Mitrevics: “Visām koalīcijas partijām ir iespēja nonākt opozīcijā!”

Nacionālā apvienība lēmumu, vai atbalstīs kādu no trim Valsts prezidenta amata kandidātiem, pieņemšot 31. maija rītā, intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” teica Saeimas deputāts, Nacionālās apvienības valdes loceklis Uģis Mitrevics.

“Pēdējās nedēļās viss mainās pa stundām. Mēs nezinām, kā notiks lietu kārtība nedēļas laikā, ir iespējami dažādi pavērsieni, tādēļ nesteidzamies ar savu paziņojumu,” teica Mitrevics.

Vienlaikus viņš gan pauda, ka “skatoties uz īpašībām un prasībām, kādam jābūt prezidentam”, Nacionālā apvienība šobrīd neredz iespēju sniegt savas balsis kādam no kandidātiem.

“Kas ir prezidents, ir viens jautājums, bet otrs – kas ievēlē prezidentu, un šajā brīdī sākas cita atskaites sistēma,” piebilda Mitrevics.

Kā zināms, maija pēdējā dienā gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas ir radījušās pamatīgu šūpošanos valdošajā koalīcijā, tostarp minējumus, ka mainīsies valdības koalīcijas sastāvs.

Prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus. Valdošajā koalīcijā ietilpstošais “Apvienotais saraksts” augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Uldi Pīlēnu, premjera partija “Jaunā Vienotība” prezidenta krēslam piedāvā Edgara Rinkēviča  kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija “Progresīvie” prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

Jautāts, vai situācijā, ja “Jaunās Vienotības” virzīto amata kandidātu ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) ievēlē ar opozīcijas balsīm, Nacionālā apvienība vairs nevēlēsies palikt koalīcijā, Mitrevics pauda, ka, ja runā par valdību vai koalīciju, koalīcijas partijām esot trīs iespējas.

Pirmā iespēja esot saglabāt esošo koalīciju, par ko “vēl brūces nav sadzijušas valdības veidošanas sakarā”, tādējādi atrodot iespēju strādāt šajā koalīcijā. Tas gan nozīmētu, ka “mūsu partneriem ir jāsamazina savas ambīcijas”, piebilda Mitrevics.

Otra iespēja – visiem trim politiskajiem spēkiem turpmāk strādāt opozīcijā. “Visiem trim koalīcijā esošajiem spēkiem ir iespēja nonākt opozīcijā! Ja tavi darbi nesaskan ar vārdiem, agri vai vēlu nevari būt tas, kas esi,” piebilda politiķis.

Savukārt trešā iespēja būtu strādāt jaunā koalīcijā, bet tad ir jāspēj paskaidrot, “kādēļ tu tur esi un kas ir tie principi, kuru dēļ es nonācis jaunā koalīcijā, iespējams, pārkāpjot kādus savus solījumus”. Mitrevics gan norādīja, ka trešais iesējamais variants ir tas, ko Nacionālā apvienība neizskata patlaban kā vismazāk iespējamu.

Viņaprāt, par virsmērķi jāizvirza koalīcijas stabilitāte un valdības rīcībspēja, jo “iesaldēt veselības, izglītības, nodokļu reformas un citus jautājumus ir netaisnīgi pret sabiedrību”.

Nevienam no šiem kandidātiem pagaidām nav skaidra balsu vairākuma, lai uzvarētu vēlēšanās. Politikas kuluāros viszemāk tiek vērtētas Pinto iespējas tikt ievēlētai prezidenta amatā, bet par abiem pārējiem kandidātiem AS un JV aktīvi vāc politisko atbalstu, tostarp runājot ar pašlaik opozīcijā esošajām partijām.

Tā no AS politiķa Didža Šmita izskanēja pārmetumi, ka JV Rinkēvičam “vācot Lemberga atbalstu”, jo Ārlietu ministrijā notikusi JV, ZZS un “Progresīvo” politiķu tikšanās, taču vienlaikus izskan, ka arī paši AS politiķi esot neafišēti tikušies ar ZZS Pīlēna veidotajā centrā “Ola”.

Šādos apstākļos dažādu interešu vārdā aktīvi izskan dažādas spekulācijas, ka esot iespējamas pārmaiņas valdošajā koalīcijā. Runas pastiprina tas, ka esošajā Saeimas sasaukumā ir iespējami vairāki partiju salikumi, kuriem būtu neliels vairākums parlamentā, piemēram, AS un NA var aizstāt ar ZZS un “Progresīvajiem” vai arī nomainīt tikai vienu no koalīcijas partneriem, aizstājot to ar ZZS vai “Progresīvajiem”.

Avots: TV3

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Mitraisfanijs
Mitraisfanijs

Bļ@, bļ@, bļ@.

tik tiešām
tik tiešām

Tas gan ir stulbs un neārstējās.

3333
3333

Mitrevics kaadreiz savienojis amatus SIGULDAS MEERA AMATAA UN KRONOSPANAA

!lai kluse