Tiesiskuma jēdziena novatoriskā interpretācija JKP stilā – ja kāds likums neatbilst vēlmēm, tas nekavējoties jāmaina

Jānis Urbanovičs

Kādreiz izglītības ministrs Roberts Ķīlis gribēja panākt izrāvienu mūsu skolasbērnu izglītošanā, katram piešķirot planšetdatoru un nodrošinot jaudīgu interneta pieslēgumu. Ideja bija skaista un mūsdienīga. Taču valdības grāmatveži paskaitīja, nogrozīja galvas un nolika to malā.

Nevaram atļauties – pēc vieniem aprēķiniem 20 miljoni (toreiz vēl) latu, pēc citiem 70 miljoni. Par dārgu, kā jau it viss, ko vajag bērniem. Vai mediķiem. Vai pensionāriem, vai minimālo algu, pensiju, pabalstu saņēmējiem. Vārdu sakot – cilvēkiem.

Laiki mainās, un ministri tiem līdzi. Kādreizējo sapņotāju un ideālistu nomainījusi praktiķe ar dzelzs gribu un bezkompromisa tiesiskuma vārdu uz lūpām. Tiesiskuma jēdzienam arī ir novatoriska interpretācija: ja kāds likums neatbilst mūsu vēlmēm, jo sliktāk likumam. Tas nekavējoties jāmaina, un viss. Piemēram, ja nepatīk kādas augstskolas rektors, bet viņš tiesā panāk savu taisnību, viennozīmīgi skaidrs – jāmaina likums. Vai vēl labāk – jānobombardē augstākās izglītības lauciņš tā, lai nekādi brīvdomības asni vairs nekad neuzdīgtu.

Ja gribas iedot miljonu eiro privātas skolas remontam un vēl ik gadus pa 200 tūkstošiem sīkiem tēriņiem – kāpēc gan ne? Ar pirmo reizi nesanāca, gan jau ar nākamo piegājienu izdosies. Nevar taču tiesiskuma koalīcijas jaunā paaudze izglītoties ēkā, no kuras nav izvēdināta parastas (krievu!) skolas gaisotne.

Kad koronakrīzes piesegā skolēnu tālmācības nauda projektā “Tava klase” aiztecēja uz partijas biedru un tiem pietuvināto kabatām, mazliet pabārās pat premjers. “Konkrētais gadījums neatbilst labas pārvaldības principiem, aicinu ministri to skaidrot sabiedrībai, kā arī sagaidu ministres rakstveida paskaidrojumu. Šajos apstākļos īpaši svarīgi ir kliedēt jebkādu šaubu ēnu par iepirkumiem ne tikai no juridiskā, bet arī ētiskā aspekta, tādēļ aicinu visus ministrus tam pievērst īpašu uzmanību.”

Nezinām, ko ministre premjeram paskaidrojusi, bet laikam tas bija pietiekami pārliecinoši. Kariņa kungs droši vien visu saprata par tiesiskumu un kompromisiem. Kurš gan ies šajos apstākļos, kad pār mums līst Eiropas zelta lietus, apdraudēt valdības stabilitāti?!

Acīmredzot, “Tavas klases” augļi bijuši tik iedvesmojoši, ka Izglītības ministrija grib šo projektu turpināt arī “mieralaiku” apstākļos. Kādēļ gan noņemties ar individuālu pieeju katram bērnam, kādēļ satraukties, ka valstī trūkst pedagogu, nav kas māca ķīmiju, fiziku, matemātiku? Nosēdini bērnu pie viedierīces ar interneta pieslēgumu, un viss notiks! Un kas par vērienu, īsta klondaika pietuvinātiem cilvēkiem “ar pieredzi kino režijā un aktierspēlē”.

Jā, protams, ir tāda maza problēmiņa ar likumu. Satversmē kā akmenī iecirsts: “Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Pamatizglītība ir obligāta.” Savulaik tieši šis pamatlikuma pants atbrīvoja vecākus no pienākuma ik gadu pirkt saviem bērniem mācību grāmatas, darba burtnīcas un citu skolas izglītības procesam nepieciešamo.

Taču likumu respektēšana – tas ir vājajiem. Stiprie zina, ko viņiem vajag no likuma, un paši to uzrakstīs. Līdzīgi kā savulaik mičurinieši, kas teica – nevaram gaidīt dāvanas no dabas; paņemt tās ir mūsu pienākums…

Tā nu ir pavērusies Pandoras lāde, un tapuši grozījumi Izglītības likumā. Plānots, ka turpmāk vecākiem iegādāties saviem bērniem ierīces ar interneta pieslēgumu būs obligāts pienākums! Tā vien liekas, ka likuma rakstītāji nekad reālu ģimeni nav redzējuši, nekad nav padomājuši, kāda vidēji ir tās rocība. Un ko iesākt tiem vecākiem, kuri nespēs savam bērnam (diviem, trim un vairāk bērniem?) nodrošināt šo “bezmaksas izglītības” obligāto koponenti?

COVID ārkārtas situācijā vecāki mobilizējās un visu izturēja? Nu – tagad jāsaņem godam nopelnītais sods!

Kādreiz izglītības ministrs Roberts Ķīlis gribēja panākt izrāvienu mūsu skolasbērnu izglītošanā, katram piešķirot…

Gepostet von Jānis Urbanovičs am Sonntag, 5. Juli 2020

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

Kā viemēr, Latvija ar JKP “bezkompromisu tiesiskumu” visā grib atšķirties no normālām valstīm. Atliek gaidīt Tiesībsarga Jansona un ST reakciju uz garīgi slimo iegribām.

Anna
Anna

Privātai skolai grūdīs 1 000 000 , prokuratūra ,vai neredzat , jeb izliekaties , ka neredzat valsts naudas izšķērdēšanu ?

Labrīt
Labrīt

Stukān , neguli , Latviju atkal izzog !

Lamata
Lamata

IM Šuplinskas personā ir tiesīga ar pārējās koalīcijas atbalstu piešķirt kādai skolai finanses. Jāuzzin oficālais pamatojums šim lēmumam.

Jānis
Jānis

Tas ir JKP stils!
Bordāns izgāzās ar savām Ekonomiskajām tiesām, kur nesaņēma atbalstu ne no Tieslietu padomes, ne no Saeimas Juridiskās komisijas- taču Bordānam parunājot kaut ko – bla, bla, bla – stilā, aizvirzīja tāpat visu tālāk! Un būs tā kā Bordāns vēlas!
Tas saucās – kā gribu tā daru un visām tām komisijām, padomēm un citiem veidojumiem ir 0 vērtība.

Name
Name

Bet kā tad savādāk? Ir cilvēks- ir problēma, nav cilveks – nav problēmu. Tā pat ar likumiem un institūcijām. Vienkārši un saprotami. Pieejas autors sen gaida savu atkal atzīšanu. Varbūt sakt ar Vaļņu ielas pārdēvēšanu Josifa vārdā?

Anna
Anna

Beidz , tur jau Viltvārdis ir pieteicies !