Valdībai dota pārāk liela rīcības brīvība veselības aprūpes sistēmas noteikšanā, norāda tiesībsargs

veselības aprūpes sistēma

Valdībai ir dota pārāk liela rīcības brīvība veselības aprūpes sistēmas noteikšanā, šādu viedokli intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» norādīja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs uzsvēra, ka nevienā likumā nav noteikts, kas ir kvotas. Tas tikai netieši izrietot no veselības aprūpes organizēšanas kārtības noteikumiem, kas esot viens no valdības instrumentiem, lai «rotaļātos ar sabiedrību». Tiesībsargs uzskata, ka Latvijas gadījumā kvotu sistēma ir antikonstitucionāls veidojums, kā vienu no argumentiem minot faktu, ka personām, kas ir nokavējušas uz valsts apmaksātu izmeklējumu, par to ir jāmaksā.

«Likumdevējs ir pārlieku deleģējis valdībai pilnvarojumu izstrādāt noteikumus un ar tiem regulēt veselības aprūpes kārtību,» pārliecināts tiesībsargs.

Vaicāts, kad šāda situācija radās, Jansons norādīja, ka tā ir vairāku gadu garumā ielaista akūta kaite. «[Veselības ministrs Guntis] Belēvičs kaut ko mēģina mainīt, bet tas ir tā ļoti haotiski un bez sistēmiskas pieejas,» norādīja tiesībsargs, piebilstot, ka «joprojām mīņājamies pa dubļiem kā krīzes sākumā».

Jansons arī minēja, ka nebrīnītos, ja šī brīža apstākļos tiktu pateikts, ka arī neatliekamā medicīniskā palīdzība ir par maksu.

Jau vēstīts, ka šodien plkst.11 Tiesībsarga birojā notiks preses konference par veselības aprūpes sistēmas nepilnībām valsts garantētās medicīniskās palīdzības minimuma un ārstniecības personu atlīdzības kontekstā.

Tiesībsargs cita starpā konstatējis, ka atsevišķos veselības aprūpes sistēmas segmentos konstatējama diskriminācija. Pētījumā secināts, ka valdībai nepamatoti deleģēta konstitucionāla vērtība, kas var novest pie situācijas, ka veselības aprūpe tiek garantēta, piemēram, tikai kā neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
rasma
rasma

Veselības aprūpe Latvijā neiztur nekādu kritiku.Īsāk sakot ļauns murgs!Attiecīgās nozares ministrs daudz runā,bet neko reālu nespēj panākt.Bildi pie sienas var pakarināt,bet kāda jēga?Divdesmit piecus gadus tautai stāsta pasakas.Nabaga deputātiņi paklausās,cits varbūt nogroza galviņu,cits nemaz nedzird.Vēl jau visiem veselība normas robežās-nav jāuztraucas.Vecajiem sen laiks atvadīties no laicīgās dzīves,bet jaunie lai gādā paši par sevi!
Gribēju uzaicināt Belēviču biežāk aizstaigāt līdz aptiekām un iepazīties ar medikamentu cenām,tad nevajadzēs stāstīt pasaku,ka zāles paliek lētākas.Taisnība-šad tad parādās akcijas,bet tas jau nemaina lietas būtību.Gribētos aicināt visus,kam ir saskare ar jautājumiem par veselību-NĀCIET PIE PRĀTA!