Skandāls: kamēr mediķi savelk jostas, veselības ministre ASV dzīvo kā karaliene

Ilze Viņķele, foto Saeima.lv

Veselības ministres Ilzes Viņķeles (Kustība Par!)komandējumā Ņujorkā divas naktis viesnīcā valstij izmaksājušas 1240,99 eiro. Lai nu būtu, taču šajā pašā hotelī līdzīgu numuru var dabūt četras reizes lētāk, raksta “Kas Jauns”.

Viņķele kā viena no Latvijas pārstāvēm devās uz ANO 74. ikgadējo Ģenerālās asamblejas sesiju. Saskaņā ar Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izdoto rīkojumu Viņķelei bija apstiprināts komandējums no 22. līdz 24. septembrim. Saskaņā ar citu Kariņa rīkojumu tūlīt pēc komandējuma noslēguma no 25. līdz 29. septembrim Viņķelei piešķirts ikgadējais atvaļinājums.

Pieķer klāt atvaļinājumu

Ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Edgars Skvariks apliecina, ka Viņķele neplānoja Latvijā atgriezties tūlīt pēc komandējuma noslēguma, bet gan piecas dienas vēlāk, proti, 29. septembrī.

Kas Jauns Avīze lūdza sniegt atskaiti, cik nodokļu maksātājiem ir izmaksājis Viņķeles divu dienu komandējums ASV. Pēc Veselības ministrijas valsts sekretāres Dainas Mūrmanes-Umbraško sniegtajām ziņām, izdevumi bijuši vismaz 2055,99 eiro.

Ministrei apmaksātas divas naktis Manhetenas četrzvaigžņu viesnīcā Hotel 48LEX New York 1240,99 eiro apmērā un aviobiļete turp un atpakaļ 815,00 eiro apmērā.

Šādu Hotel 48LEX New York numuru var dabūt uz divām naktīm par 301 eiro – četrreiz lētāk nekā ministres komandējumā.

Maksāts četrreiz dārgāk

Var pieņemt, ka likumdošana ļauj valsts amatpersonām par nodokļu maksātāju līdzekļiem segt atpakaļceļa izdevumus, pat ja persona pēcāk bauda atpūtu, tomēr paliek atklāts jautājums, cik ētiska bija Viņķeles rīcība, pieņemot lidojuma Ņujorka–Rīga biļetes apmaksu brīdī, kad mediķiem netiek palielinātas algas tādā apmērā, kā lēmusi Saeima.

Vēl interesantākas pārdomas rodas, izpētot, cik divas naktis izmaksātu minētajā viesnīcā, ja tajā vēlētos palikt jebkurš cits klients. Piemēram, no 24. līdz 26. novembrim (no svētdienas līdz otrdienai) Hotel 48LEX New York viena persona var pavadīt divas naktis par 301 eiro – vairāk nekā četras reizes lētāk nekā Viņķeles komandējuma gadījumā.

Savāda sakritība

Ņemot vērā, ka Viņķele Ņujorkā kopā ar atvaļinājumu pavadīja sešas naktis, aplūkojām, cik nakšņošana viesnīcā izmaksātu no 24. līdz 30. novembrim. Tieši 1205 eiro, kas teju sakrīt ar Veselības ministrijas sniegtajām ziņām par Viņķelei apmaksāto viesnīcu komandējuma laikā.

Vai tas nozīmē, ka Veselības ministrija slēpj informāciju, ka Viņķelei viesnīca apmaksāta ne tikai par komandējuma, bet arī par atvaļinājuma laiku, atliek vien minēt, tomēr izmaksu sakritības ļauj izteikt tādas bažas. Un tas vairs nebūtu ētikas jautājums, bet jau iespējams likumpārkāpums.

“Karalienes apartamenti”

Interesējoties par veselības ministres Ilzes Viņķeles neseno vizīti ASV, KasJauns ielūkojies Manhetenas četrzvaigžņu viesnīcas apartamentos, kuros divas dienas par 1240,99 eiro mitinājās ministre.

Publiskajā telpā izskanējušas jau vairākas detaļas par Veselības ministres Ilzes Viņķeles viesošanos ASV. Tostarp noskaidrojies, ka ministre paguvusi ne vien pārstāvēt valsti Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) asamblejā (22. līdz 24. septembris), kas bijis ceļojuma oficiālais iemesls, bet arī pavadīt tieši blakus datumos iekritušo atvaļinājumu (25. līdz 29. septembris).

Pēc Veselības ministrijas valsts sekretāres Dainas Mūrmanes-Umbraško sniegtajām ziņām, pats divu dienu komandējums izmaksājis ap 2055,99 eiro – ministrei apmaksātas divas naktis Manhetenas (Ņujorka) četrzvaigžņu viesnīcā “Hotel 48LEX New York” 1240,99 eiro apmērā un aviobiļete turp un atpakaļ 815,00 eiro apmērā.

Veselības ministrija šodien informēja, ka Viņķele komandējuma dienās pajumti rada viesnīcas tā dēvētajos “Karalienes apartamentos” (Queen Salon). Esot arī izskaidrojums paprāvajai divu dienu naktsmītnes cenai.

Kādas ērtības piedāvā apartamenti?

Konkrētā istabiņa esot “Ņujorkas luksuss 33 kvadrātmetru plašumā”, teikts Manhetenas viesnīcas mājaslapā. Šos apartamentus raksturo eleganti dizaina risinājumi, vietēji radīti mākslas darbi, moderna virtuve, un grezna vannasistaba. Palicējam ir pieejamas arī uzkodas un vīnziņa speciāli izmeklēts vīna piedāvājums.

Ilustratīvs foto Manhetenas viesnīcas “48LEX New York” “Queen Salon” numuriņa tipam, kurā divas sabijusi ministre Viņķele. (Foto: Ekrānuzņēmums)

Aplūkojot viesnīcas mājaslapu, var redzēt, ka šobrīd šāds numuriņš uz divām dienām izmaksā ievērojami mazāk, nekā paudusi ministrija. Ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Edgars Skvariks informēja, ka iemesls nosauktajai cenai (1240,99 eiro) bijis sadārdzinājums, kas vienmēr rodoties laikā kad pilsētā notiek Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja.

No iesūtītajiem dokumentiem secināms, ka pirmā nakts ASV Viņķelei izmaksāja 539 ASV dolārus (ap 489 eiro pēc attiecīgās dienas kursa), savukārt otra – jau 839 ASV dolārus (ap 761 eiro pēc attiecīgās dienas kursa). Viesnīcu organizējusi Latvijas pārstāvniecība Ņujorkā un tajā apmetusies visa Latvijas delegācija.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto politiķu Ilzes Viņķeles un Krišjāņa Kariņa datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: KasJauns

Foto: Saeima.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Nezinīte
Nezinīte

Interesanti- vai komandējuma nauda arī tiek maksāta un naudas balvas un piemaksas par labu darbu?

Anda
Anda

Opozīcija gatavojiet Saeimā pieprasijumu lēmumam par Viņķeles atbilstību amatam sakară ar bardaku medicìnā un Valsts naudas izšķērdēšanu atpūtas braucienā ASV .

Klusa
Klusa

Sievietēm ir tiesības izpausties! Labāk paklusēt, kamēr feministes nav uz barikādēm

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Kādēļ nepieciešami šādi raksti? Latvieši jau sen ir ĻOTI iecietīgi pret netaisnību, patvaļu utt…tas vairs neizraisa emocijas. Iespējams, labāk rakstīt par ko fundamentālu, principiālu un tendencēm, nekā izkliedēt lasītāju uzmanību sīkumos.