RSU rektors: Pārmaiņas nevar diktēt monologa veidā, kā to dara ministrija

Pētersons

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātās izmaiņas augstskolu pārvaldībā varētu slēpt iespēju piespiedu kārtā apvienot augstskolas, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors un Latvijas Universitāšu asociācijas prezidents Aigars Pētersons.

Pētersons pauda, ka augstākās izglītības iestādes Latvijā saprotot, ka pārmaiņas ir vajadzīgas. “Mēs neesam pret pārvaldības modeļa maiņu, mēs neesam pret pārvaldības padomēm. Tajā pašā laikā mēs esam pret to, ka šis process ir sasteigts, nekvalitatīvs, nenotiek dialogs ar nozari un faktiski daudzi mūsu priekšlikumi nav ņemti vērā,” sacīja RSU rektors.

Viņš uzsvēra, ka pārmaiņas iespējamas vien tad, ja arī pašas augstskolas tās vēlēsies, un IZM “nevar diktēt monologa veidā” izmaiņas. Viņš kā piemēru minēja to, ka konceptuālā ziņojuma pēdējā versija tika atsūtīta vien nepilnu dienu pirms ziņojuma paredzētās skatīšanas valdībā otrdien, 11. februārī.

Tāpat Pētersons pauda neizpratni, kāpēc aktuāls ir jautājums par Augstākas izglītības padomes likvidāciju. “Domāju tieši otrādāk – stiprinot Augstākas izglītības padomi ar ārvalstu ekspertiem, mēs varam panākt lielāku ieguvumu visas augstākās izglītības jomas un pētniecības attīstībai Latvijā,” viņš komentēja.

Viņaprāt, reformas tiek forsētas steigā: “Visdrīzāk, politiķi ļoti īsā laika periodā vēlas sasniegt rezultātu, kas bija pamatīgā darbā, novirzot nozarei nepieciešamos finanšu līdzekļus, jāizdara pēdējo desmitgadu laikā, kas nebija izdarīts.”

Tāpat RSU rektors atklāja:

“Ir sarunas, ka jaunā pārvaldība reforma slēpj sevī iespēju piespiedu kārtā apvienot augstskolas, piespiedu kārtā pievienot vienu otrai.

Un, protams, jebkura augstskola būtu nobažījusies.” Viņš gan nepateica, kuras augstskolas tas varētu skart.

Vienlaikus Pētersons pauda bažas par RSU iespējamu apvienošanu ar kādu citu augstskolu: “Rīgas Stradiņa universitāti varētu pievienot tikai vienai vai otrai lielajai augstskolai.”

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,   Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Sofija
Sofija

Kā nevar… te kaut kādi arhaiski priekšstati par bezkompromisa tiesiskuma demokrātiju – kad politdarboņa runā- visi stāv miera stājā – klausās un izpilda, nevis te filozofē

Labvēlis
Labvēlis

Domājams, ka tieši šī ārkārtīgi bailīgā, narcistiskā un visām varām pielienošā rektora rektorēšanas laikā RSU pievienošana LU ir kļuvusi ne vien reāla, bet pat vēlama.

bird
bird

2000,00 eur pensiju īpašniekus aplikt at 50% IeN APMĒRĀ algu fonds no NODOKĻU MAKSĀJUMIEM t.sk. no 300,00 eur pensijām 20%

tur
tur

vai tad stereo vajadzēja , vai Double Digital? Tā lai komandas kļūst skaidrākas un nepārprotamākas? Nesaprotami, ko tad tie mediķi grib? Jeb te tā kalusīšanās nekāda nesanāk, kamēr runātājs nav samaksājis pacienta līdzmaksājumu? Bez naudas jau nekut

Anna
Anna

To, ka no RSU vajadzēja nodalīt ārzemju studentu komercapmācību, bet pārējo un budžeta vietas pievienot LU jau nu tā kā arī varēja pateikt. Nedaudz pat lielu viņiem tur tās algas tuvu rektorātam. Bet rezultātu – nu tā.

poņa
poņa

Biedrs nav pārkārtojies, nesaprot. Vajadzīga politinformācija vai 4-kārtīga algas samazinājums līdz ministres algai

Laimdota
Laimdota

Ejam platiem soļiem uz totalitāru režīmu !