Roberts Zīle ievēlēts par Eiropas Parlamenta viceprezidentu

Roberts Zīle

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle otrdien tika ievēlēts par vienu no EP priekšsēdētājas vietniekiem.

Tā ir pirmā reize, kad kādam no Baltijas valstu deputātiem uzticēts tik augsts amats Eiropas Parlamentā.

63 gadus vecais ekonomists Zīle ilgus gadus bijis viens no Nacionālās apvienības līderiem, pildījis gan finanšu, gan satiksmes ministra pienākumus. EP deputāta amatā viņš darbojas jau kopš 2004. gada, šajā laikā Zīle četras reizes ieguvis Latvijas vēlētāju atbalstu, lai strādātu Eiropas Parlamentā.

Zīle pārstāv Eiropas Konservatīvo un reformistu grupu (ECR grupa). Saskaņā ar matemātisko amatu sadalīšanas formulu, kas tiek izmantota EP, viņa politiskajai grupai pienākas viens no 14 vietnieku amatiem. Zīle tika ievelēts ar 403 deputātu balsīm otrajā balsošanas kārtā.

Zīle stāsta, ka pērn viņš ir daudz darījis, lai saturētu kopā savu politisko grupu un līdz ar to neļautu eiroskeptiķiem paplašināt savas rindas un ietekmi. Tādēļ Zīle uzskata, ka viņa pūles ir pamanītas.

“Tas, manuprāt, tiek novērtēts arī no Eiropas Tautas partijas, kas ir lielākā grupa Eiropas Parlamentā, un arī no vairākiem citiem – no liberāļu puses, ka ir vajadzīgs ne tikai centriski kreisais virziens, kā tas bija iepriekšējos divarpus gadus Eiropas Parlamentā, bet arī ir lielā mērā no centra pat nedaudz pa labi. Šajā gadījumā mūsu grupa, Eiropas Konservatīvie un reformisti, ļoti normāli iederas šajā pārstāvniecības balansā Eiropas Parlamentā.”

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājas amatā otrdien tika ievēlēta Roberta Metsola no Maltas.

Eiropas Parlamenta augstāko amatpersonu ievēlēšanas kārtību nosaka EP reglamenta 15. pants. Parlamenta vadību, tostarp 14 priekšsēdētāja vietniekus pēc noteiktas metodes ievēl aizklātā balsojumā, parasti vairākos balsojumos. Priekšsēdētāja vietnieku pienākumos ietilpst plenārsēžu vadīšana, aizstājot EP priekšsēdētāju, viņi ir arī EP Prezidija biedri. Šī parlamenta struktūrvienība ir atbildīga par EP provizoriskā budžeta projekta iestrādes sagatavošanu un visu administratīvo, personāla un organizatorisko jautājumu kārtošanu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
aris
aris

vai vins jau madam Tisso muzejaa?

Nils
Nils

Ko Zīle nozaga, ka tā bija jābēg uz EU.

PILSONIS
PILSONIS

ŠITAIS ZAGA. ZOG UN ZAGS. JEBKUR.