Staķis: 2438 eiro alga nav pārāk motivējoša, tāpēc topošais Rīgas izpilddirektors Lange saņems 100% piemaksu

Staķis

SIA “Latvijas valsts ceļi” (LVC) valdes priekšsēdētājs, partijas “Vienotības” biedrs Jānis Lange pēc kļūšanas par Rīgas izpilddirektoru papildus 2438 eiro lielajai izpilddirektora algai saņems arī tikpat lielu piemaksu, intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” atklājis Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Viņš norādīja, ka galvaspilsētas pašvaldības izpilddirektora atalgojums – 2438 eiro – “nav pārāk motivējošs”, taču likums atļauj tiem darbiniekiem, kas pilda stratēģisku funkciju, piemēram, uzrauga kapitālsabiedrības, maksāt 100% piemaksu. “Jau tagad varu pateikt, ka to mēs pilnīgi noteikti darīsim,” apliecināja Rīgas mērs.

Viņš pauda viedokli, ka būtu jāmaina vienotās atlīdzības likums, lai domes izpilddirektora pamatalga būtu motivējošāka. Attiecīgs likuma izmaiņu projekts jau ir sagatavots, taču tā virzība patlaban nenotiek, un, visticamāk, Covid-19 pandēmijas laikā arī nenotiks, sacīja Staķis.

Vienlaikus viņš apliecināja, ka Lange pēc kļūšanas par Rīgas pašvaldības izpilddirektoru varēs saglabāt savu amatu arī VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) padomē, ja šādu amatu apvienošanu atļaus gan Rīgas dome, gan Satiksmes ministrija. “Tas ir iespējams, ja viņš ir padomes loceklis, jo padome parasti sanāk ne biežāk kā reizi mēnesī, ja nav vajadzības sanākt biežāk, līdz ar to tie ir apvienojami amati,” skaidroja Rīgas mērs.

Kas ir Jānis Lange?

Rīgas pilsētas izpilddirektora amatam konkursa komisija virzīs LVC valdes priekšsēdētāju Langi.

2013.gada pašvaldību vēlēšanās Lange tika ievēlēts Jelgavas domē no partijas “Vienotība” saraksta.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, Lange 2002.gadā Latvijas Lauksaimniecības universitātē ieguvis bakalaura grādu ekonomikā, bet 2004.gadā Latvijas Universitāte maģistra grādu vadības teorijā.

Viņš arī papildinājis savu izglītību citās augstākajās izglītības iestādēs.

2013.gadā Lange kļuva par LVC valdes priekšsēdētāju. Kopš 2018.gada Lange ir valsts LDz padomes priekšsēdētājs.

Kā liecina Langes amatpersonas deklarācija, 2020.gadā viņš no LDz kā padomes priekšsēdētājs saņēmis algu 29 448 eiro, bet kā LVC valdes priekšsēdētājs – 74 644 eiro.

Jāatgādina, ka Rīgas dome pērn 2.decembrī nolēma atbrīvot no amata Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāju Ivetu Zalpēteri, kura jau agrāk paziņoja, ka personīgu apsvērumu dēļ nolēmusi atstāt amatu un vienojusies par darba attiecību izbeigšanu ar Rīgas domi.

Pēc tam tika rīkots konkurss uz Rīgas pašvaldības izpilddirektora amatu. Konkursā kopumā saņemti 37 pretendentu pieteikumi.

Kandidātu atlasei piesaistītais augstākā līmeņa vadītāju atlases uzņēmums SIA “Pedersen & Partners” veica tehnisko darbu – apkopoja saņemto informāciju un pārbaudīja kandidātu atbilstību minimālajām prasībām.

Rīgas domes izpilddirektora pienākumus pašlaik pilda Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centra vadītāja Elīna Trautmane.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Jauns.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ērce
ērce

Staķis varētu to dāsno pielikumu ņemt no savas kabatas.

Kaža
Kaža

Jā gan!Pāris tükstošu alga uz 400 minimäläs algas un 350 vidėjäs pensijas fona ir nožēlojama,kuras dėļ nevar sagaidït ražïgu darbu no galvä drätėtiem ieredņiem un viņu priekšniekiem

Hanss
Hanss

Ko Staķis pat svar pastāstīt par savām dividendem un miljonu ieguldījuma uzņēmumā?

Biedrene
Biedrene

Brīnišķīga iniciatīva – to gribēdams Ušakovs nezidomātu kā ar sili smalki dalīties ar lab;akajiem biedriem

Par tiesiskumu
Par tiesiskumu

Par kādām algām šis pipars izkalpina personālu savā kafijas firmā?
Par 4000 vai tomēr par 400 euro?

anna
anna

Cik tomēr ēdelīgi tie kungi – aizvien par maz naudas, par maz ….

Ļoļa
Ļoļa

Mani nemotivē sētnieces alga. Man lūdzu piemaksu 999% apmērā

kukkinailens
kukkinailens

Tas nav normāli. Piemaksa ir jānopelna. Citās iestādēs vai nu piemaksu nav vispār, vai nu jānopelna, sasniedzot noteiktus mērķus. Ja kādu tā alga nemotivē, nav ko līst tajā amatā.

Stienis
Stienis

Tam vēl varētu piekrist, taču nav normāli, ka valsts vai pašvaldības iestāžu vadošās amatpersonas var apvienot 3 un vairāk darbavietas, un visās saņemt pilnu algu ar piemaksām. Tas ir pilnīgi saprotami uzņēmējdarbībā, taču ne nozarē, kuru uztur nodokļu maksātāji.