Šteinbuka: Valdībai nav efektīvu risinājumu inflācijas mazināšanai

Inna Šteinbuka

Ņemot vērā, ka inflācija lielā mērā šobrīd tiek importēta un veidojas no pieaugošajām energoresursu cenām, valdībai nav efektīvu risinājumu inflācijas mazināšanai, atzina Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētāja Inna Šteinbuka piebilstot, ka tādēļ vienīgais, ko valdība var darīt, ir mēģināt mazināt inflācijas sekas.

“Inflācijas cēlonis ir “ārpus Latvijas”, tādēļ vienīgais, ko valdība var darīt, ir mēģināt mazināt inflācijas sekas. Labākais risinājums ir mērķēti atbalsti mazaizsargātajiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem ar augstu izaugsmes, eksporta un inovācijas potenciālu. Ja šādi uzņēmumi saskaras ar problēmām augsto energoresursu izmaksu dēļ, tad būtu prātīgi tos atbalstīt,” teica Šteinbuka.

Viņa uzsvēra, ka ir arī jāskatās, ko dara kaimiņi, lai Latvijas uzņēmumi nezaudētu konkurētspēju kaimiņvalstu intensīvu atbalsta programmu dēļ.

Tāpat FDP priekšsēdētāja atzīmēja, ka augstas inflācijas apstākļos valdībai ir jāraugās tēriņu mazināšanas virzienā, un, lai gan FDP kompetencē nav norādīt, kādus izdevumus samazināt, ir skaidrs, ka būtu lietderīgs kritisks un radikāls iestāžu funkciju un izdevumu audits.

“Jebkādos apstākļos ir svarīgi samazināt neefektīvus tēriņus. Skaidrs, ka valdībai ir vesela rinda ar problēmām, kuru risināšana prasa valsts budžeta līdzekļus, piemēram, nav zināms, kāda būs situācija ar Covid-19 rudenī, pieaugošās energoresursu cenas, nepieciešams atbalsts Ukrainas bēgļiem, nepieciešamība arī pēc investīcijām enerģijas ražošanas kapacitātes palielināšanā, tāpat nepieciešama valsts militāro spēju stiprināšana. Nemaz nerunāju par investīcijām izglītībā, zinātnē. Ir skaidrs, ka prasību un prioritāšu ir ļoti daudz,” sacīja Šteinbuka.

Viņa pauda, ka arī zinot, cik strauji pieaug būvniecības cenas, ļoti kritiski ir jāvērtē, kādas valsts investīcijas varētu dot atdevi un palielināt ekonomikas izaugsmi un kādus investīciju projektus varētu atlikt. “Nesaku, ka pavisam atteikties no šiem projektiem, bet neīstenot vismaz šobrīd,” teica Šteinbuka.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ļoti riskanta opcija ir samazināt nodokļus, jo tā negarantē efektīvu inflācijas samazināšanos, toties garantē būtisku budžeta ieņēmumu samazināšanu.

“Piemēram, martā Polija ieviesa ambiciozu pret inflāciju vērstu programmu uz sešiem mēnešiem. Neskatoties uz to, jūnijā inflācija Polijā sasniedza 15,6% (februārī tā bija 8,5%). Un tas ir lielajā Polijas ekonomikā, kurai ir savi resursi, ogles, kas ir vairāk autonoma un pašpietiekama. Latvijas iespējas ir vēl mazākas. Nodokļu samazināšana inflāciju nesamazinās,” uzsvēra Šteinbuka.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Samazināt neefektīvus tēriņus
Samazināt neefektīvus tēriņus

Iepērkoties bez čeka, un saņemot pusi no ietaupītā pvn kā atlaidi, ir viens variants kā uzlabot dzīves līmeni. Inflāciju pagaidām īpaši neizjūtu

Ja tā padomā
Ja tā padomā

Nez kāpēc pārējām valstīm ir risinājums inflācijas mazināšanai samazinot vai atceļot PVN daudzās jomās.

Taupība
Taupība

te kārtējais mājiens, ka vajag ppildus aldziņas … nu kādus 600 tkst. “zinātniskai pārspriešanai”- kā bi ar šuplinskas covid naudu? Ziema nāk… kurš gan var idzīvot ar tiem padsmit tūkstošiem mēnesī?

KuKū
KuKū

Valdībai ir plāni par savu kontu uzpildi!

Rhinocerus
Rhinocerus

Redz, Riigas zveerudaarzaa plaanots buuveet degunradzhu miitni par vairaak kaa 40. 000. 000…. Tiesa gan, kposh saaku par to jautaajumu intereseeties, no saistiitajiem rakstiem kaut kaa pazudushas izmaksas…. Nepaarsteidz, bet man viss saglabaats. Nav man nekas pret degunradzhiem, tomeer uzskatu, ka shii nu tieshaam ir taa lieta, kas VAR pagaidiit, vai ne? Un taa NAV vieniigaa…

Rhinocerus
Rhinocerus

Vispaar iesaku VISIEM paintereseeties par to naudas mazgaashanu zveerudaarzaa. Tam visam saaka augt kaajas jau Liidakas laikaa. Nu, labi, vinjsh vismaz bija specs. Un kas tad tagad ir zveerudaarza vadiibaa? Paskatieties. Un padomaajiet, ka par to vella degunradzhu miitni maksaasiet JUUS! Atvainojos par skarbo stilu, bet esmu redzeejis vairaakas degunradzhu miitnes, njemsim kaut vai Spaaniju – Desierto de Tabernas. Tur dziivo degunradzis, balts. Miitne? Mees ar chomiem taadu uztaisiitu par tuukstoshiem 200 – 300. Ne jau 40 miljonu. Bez tam vispaar nav jeegas mociit siltzemju dziivnieku sheit.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Fiskālās disciplīnas padome. Pati lietderīgākā iestāde, ko kamieļi uz sava kupra nes. Hā