Ušakovu atbalstīja arī ievērojama daļa latviešu vēlētāju, liecina datu analīze

Ušakovs

Vēlētāju aptaujas pie iecirkņiem jeb “exit poll” pilnie dati rāda, ka Rīgā pašvaldību vēlēšanās uzvarējušo “Saskaņas”/”Gods kalpot Rīgai” bloku atbalstīja ievērojamā daļa latviešu vēlētāju.

No visiem šī bloka atbalstītājiem ceturtā daļa nebija krievu valodā runājošie, liecina portāla Rus.Lsm.lv veiktā analīze.  

Analizēti pilni aptaujas dati, kas iegūti LTV, aģentūras LETA un Rīgas Stradiņa universitātes sadarbībā ar sabiedriskas domas pētījuma centra SKDS veiktajā vēlētāju aptaujā Rīgā.

Aptauja liecina, ka “Saskaņas”/”Gods kalpot Rīgai” ieguva 42,9% balsu. Taču autori uzreiz norādīja – jāņem vērā, ka vēlētāju aptaujas pilnīgi precīzi nesakrīt ar vēlēšanu rezultātiem, jo salīdzinoši liels vēlētāju skaits (vairāk nekā 2013. gadā) atteicās atklāt savu balsojumu. Jo lielāks ir neatbildējušo skaits, jo piesardzīgākai ir jābūt rezultātu drošas ticamības vērtēšanai. Un  jāņem vērā, ka to vēlētāju, kuri nobalsoja iepriekšējās balsošanas dienās, simpātijas var būt sadalījušās arī nedaudz atšķirīgās proporcijās nekā sestdien balsojušo.

Pēc vēlēšanu rezultātiem “Saskaņa”/”Gods kalpot Rīgai” (GKR) ieguva 50,8% balsu.

Saskaņā ar “Rus.lsm.lv” rīcībā esošajiem neapstrādātājiem “exit poll” datiem Rīgā aptaujāti 2243 vēlētāji. 27 paziņoja, ka nav balsojuši, līdz ar to, biļetenus iemeta 2216 cilvēki. No tiem 1304 cilvēkus aptaujas autori identificēja kā latviešus, bet 822 – kā krievus.  No visiem aptaujātajiem savu izvēli atklāja 1596 cilvēki, bet 360 latvieši un 260 krievi atteikušies atbildēt.

“Exit poll” datu analīze liecina, ka no tiem vēlētājiem, kas atklāja savu izvēli, lielākā daļa krievu paziņoja, ka atbalstīja “Saskaņu”/GKR, savukārt no latviešu vēlētājiem, kas atklāja savu izvēli, atbalstu “Saskaņai”/GKR pauda 16,6%.

Šajā rezultātā ņemti vērā 1596 aptaujātie vēlētāji, kas atklāja savu izvēli, un tie liecināja, ka Saskaņa/GKR ieguva 42,79% balsu. Oficiālie vēlēšanu rezultāti šim blokam bija 50,82%.

Ja “exit poll” rezultāti kopumā atspoguļo vēlētāju noskaņojumu, tad “Saskaņai”/GKR vajadzēja saņemt arī daļu balsu no tiem 620 cilvēkiem, kas aptaujā neatklāja savu izvēli.

Kā tieši viņi balsoja, nav zināms. Bet, lai saprastu iespējamo balsu sadalījumu, portāls izmantoja matemātisko modelēšanu. To statistikā dažreiz sauc par “What-If Game” jeb “spēle – kas, ja”, – hipotēzes pārbaudi, izmantojot dažādus skaitļus, kamēr nav sasniegts vēlams rezultāts, šādā veidā sadalot neatbildējušo aptaujas dalībnieku balsis.

1.variants
Neviens no neatbildējušajiem respondentiem nav balsojis par “Saskaņu”/GKR.
Šajā gadījumā saraksts saņem 683 no 2216 balsīm, un 620 “anonīmas” balsis iegūst citi saraksti.
Taču tad “Saskaņa”/GKR saņemti vien 30,82% – vēl mazāk nekā vēlēšanu rezultāti.

2.variants
Neviens no latviešiem, kas neatklāja savu balsojumu, nebalsoja par “Saskaņu”/GKR, taču to atbalstīja visi krievi, kas neatklāja savu izvēli.
Šajā gadījumā sarakts saņem vel 260 balsis – kopumā 771 no 2216 balsīm.
Tad “Saskaņa”/GKR saņem 42,55%, un tas ir mazāk nekā bloks ieguva vēlēšanu rezultātos.

3.variants
Visi krievi, kas neatklāja savu izvēli, atbalstīja “Saskaņu”/GKR, un par to balsoja arī liela daļa latviešu vēlētāju, kas neatklāja savu izvēli.
Ja puse no tiem latviešiem, kas neatklāja, par ko balsoja, atbalstīja “Saskaņu”/GKR, tad saraksts kopumā saņemtu 1118 balsis, un rezultāts precīzi sakrīt ar oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem, blokam iegūstot 50,8% balsu.

Trešais variants liecina, ka bloku atbalstīja vismaz 25%  vēlētāju latviešu. Taču iespējams, daļa no krieviem, kas neatklāja savu izvēli un kurus Rus.lsm.lv pieskaitīja “Saskaņas”/GKR atbalstītājiem, tomēr nebalsoja tik vienoti, un viņu vietā atbalstu blokam pauda arī latvieši.

Līdz ar to vēlētāju aptaujas datu analīze liecina, ka vēlēšanās Rīgā valdošais bloks piesaistīja ne tikai krievvalodīgo, bet arī latviešu vēlētājus, bet lielākoties pārējās partijas atbalstīja tikai latviešu elektorāts.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kārlis
Kārlis

Tie nav latvieši, bet latvijci

Artūrs
Artūrs

Vai tiešām nepietiek, Jurģi? Tik pat labi varēji rakstīt “Izrādās ka daļa latviski runājošo rīdzinieku ir idioti un viņus var piekukuļot ar bezmaksas transporta biļetēm”

esunesunes
esunesunes

Diemžēl patiesība ir tāda, ka visi pārējie kandidāti ir vēl destruktīvāki kā Ušakovs. Attiecīgi arī rezultāti.
Un labi ka tā. Iedomājamies Strīķi par mēru….. Vai Bondaru.

Artūrs
Artūrs

Eses, oo, izrādās vienam ir kristāla bumba. Tad jau tev nav par ko satraukties. Loterijās gan jau laimē katru dienu.
Interisanti kā tu spēj novērtēt, ka šie kandidāti ir destruktīvāki, ja mēra amatā viņi nav bijuši un tevis nosauktie nebija vienīgie.