts budžeta līdzekļiem un būtu pilnībā vai daļēji jāatsakās, piemēram, no zāļu apmaksas kardioloģijas pacientiem vai cukura diabēta pacientiem,”

Mumū
Mumū

Nu valsts pārvaldei nauda atradās, bet zālēm nepietiek. Skaidras prioritātes un beigta balle.