Teātris nopelna, valdība atņem

teātris
Valdības loža Nacionālajā Operas un baleta teātrī

Priekšlikumu, ka 11 521 eiro lielā Leļļu teātra peļņa varētu palikt teātra rīcībā jaunu skatītāju krēslu iegādei, otrdien ir noraidījuši nevis vienkārši lielākā daļa Ministru kabineta locekļu, bet pilnīgi visi ministri ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu priekšgalā, izņemot vienīgi kultūras ministri Daci Melbārdi. Savukārt pret to, ka gūtā peļņa varētu tikt atstāta Nacionālajai operai un baletam, tāpat nobalsojuši visi ministri, izņemot vienīgi Melbārdi un vēl arī satiksmes ministru Anriju Matīsu un tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču.

Lai gan otrdienas Ministru kabineta sēdes protokols vēl nav pieejams, Pietiek noskaidrojis, ka jautājumus par pērn gūtās peļņas atstāšanu vai neatstāšanu kultūras kapitālsabiedrību rīcībā ministri izskatīja diezgan ātri.

Kamēr vieni uzsvēra, ka katrs gadījums jāvērtē atsevišķi, Jāņa Reira vadītā Finanšu ministrija palika pie sava, ka visiem uzņēmumiem 90% peļņas jāieskaita valsts budžetā.

Pārresoru koordinācijas centrs gan rosināja izstrādāt vienotu metodiku, pēc kādiem kritērijiem atstāt peļņu uzņēmumu attīstībai, kā atbalstāmu minot faktu, ja uzņēmumam ir negatīvi kapitāla atdeves un pašu kapitāla rādītāji, taču tas netika ņemts vērā.

„Mēs strauji tuvojamies budžeta pārkāpumu procedūras ierosināšanai, un tagad mēs atstāsim visas peļņas, un tad mēs sēdēsim un domāsim, kur samazināt budžeta izdevumus un kā nodrošināt tās vajadzības, kas mums ir nākamā gada budžetā,” kā svarīgas minot aizsardzību un drošību, valdības sēdē argumentēja finanšu ministrs Reirs.

Tiesa, ugunsgrēka postījumu novēršana Rīgas cirkā, pārcelšanās uz jaunām telpām Liepājas simfoniskajam orķestrim un nepieciešamība Latvijas simfoniskajam orķestrim iegādāties trombonu, jo atšķirībā no citu instrumentu mūziķiem neviens trombonists neesot gatavs muzicēt pats uz sava iegādāta instrumenta, lika ministriem piekrist, ka šiem kolektīviem gan peļņa jāatstāj attīstībai.

Tāpat ministri piekrita atstāt peļņu Valmieras teātra rīcībā, jo, pēc Pārresoru koordinācijas centra izvērtējuma, šim uzņēmumam ir nepietiekams pašu kapitāls, tādēļ nebūtu loģiski atņemt līdzekļus, kas nepieciešami ne tikai skatuves rekonstrukcijai, bet arī uzņēmuma finanšu rādītāju sakārtošanai.

Tomēr ne Nacionālā opera un balets, kurai nauda nepieciešama dekorāciju pacēlāja izbūvei, ne Leļļu teātris, kas peļņu būtu novirzījis jaunu un ērtāku skatītāju krēslu iegādei, šādu atbalstu neguva, un nelīdzēja arī kultūras ministres skaidrojums, ka teātriem peļņa radusies tādēļ, ka tie aktīvi strādājuši ar sponsoriem, kā arī iesaistījušies Eiropas Savienības projektos, tādēļ peļņas atņemšana likvidēs motivāciju gan ķerties pie ES projektu izstrādes piņķerīgā procesa, gan nodarboties ar sponsoru meklēšanu.

Neko  nelīdzēja arī tieslietu ministra Dzintara Rasnača atgādinājums, ka gadiem opera bija sāpju bērns, kuram regulāri bija nepieciešams piešķirt papildu finansējumu, bet tagad, kad beidzot uzņēmums ir finansiāli sakārtots un strādā ar peļņu, tam tā tiek atņemta. Līdz ar to valsts budžets no operas iegūs 113 840 eiro, bet no Leļļu teātra – 10 368 eiro.

Ministru kabineta sēdē piedalījās visi ministri, izņemot zemkopības ministru Jāni Dūklavu.

 

Avots: Pietiek.com

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
mitjka
mitjka

Uzjautrināja preses konference kur Liepiņu Zigmārs uzstājās – perfekti orientējās ieroču tirgū – zina par kādu summu var iegādāties tanku , AK:):):) tādas epitetu pērles:):):)
Izrādās ka nav naudas ar ko dekorāciju pacēlāju nopirkt :) – Liepiņa kungs neļaujiet dauzīt darbiniekiem sponsoru auto :) varbūt sāciet tās tirgot :):):)
Par Lelļu teātri skumji – direktoram vajadzētu izveidot melno sarakstu un nelaist iekša teātri nevienu no deputātiem un starpresoru administrācijas darbiniekiem ar bērniem :) lai audzina un skolo uz komiksu bāzes:)

lata
lata

Bet, skat taču – no šitās Leļļu teātrim atņemtās naudiņas taču sanāk viena smuka mēnešalga, piemēram, Magonim!

.
.

lr outsideru caur internetu nopelnīto , strādājot ka reklāmas aģentiem, visu nolaupa rimševičs, laimestu no amsterdamas nolaupīja, organizeja eitanāziju policijas uzraudzībā, tas talibu video par uzspridzināšanu nav trakāks par lr valsts varas stradāto, banku kontus izlaupa, bankas likvidē, cenšas likvidēt aplaupītos, policija piedalās, pvd inficē, prokuratūra piesedz, un tie pasi augšejie sērijslepkavas izmanto zemāk esošu sērijslepkav u pakalpojumus pierādījumu fabricēšanā utt. kā nekā valsti veidoja spirta kontrabandists – nelaiķa šmita kolega pa spirta cisternu līniju un dalībniece mahinācijās ar nobela naudu, aktierus pagaidām neinficē, neeitanizē – GAVILĒJIET, DZIEDZIET PAR TĒVU ZEMI