Valsts pārņems Rīgas un Ventspils ostas

ventspils osta

Valsts pārņems Rīgas un Ventspils ostas, otrdien žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Lai abas ostas nonāktu valsts pārvaldībā, Satiksmes ministrija gatavo likuma grozījumus, kas tiks skatīti valdības ārkārtas sēdē trešdien, 11.decembrī.

Likuma izmaiņas nepieciešamas, lai pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma no Ventspils ostas darbības tiktu nodalīta persona, pret kuru vērstas sankcijas, otrdien žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

“Valstij pārņemot ostu, tiek pilnībā nogriezta jebkāda saistība ar sankcionēto personu,” uzsvēra Kariņš, norādot, ka šādi valdība rīkojas, lai mazinātu ASV lēmuma negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku un iedzīvotājiem. 

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) piebilda, ka detalizēts likumprojekta teksts tiks sagatavots uz rītdienas valdības sēdi. Viņš gan atzina, ka ar likuma grozījumiem Ventspils un Rīgas ostas nonāks valsts pārvaldē un tajās turpmāk vairs nedarbosies pašvaldību pārstāvji. 

Ministrs skaidroja, ka patlaban tranzīta nozarē valda nemierīgi laiki, tāpēc ir jādara viss, lai ASV noteiktās sankcijas pēc iespējas mazāk ietekmētu Ventspils ostu, tajā strādājošos 38 uzņēmumus un arī ventspilniekus.

“Venstpils osta ir otra lielākā Latvijas osta, tai ir aizņēmumi, tiek veikti lieli investīciju projekti. Šī osta ir nozīmīgs Latvijas tranzīta elements, tāpēc ceru, ka mūsu veiktās darbības mazinās ASV lēmuma negatīvo ietekmi,” teica Linkaits.

Skaidrojot nepieciešamību pārņemt valsts pārvaldībā arī Rīgas ostu, satiksmes ministrs sacīja, ka Rīgas un Ventspils ostas ir divas lielākās ostas Latvijā, turklāt arī “Rīgā ir zināma ietekme fiziskām un juridiskām personām”, pret kurām sankcijas vērsušas ASV.

“Lai novērstu iespējas, ka uz Rīgas ostu varētu attiekties sankcijas vai ierobežojumi, mūsu proaktīvs solis ir risināt abu ostu pārvaldības jautājumu,” piebilda Linkaits.

Kariņš norādīja uz pārvaldes problēmām Rīgas ostā, tāpēc, sakārtojot Ventspils ostas pārvaldību, tiks sakārtota arī Rīgas ostas pārvaldība.

Vaicāts, vai pēc likuma grozījumiem valsts varētu lūgt ASV izņemt no sankciju saraksta Ventspils brīvostu, Linkaits norādīja, ka vispirms ir jānodrošina, lai neviena ASV sankciju sarakstā esošā fiziskā un juridiskā persona neietekmētu Ventspils brīvostu, bet pēc tam tiks kārtots, lai osta varētu brīvi funkcionēt.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
nazis
nazis

Izklausās skaisti – aiziesim un pārņemsim!
Es gan vispirms gribētu zināt, cik valstij šis solis izmaksās šajā un nākamajos gados? Un kā tas atsauksies uz valsts reputāciju?

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Kamēr šī ziņa nav apaugusi ar detaļām var pielietot analītisko, konkurējošo teoriju metodi par pamatu ņemot Lemberga kunga zaudētāja vai ieguvēja lomu. Nevar izslēgt, ka ostas var nomainīt īpašniekus no publiskajiem uz privātajiem, iekšzemes vai ārvalstu. Ticamība, ka ostas varētu plaikt valsts īpašumā ilgtermiņā rādas apšaubāma.
Ja piešķiram notiekošajam valstī fenomenam loģiskas aprises ar strukturālās domāšanas palīdzību izmantojot elišu konkurences teoriju, tad var izdarīt pieņēmumu, ka nepārāk tālā nākotnē cīņa ievērojami saasināsies pat iesaistot ievērojamus cilvēku resursus.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Savukārt, ja izdaram pieņēmumu, ka Latvijas valstī notiekošais haotizācijas process (dažādas formas un metodes), kurš izraisa valsts institūtu degradāciju, parādot iedzīvotājiem valsts dzīvot nespēju, izraisa riebumu, ar nolūku rezultēties kā “pagrieziens uz austrumiem”. Tad “labie” un “ļaunie” ir iluzori un tieši vai pastarpināti spēlē trešā spēka labā.

ērce
ērce

To sen vajadzēja darīt — īpaši tādam dižvīram kā Dombrovskim. Ir arī citas oligarhu barotavas, kuras valdībai būtu jāpārņem un peļņa jānovirza valsts kasē. Nav brīnums, ka Maskavas kalpi Latvijā grib valdību gremdēt.

Stienis
Stienis

Tu laikam īsti nesaproti, kāds ir ostas pārvalžu darbs, ienākumi un kā tie tiek izlietoti. Viņām ir “peļņa”? Pirmo reizi dzirdu. Mums var nepatikt tās lielās algas ostu pārvaldēs, bet tici man – arī jaunie vadītāji, kurus tur tagad cēli ieliks šī jautrā valdība, saņems tādas pašas algas. Nevajag iedomāties, ka ostu vadītāji tagad strādās par tūkstoti mēnesī.
Un arī tavā tradicionālajā Maskavas kalpu piesaukšanā nav nekādas loģikas. Bet tu to atkārto, atkārto līdz tu to pieņemsi par savu :))))

benke
benke

Lēni iešupojas valdībiņa- gandrīz gadu nepamanīja tādu sīkumu kā Ventspils midzeni… gadu imitēja, par cietumus bordāns projektēja, gatavojās… tagas skraida ra ar terpentīnu vienā vietā… Piemirsies vien, ka likums par ostām vispār Saeimas kompetence…. bet tur ta\zu ZZS čempionu frakcija ar īpašajām vajadzībām un atsēdēšanas mērķiem