Uzņēmēji: Tiek apzināti kavēta Latvijas atveseļošanas un noturības plāna programmu ieviešana uzņēmumu atbalstam inovācijām un digitalizācijai

LTRK valdes priekšsēdētāja p.p.i. Jānis Lielpēteris

Lai pievērstu uzmanību Latvijas atveseļošanas un noturības plāna (ANM) programmu ieviešanas kavēšanai, Latvijas lielākās uzņēmēju organizācijas – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un septiņas eksportējošo nozaru asociācijas (LETERA, LIKTA, LKF, LAĶĪFA, MASOC, LPUF, LEEA) – iesniegušas kopīgu vēstuli Ministru prezidentam, ekonomikas ministrei un finanšu ministram, kurā aicina veikt Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) vadības un attiecīgo Finanšu ministrijas amatpersonu nomaiņu.

Eiropas Savienības finanšu līdzekļi Latvijas izaugsmei un attīstībai ir būtiski un nozīmīgi – īpaši šajā mūsu tautsaimniecībai tik sarežģītajā laikā. Ir nepieņemami un nav attaisnojami, ka Latvijas ekonomiskais izrāviens tiek kavēts no valsts pārvaldes puses. Koncentrējoties uz birokrātiskiem procesiem un formālismiem, nevis mērķi un rezultātiem, ANM plānā iekļautās ekonomikas transformācijas un produktivitātes reformas, digitālās transformācijas programmas netiek ieviestas plānotajos termiņos. Līdz ar to nav pieejamas investīcijas, kas tik ļoti nepieciešamas Latvijas izaugsmei un attīstībai. Un tā vietā, lai koncentrētos uz ekonomisko transformāciju, Latvijas konkurētspējas atpalicība no reģiona valstīm turpinās pieaugt.

Uzņēmēju pārstāvji norāda, ka jau ilgstoši pašreizējās CFLA vadības sadarbība ar komersantiem nav veiksmīga un nepieciešamas pārmaiņas. Tāpēc aicina nekavējoties veikt Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) vadības un attiecīgo Finanšu ministrijas amatpersonu nomaiņu.

Vēstulē arī norādīts, ka, nerisinot esošo situāciju, pastāv augsti riski nesasniegt galveno ANM mērķi: Latvijai nodrošināt ekonomikas atlabšanu, veicināt ilgtspējīgu izaugsmi un ekonomikas digitālo transformāciju, intensīvi investēt inovācijās un pētniecībā. Bez šīm investīcijām Latvijas industriālā transformācija ir tikai tukši lozungi. Solījumi bez funkcionējošām atbalsta programmām grauj jau tā zemo valsts pārvaldes reputāciju.

ATKLĀTA VĒSTULE

A.god. LR Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam

Ļ.cien. LR Ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei

A.god. LR Finanšu ministram Arvilam Ašeradenam

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (turpmāk – LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (turpmāk – LDDK) un eksportējošo nozaru asociācijas vērš Ministru prezidenta, ekonomikas un finanšu ministru uzmanību par Latvijas atveseļošanas un noturības plāna (turpmāk – ANM) programmu ieviešanas apzinātu kavēšanu un aicina nekavējoties rīkoties esošās situācijas novēršanai.

Sarunās ar Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (turpmāk – CFLA) vadību par ANM programmu ieviešanu ir secināts, ka CFLA vadībai pilnībā trūkst izpratnes par inovāciju atbalsta programmu vadīšanu, kā arī tika gūta pārliecība, ka ANM plānā iekļautās ekonomikas transformācijas un produktivitātes reformas, digitālās transformācijas programmas netiks ieviestas plānotajos termiņos un kā rezultātā uzņēmējiem nav iespējams apgūt plānotās investīcijas, kā arī Latvijas konkurētspējas atpalicība no reģiona valstīm turpinās pieaugt.

Pašreizējā CFLA sadarbība ar uzņēmējiem nav veiksmīga. Šobrīd uzsāktās inovāciju atbalsta programmas ieviešana ir apturēta CFLA patvaļīgu Ministru kabineta noteikumu interpretācijas rezultātā, bet neviena no digitālās transformācijas atbalsta programmām uzņēmumiem nav pat uzsākta.

Ņemot vērā, ka 2021. gada 7. septembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 621 nosaka, ka Finanšu ministrija (turpmāk – FM) un CFLA nodrošina Atveseļošanas fonda plāna īstenošanu un uzraudzību, aicinām risināt radušos situāciju nekavējoties, ņemot vērā, ka jau šobrīd ir konstatēta virkne normatīvo aktu patvaļīgas interpretācijas CFLA darbībā. Nerisinot esošo situāciju, pastāv augsti riski nesasniegt galveno ANM mērķi: Latvijai nodrošināt ekonomikas atlabšanu, veicināt ilgtspējīgu izaugsmi un ekonomikas digitālo transformāciju, intensīvi investēt inovācijās un pētniecībā. Bez šīm investīcijām Latvijas industriālā transformācija ir tikai tukši lozungi. Solījumi bez funkcionējošām atbalsta programmām grauj jau tā zemo valsts pārvaldes reputāciju.

Šajā situācijā uzskatām, ka ar esošo CFLA vadību veiksmīgi ieviest atbalsta programmas nav iespējams un ir nepieciešama CFLA un FM atbildīgo amatpersonu nekavējoša nomaiņa. Nepieciešams nodalīt ES fondu ieviešanas konsultāciju, atbalsta un vadības funkcijas no projektu un programmu kontroles un audita funkcijām, nodalot kontroli un auditu no CFLA un FM atsevišķā institūcijā.

LTRK valdes priekšsēdētāja p.p.i. Jānis Lielpēteris

LDDK ģenerāldirektore Ilona Kiukucāne

LETERA valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs

LIKTA prezidente Signe Bāliņa

LKF valdes loceklis Kristaps Klauss

LAĶĪFA valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis

MASOC valdes priekšsēdētājs Toms Grīnfelds

LPUF valdes locekle Ligita Turnere

LEEA izpilddirektors Gunārs Valdmanis

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Inna
Inna

Tie ir pilnīgi nepareizie uzņēmēji – valstī politika ir taču celt cenas visam, bet nevis labāk un vairāk kaut ko sarazōt. Ko te spirinās lieki- ceļat pakalpojumu cenas, kāpēc atpaliekat tik ļoti no mediķiem un pārtikas ražotājiem? Paši vainīgi.

Slazds
Slazds

Vēl valdošie JV kopā ar ierēdņiem nav izdomājuši kā dabūt maksimālos otkatus.

Derdz
Derdz

Kam jums ekonomika, jo armija būs jāiet kur vienmēr būsi paēdis, jeb arī, dabūjāt covid un vakcīnas, atbalstīja, tad ko vēl idiet, ceru ka tas nav tikai sakums

Minka
Minka

Kaķa lāsti jau debesis nesasniedz… kur to nezina? Ko tad te trokšņo? Ierēdnīšiem FM ar tik jaukam algām , kas ne katram ministram pa kabatai, te neredz nekādu vajadzību pēc kustībām- lēnām droši, uzkrāt Eiropas naudu citām vajadzībām par spilvenu…. nu nesanāks sashēmot ar politiķiem… nu atskaitīs atpakaļ uz Briseli kā parasti neiztērēto naudu. Nu un kas- tā jau kauka tradīcija gadiem ilgi? Vai tādēļ ašerādens kaut kas pieleks no ekonomikas? Patrepē savāktie padomnieki un padomdevēji te ir realitātes vērti- un nekas cits nav iespējams, ja kopā ar ministru neies prom. Ne jau dīkdienības attālinājumā mītošiem ierednīšiem te kāds vispirms… lasīt vēl »

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Kārtējais kolektīvs uzrakstījis vēstuli visžēlīgai un visgudrai partijai

Goda plāksnes vimpelīts
Goda plāksnes vimpelīts

Gluži kā padomju laikā – darbaļaužu (var. bezzemnieku) vēstule Ļeņinam…. Vēl tikai kaut kādu kongresu rezolūcijas un aicinājumus varai… Bordānisti gan vēlējās šo jauko tradīciju izzvejot no Atmiņu kades, bet nesaprata… klīst tad te par pasauli visās nepieskatītas šuplinskas, petravičas, muižnieces…. bet tik ļoti alkst pēc pasaules revolūcijas

Normunds Bergs 2019. gadā
Normunds Bergs 2019. gadā

Es esmu noilgojies pēc prezidenta, kas spēj redzēt un domāt globālās kategorijās, kas runā par mākslīgo intelektu, pamattiesībām uz humāno kontaktu, klimata maiņu un citiem riskiem, kas vistiešākā veidā mūs ietekmē jau tagad.

Vinnijs ar zāģa skaidām
Vinnijs ar zāģa skaidām

Tu droši vien tagad esi laimīgs. Kā ēzelis, pie kura kāds atnāca uz dzimšanas dienu

Raimonds
Raimonds

Ka tikai liela daļa naudiņās nav izniekota Ukrainas kara vajadzībām un nacistu un teroristu atbalstam. Eiropa jau praktiski vairs neko nekontrolē, jo Eiropas ekonomika un stabilitāte ir pakaļā…. Katra valsts mauc kā māk, bet mūsu valdība visu atdod Ukrainas valsts iznīcināšanai……….

loko
loko

Ukraina hjau te nevietā – stāsts ir par bezcerīgu ierēdņu armiju, kas nevēlas savu darbu darīt un laimīgi jūtas kā pašnodarbinātie savam priekam Bet vilciens tikmēr stāv un zaudē pēdējo tvaiku lokomotīves