Saeima izsaka uzticību Evikas Siliņas izveidotajai valdībai

Piektdien, 15. septembrī, Saeima ārkārtas sēdē izteica uzticību jaunajam Ministru kabinetam, ko vadīs Ministru prezidente Evika Siliņa.

Jaunās valdības jeb Latvijas 42. Ministru kabineta sastāvā ir:

Jauno valdību veido šādi politiskie spēki: “Jaunā vienotība”, “Zaļo un Zemnieku savienība” un “Progresīvie”.

  • Ministru prezidente Evika Siliņa;
  • Aizsardzības ministrs Andris Sprūds;
  • Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš;
  • Ekonomikas ministrs Viktors Valainis;
  • Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis;
  • Finanšu ministrs Arvils Ašeradens;
  • Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša;
  • Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis;
  • Kultūras ministre Agnese Logina;
  • Labklājības ministrs Uldis Augulis;
  • Satiksmes ministrs Kaspars Briškens;
  • Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere;
  • Veselības ministrs Hosams Abu Meri;
  • Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa;
  • Zemkopības ministrs Armands Krauze.

Jaunā valdība par prioritātēm ir izvirzījusi labklājību, drošību un valsts aizsardzību, Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtas veicināšanu.

Koalīcijas politiķi vienojušies, ka Latvija turpinās nemainīgu eiroatlantisko kursu ārpolitikā. Valsts aizsardzības budžets līdz 2027. gadam tiks nodrošināts ne mazāk kā 3% apmērā no IKP, un visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ietvaros tiks uzlabota sabiedrības gatavība krīzes un valsts apdraudējuma situācijām. Tāpat tiks gādāts par valsts enerģētiskās neatkarības nodrošināšanu un mediju stratēģiskās lomas palielināšanu drošības veicināšanā. Notiks darbs pie tiesībaizsardzības iestāžu sistēmas attīstīšanas un tiesiski drošas dzīves un investīciju vides pilnveidošanas.

Jaunā valdība apņēmusies atbalstīt latviešu valodas apguvi un stiprināt latviskās kultūras un tradīciju saglabāšanu, vienlaikus rūpējoties arī par laikmetīgas attīstības nodrošināšanu. Valdība strādās pie situācijas uzlabošanas izglītības, veselības, klimata un cilvēktiesību jautājumos. Ieplānots darbs pie demogrāfisko izaicinājumu, mājokļu pieejamības un nabadzības risku risināšanas. Valdība pievērsīs uzmanību uzņēmējdarbības vides un valsts pakalpojumu uzlabošanai. Tiks veicināta sabiedrības izpratne par drošību ceļu satiksmē, nelaimes gadījumu novēršanu un drošas apkārtējās vides uzturēšanu, tāpat tiks strādāts pie iedzīvotāju līdzdalības palielināšanas sabiedriskajos un politiskajos procesos.

Valdības deklarācijā iekļauta arī koncentrēšanās uz augstas pievienotās vērtības pakalpojumu un produktu nozaru attīstību. Plānots veidot ciešāku sadarbību starp publisko, privāto, akadēmisko un nevalstisko sektoru. Tāpat ekonomikas konkurētspēju paredzēts veicināt līdz ar nodokļu politikas izmaiņām un darba tirgus pilnveidošanu. Savā deklarācijā valdība ekonomiku paredzējusi veicināt, arī ieguldot ilgtspējīgā reģionu attīstībā, tur sekmējot uzņēmējdarbību, savienojamību un iedzīvotāju mobilitāti. Tiks attīstīts kapitāla tirgus un mazināta ierēdniecības pārstāvība kapitālsabiedrību padomēs.

Papildus šiem tematiem jaunā valdība atsevišķā memorandā vienojusies par aktuālo un steidzamo jautājumu risināšanu. Koalīcijas partneri apņēmušies, piemēram, jau līdz šī gada beigām ieviest mehānismus elektroenerģijas izmaksu pieauguma daļējai kompensēšanai, veicināt konkurenci starp bankām un ieviest banku peļņas nodokli. Tāpat līdz gada beigām plānots ratificēt Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības samazināšanu ģimenēs un pret sievietēm, nostiprināt pāru kopdzīves regulējumu un izstrādāt ilgtspējīgu izglītības finansēšanas modeli.   

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
bomzis
bomzis

Kur te uz un kur te ticība?

runcis
runcis

Es varu Evikai daudz vairāk dot nekā Krišjanka.

Aleksandrs- Andris
Aleksandrs- Andris

…mana doma par jauno valdības sastāvu…iepriekšējos gados ir redzēti visādi brīnumi un stulbuma izpausmes valdības sastāvos…bet šāds sastāvs pārspēj visu bijušo gadu karikatūru …Latvijai pienāks nelaimes aleja…kā man tautu žēl… viņa to nav pelnījusi…

Nāk ražas laiks
Nāk ražas laiks

Pati saeima vainīga… ko sēs- to arī pļaus

ērce
ērce

Ministra darbam jābūt pilna laika darbam, nevis tikai ieganstam iekasēt papildus algu.

juhops
juhops

Tieslietu ministre- bīstams elements, Āboltiņas spilgta pēctece- drauds demokrātijai.

Jefiņš
Jefiņš

Interesanti, Saeimā trīs blondīnes sēdēja rindiņā un blakus kā miets bija blondais Kariņš. Būs tagad JV blondianāts matriarhāta, piedodiet, kariņahāta vietā, tikai Kariņš izskatās tāds panīcis….

Tāfele
Tāfele

Kad, Jefiņ, rakstīt iemācīsies? Pareizi ir blondiahāts nevis blondianāts, bet gan jau tāpat ir vienalga, šīs blodīnes lasīt nemāk.

Rembo
Rembo

Es tās trīs apmierinātu, bet Kariņš? Ha!

putjins
putjins

Pazdravļaju eviku aļeksandrovnu

Kjencis
Kjencis

Ej kakāt !

Jenots
Jenots

Vienotība jau sāka tirgus darijuma atzīmēšanu , Rinka sāka dziesmu – Kur tu teci ,kur tu teci , GAILÌTI mans !