Saeima Krieviju atzīst par terorismu atbalstošu valsti; balsojumā nepiedalās Gobzems, Stepaņenko, Švecova un “Saskaņa”

saeima

Saeima šodien oficiālā paziņojumā atzina Krievijas vardarbību pret Ukrainas un arī citu valstu civiliedzīvotājiem par terorismu, bet pašu Krieviju – par terorismu atbalstošu valsti.

Partijas “Saskaņa” deputāti balsojumā nepiedalījās, tāpat arī nesen par partijas “Suverēnā vara” biedrenēm kļuvušās parlamentārietes Jūlija Stepaņenko un Ļubova Švecova.

Savukārt par “Katram un Katrai” priekšsēža Alda Gobzema nepiedalīšanos balsošanā pagaidām ziņu nav – Saeimas sēžu zālē viņa nebija. Iespējams, ka deputāts tajā brīdī bija stipri aizņemts, filmējot kādu netīru galvaspilsētas kaktu vai sniedzot palīdzīgu roku kādam sagurušam, zaļā pūķa nogurdinātam potenciālajam par “Katram un Katrai” balsotājam, kā pēdējā laikā varam vērot partijas līdera sociālajos tīklos.

Paziņojumu “Par Krievijas mērķtiecīgiem militārajiem uzbrukumiem Ukrainas civiliedzīvotājiem un sabiedriskajai telpai” iepriekš pieņēma arī parlamenta Ārlietu komisija.

Dokumentā aicināts arī citas līdzīgi domājošās valstis paust šādu atzinumu, ka Krievija ir terorismu atbalstoša valsts.

Saeima paziņojumā norāda, ka Krievija mērķtiecīgi vēršas pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, izmantojot ciešanas un iebiedēšanu kā instrumentu savos mēģinājumos demoralizēt Ukrainas tautu un bruņotos spēkus, paralizēt valsts rīcībspēju, lai okupētu Ukrainu. Politiķi atzīmē, ka Krievija šo vardarbību īsteno politisku mērķu sasniegšanai.

Deputāti kategoriski nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas režīma atbalstu un iesaisti, kā arī aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami pastiprināt un ieviest visaptverošas sankcijas pret Krieviju, lai apturētu Krievijas armijas spēju turpināt tās militāro agresiju Ukrainā.

Politiķi mudina palielināt militāro, finansiālo, humāno un diplomātisko atbalstu Ukrainai un atbalstīt iniciatīvas, kas nosoda Krievijas militārās darbības Ukrainā un aicina saukt vainīgos pie atbildības, izolē Krieviju no starptautiskajām un reģionālajām organizācijām, kā arī pieņemt līdzvērtīgus lēmumus un noteikt līdzvērtīgas sankcijas pret Baltkrieviju kā Krievijas militārās agresijas atbalstītāju.

Saeima pieņemtajā paziņojumā aicina Eiropas Savienības dalībvalstis nekavējoties apturēt tūrisma un ierobežot ieceļošanas vīzu izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Deputāti piemin visus Krievijas agresijas upurus Ukrainā – tūkstošiem civiliedzīvotāju un Ukrainas aizstāvju -, kā arī pauž solidaritāti ar Ukrainu un ukraiņu tautu.

Parlamentārieši atzīmē, ka kopš Krievijas neprovocētā militārā uzbrukuma Ukrainai 24.februārī, 12 miljoni ukraiņu ir bijuši spiesti pamest savas mājas un vairāk nekā pieciem miljoniem nācies pamest savu valsti.

Paziņojumā norādīts, ka Krievija kopš 2014.gada ir militāri, finansiāli un politiski atbalstījusi vardarbīgu separātismu un vardarbību pret civiliedzīvotājiem Doņeckas un Luhanskas reģionos Ukrainā, kā arī okupētajā Krimas pussalā.

Parlaments Krieviju atzinis par terorismu atbalstošu valsti arī Krievijas ilggadējā atbalsta un finansējuma nodrošināšanas teroristiskiem režīmiem un organizācijām dēļ – Krievija ir lielākais ieroču piegādātājs Asada režīmam Sīrijā, ir īstenojusi teroraktus suverēnās valstīs, tostarp Skripaļu ģimenes indēšanu Apvienotās Karalistes teritorijā un Malaizijas lidsabiedrības “Malaysia Airlines” reisa MH-17 lidmašīnas notriekšanu, kurā dzīvību zaudēja 298 cilvēki.

Deputāti atgādina par Krievijas spēku konsekvento vēršanos pret civiliedzīvotājiem Ukrainā, tostarp ar apzinātu uzbrukumu Mariupoles teātrim, kurā gāja bojā aptuveni 600 cilvēku, raķešu triecienus dzīvojamajam rajonam netālu no Odesas, kurā gāja bojā vismaz 21 cilvēks, un uzbrukumu tirdzniecības centram Kremenčukā, nogalinot 19 civiliedzīvotājus.

Parlamentārieši atsaucas uz virkni cilvēktiesību aizsardzības grupu un starptautisko novērošanas misiju ziņojumos atklāto par Krievijas bruņoto spēku pastrādātajām zvērībām pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, tostarp spīdzināšanu, izvarošanu, slepkavībām un civiliedzīvotāju masveida aizturēšanām tā dēvētajos filtrācijas centros, kā arī masveida deportācijām.

Paziņojums pieņemts, arī reaģējot uz Krievijas spēku īstenoto uzbrukumu Oleņivkas cietumam, kurā bojā gājuši vairāk nekā 50 ukraiņu karagūstekņi.

Deputāti reaģējuši arī uz Krievijas veikto raķešu uzbrukumu Odesas ostai 23.jūlijā, kas noticis mazāk nekā 24 stundas pēc Ukrainas un Krievijas ar Turcijas un ANO starpniecību parakstītās vienošanās par Ukrainā bloķētās labības eksporta atsākšanu pāri Melnajai jūrai.

“Ar šo uzbrukumu Krievija demonstrē savu nicinājumu pret savām saistībām, starptautisko kārtību un tās institūcijām, kā arī apzināti padziļina globālo pārtikas krīzi, kas izraisīs badu un ciešanas visā pasaulē,” teikts Saeimas pieņemtajā dokumentā.

Deputāti uzsver Krievijas izvēlētās taktikas amorālo un prettiesisko dabu, pielietojot plaši izmantot īpaši nežēlīgus, neprecīzus ieročus, kas sakropļo un nodara īpašas ciešanas.

“Krievija, izmantojot šāda veida munīciju, pārkāpj starptautiskās normas. Krievijas spēki Ukrainā izmanto starptautiski aizliegto kasešu munīciju, lai sētu bailes un bez izšķirības nogalinātu civiliedzīvotājus,” akcentē Saeimas politiķi, kuri atgādina, ka Latvija Krievijas rīcību Ukrainā atzīst par mērķtiecīgu genocīdu pret ukraiņu tautu.

Pirms lemšanas par paziņojuma atbalstīšanu vairāki deputāti nosodīja partijas “Saskaņa” iepriekš pausto apņemšanos šajā jautājumā nebalsot. Krista Baumane (AP) sacīja: “”Saskaņas” politiķi pirms un pēc katrām vēlēšanām žēlojas par sarkanajām līnijām, kuras liedz viņiem pretendēt uz vietu valdībā. Bet šeit beidzot jūs paši skaidri parādāt, ka tielējaties un baidāties nosaukt lietas īstajos vārdos. Varbūt, lai nesadusmotu bijušo sadarbības partneri – [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina partiju “Vienotā Krievija”.”

Igors Pimenovs (S) skaidroja, ka “Saskaņas” ieskatā nav racionāli atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, kā arī aicināt Eiropas Savienības dalībvalstis nekavējoties apturēt vīzu izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem. “Noteikt Krievijai terorismu atbalstošās valsts apzīmējumu tagad nozīmētu paplašināt konflikta zonu, tādā veidā kāpinot spriedzi, kas būtībā ir iebrucēju interesēs,” pauda politiķis.

Kādreizējais “Saskaņas” deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, kurš šobrīd darbojas partijā “Attīstībai/Par!”, nolasīja vārda “terorisms” definīciju un vaicāja “Saskaņas” deputātiem, kura daļa no tās attiecībā uz Krieviju viņiem nešķiet racionāla. Runas nobeigumā politiķis pauda: “Es domāju, ka, kolēģi, jums vajag kaut kā tomēr izšķirties – vai jūs esat par Latviju, vai jūs esat par Krieviju.”

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka nepiedalīties balsojumā – tā nav pozīcija. “Ja jūs sakāt frakcijas vārdā, ka šis paziņojums, šī rezolūcija nav racionāla, nu tad arī balsojiet attiecīgi! Ja jūs sakāt, tas nav racionāli, jums jābalso “pret”.”

Turklāt viņš aicināja Pimenovu pateikt Ukrainas iedzīvotājiem, kā arī tiem, kas ir zaudējuši tuviniekus Ukrainā, ka Krievija nenodarbojas ar terorismu. “Tā kā šeit, zālē, sēž Ukrainas vēstnieks, man ir lūgums vēstnieka kungam. Vēstnieka kungs, vai jūs varētu, lūdzu, Pimenova kungam un, ja vajag, arī viņa kolēģiem organizēt tādu iespēju, nodrošināt, lai viņš varētu, skatoties acīs šiem cilvēkiem, to arī pateikt, ko jūs pateicāt no tribīnes? Pasakiet to acīs, Pimenova kungs!” aicināja Dombrovskis.

Kā ziņots, ASV Senāts vienbalsīgi pieņēmis rezolūciju, aicinot Valsts departamentu atzīt Krieviju par valsti terorisma sponsoru saistībā ar tās darbībām Čečenijā, Gruzijā, Sīrijā un Ukrainā, kas novedušas pie “neskaitāmu vīriešu, sieviešu un bērnu nāves”.

Līdzīgs priekšlikums iesniegts Pārstāvju palātā, kur, kā sagaidāms, spīkere Nensija Pelosi paudīs stingru atbalstu tā pieņemšanai.

Līdz ar rezolūcijas pieņemšanu Senātā tiek pastiprināts spiediens uz prezidenta Džo Baidena administrāciju atzīt Krieviju par terorisma sponsoru līdzās tādām valstīm kā Kuba, Ziemeļkoreja, Irāna un Sīrija.

“Krievijas bruņotie spēki pastrādājuši daudzus patvarīgus nevainīgu iedzīvotāju nāvessodus un centušies daudzviet Ukrainā slēpt savas zvērības masu kapos,” teikts Senāta rezolūcijā.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


22
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lollija
Lollija

Latvijā nav politisku partiju, tikai interešu grupas. Šis balsojums ir vēstījums vēlētājiem: ukraiņu pusē ir cilvēki, kas cieta no padomju okupācijas, kremļa pusē ir cilvēki, kas bija ieguvēji no padomju okupācijas. Tas nav tas pats, kas latvieši un krievi. Būs vēl pārsteigumi.

vkp lv?
vkp lv?

Vienīgi Zakākistovs glumi slīd starp partijām ar polšu rokās. Kurā pieņems, tajā plītēs!

Skaidrīte
Skaidrīte

Izskatās, ka kariņš ar rinku grib piebeigt šeit vēl palikušos Latviešus. Kāds mērķis un kādas sekas šiem lēmumiem. Tas nozīmēs, ka Latvija nesadarbosies ar valstīm, kas turpinās iepirkt gāzi, naftas produktus vai veiks kādu citādu tirdzniecību vai sadarbību ar Krieviju un Ķīnu, tai skaitā ar Eiropas Savienības valstīm. Latvija pārtrauc dalību Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbības formātā ar Ķīnu, kā arī visu valstu sadarbības formātā ar Krieviju. Nu tad varēsim tagad diet un dziedāt pastaliņās ar prievītēm rotājušies. Ārlietu ministrija norāda, ka esot izvērtētas pašreizējās Latvijas ārpolitikas un tirdzniecības politikas prioritātes. Šie kundziņi nesaprot, kas ir uzņēmējdarbība, kas ir ražošana,… lasīt vēl »

Milda
Milda

Es domāju, ka LR Saeima lemj likumus par Latvijas lietām, lai uzlabotu veselības pieejamību visiem Latvijas nodokļu maksātājiem, lai demontētu radioaktīvo atkritumu glabātavu Salaspilī, lai garantētu visiem algas vismaz 1000 eiro mēnesī, kas atbilst patreizējam iztikas minimumam un t.t.t… BET, REDZ, VIŅI DRAŅĶI NESTRĀDĀ LATVIJAS LABĀ, bet piepelnās pie ukrainas aktiera Zelenska! Viņš laikam labāk maksā kukuļos vai nu skaidrā naudā vai ar īpašumiem, vai akcijām vai fondiem – tur iespēju ļoti daudz.

Mildai šķirba
Mildai šķirba

Zelenski ievēlēja tauta, Pūķinu ievēl viņš pats un viņa siloviki.

Elementāri
Elementāri

Katra tauta ir pati savas laimes vai nelaimes kalēja. Ko izkalsim, ar to arī būs jādzīvo.

krams
krams

A kāpēc saeima neatzīst vardarbību pret tautu? Ka saražoti kropli un represīva rakstura likumi? Ka tiek atbalstīts izteikts genocīds!

Ja tā padomā
Ja tā padomā

Nez vai tas ir prātīgi mazajai Latvijai lekties ar Krieviju, it īpaši ja to nedara daudz lielākas un bagātākas valstis kuras atrodas tālāk no Krievijas. Un lielais jautājums kāds ir ieguvums un zaudējumi no šāda paziņojuma?!

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Ieguvumu un zaudējumu nav nekādu. Tukšā deklarācija nosoda krieviju, kas jau tā pat bija simts reizes dažādi nosodīta. Tukšā deklarācija nenosoda krievus, kas karo ukrainā, vai kas turpinās pārcelties uz dzīvi latvijā un kurus ar atplestām rokām darbā pieņem piemēram dailes teātris vai jaunais teātris resp. latvijas valsts. Jo amerikai ir izdevīgi, ka krievi brauc prom no krievijas

Jēcis
Jēcis

un kam tagad ‘gobzis s;utīs sasvīdušos kreklīņus?

virgo
virgo

Dzirdēju par to BBC ziņās.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Plebejiem jādzird tas, ko viņi grib dzirdēt. Tā ir politika. Cerams, ka naudas plūsmai tas nekādi netraucēs. Pagaidām viss notiek. Rosijāņiem un ukraiņiem pieder bankas latvijā, latvijciem esterkiniem rosijā un ukrainā. Galvenais – saglabāt patreizējo kursu uz latvijas ofšorizāciju un pārkrieviskośanu. Būs jevrojevreiskaja latvijskaja respubļika. Būs harašo

inflācija
inflācija

Tātad iedzīvotajiem jāgatavojas ka viss paliks vēl dārgāks..

veselības ministrs daniēls
veselības ministrs daniēls

Pēc astotās balstvakcinācijas ēst vairs negriboties.

tarba
tarba

…un ziemā nesals

tarba
tarba

Izdevumu nekādu. Ne pārtikai, ne apkurei vai drēbēm

Bet kā tad tagad pirks?
Bet kā tad tagad pirks?

Izskatās ka šī valdība ar vienotību priekšgalā dara visu lai iedzīvotājiem būtu vēl grūtāk. Kā tad nākotnē pirks gāzi no terorismu atbalstošas valsts? Tad jau sanāks ka LV arī būs terorismu atbalstoša valsts, jo maksās citai terorismu atbalstošai valstij? Atceros kā pavasarī runāja kā nepirks no Krievijas gāzi, un kā pirms 2 nedēļām ar kādu prieku ziņoja ka gāze tomēr sākusi plūst uz Inčukalnu, no tās terorismu atbalstošās valsts, un ka iedzīvotājiem ziemai pietiks. Tā vien gribās valdībai pateikt, ka nākošgad jau arī būs ziema..

Kariņš no Delavēras
Kariņš no Delavēras

Bet vai ta var nepirkt gāzi no krievijas? Kā ta savas pakaļas sildīs 40 000 krievu jūrmalā kas godīgi nopirka uzturēšanās atļaujas, pateicoties zatlera perdeļu partijai. Latvieši jau varētu protams bez tās iztikt. Bet jāpērk gāze no krievijas lai krieviem būtu silti.

ruksis
ruksis

Tās TUAs jau ieveda tas ļurba Dombrovskis, kas tagad peld taukos Briselē.

Kariņš no Delavēras
Kariņš no Delavēras

Nē. TUA ieviesa caur staiguli vjačeslavu dombrovski, kurš 5 reizes mainījis partijas, šobrīd ir attīstībai/par, bet tajā laikā bija zatlera perdeļu partijā.

korekcija
korekcija

TUA likumu pieņēma 2010. gadā, kad Ministru prezidents bija Valdis Dombrovskis. Iepazīstinies ar faktiem.

:FF
:FF

Jā var gadīties ka pēc šī paziņojuma Latvija būs pēdējā valsts kam Krievija atjaunos gāzes piegādi. Paldies paziņojuma pieņēmējiem jūs tiešām “strādājat iedzīvotāju labā”.