Rīgas domē jau divus mēnešus neveiksmīgi meklē balsis izpilddirektora vietnieces ievēlēšanai

TV3 raidījums “Nekā personīga”

Rīgas izpilddirektora birojs ir viena no ietekmīgākajām darba vietām galvaspilsētā. Ja Rīgas mērs ar deputātiem organizē pašvaldības politisko procesu, dala naudu un pieņem budžetu, tad izpilddirektors praktiski pārrauga saimniecību. Tajā skaitā lielos pašvaldības uzņēmumus. Vēl pagājušajā gadā sākās izpilddirektora vietnieka meklēšana. Viņa uzraudzībā nonāktu centrālā administrācija, Enerģētikas aģentūra, Digitālā aģentūra, Tūrisma un investīciju aģentūra un Pieminekļu aģentūra. Būtiska loma lielo iepirkumu rīkošanā. Tomēr pagaidām Viļņa Ķirša pārmaiņu koalīcija, kā viņi paši sevi pieteica, pārņemot varu Rīgā, balsis konkursā atrastas amatpersonas ievēlēšanai nav spējusi nodrošināt, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Rīgas domē jau divus mēnešus neveiksmīgi meklē balsis izpilddirektora vietniecei, kas izraudzīta konkursā. Viņas darbs būtu kontrolēt pašvaldības aģentūras. Pret kandidāti iebilst Nacionālā apvienība.

Pagājušā gada 27.novembrī Rīgas dome izsludināja konkursu galvaspilsētas izpilddirektora vietnieka amatam. Pieteicās 30 pretendenti. Viņus izvērtēja 3 kārtās. Komisija, ko vadīja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis, kā labāko izraudzījās Elitu Baklāni-Ansbergu. Viņa agrāk vadījusi Valsts zemes dienestu un Valsts vides dienestu. Mērs uzskata, ka izvēlēta labākā kandidāte.

Lai gan konkurss noslēdzās un amata pretendente izvēlēta februārī, divus mēnešus joprojām domē par viņu nav noticis deputātu balsojums. Mēra Viļņa Ķirša vadīto partiju koalīciju veido “Jaunā Vienotība”, deputātu bloks “Kods Rīgai”, “Gods kalpot Rīgai!”, “Latvijas attīstībai” un “Kustības Par!” deputāti kā arī kopā strādājošā Nacionālā apvienība un Latvijas Reģionu apvienība.

Tieši pēdējie nolēmuši, ka par kandidāti nebalsos. Tas nozīmē, ka pietrūkst 5 balsis, lai amatpersonu deputātu vairākums varētu apstiprināt amatā. Nacionāļi skaidro, ka sākumā nolēmuši, ka viņiem šis būšot brīvais balsojums. Bet pēc tam, kad partneri centušies piespiest balsot par, “apstrādājot” katru no viņu deputātiem atsevišķi, nolēmuši, ka visi balsos pret.

Domes blokā, ko veido Nacionālā un Latvijas Reģionu apvienība, esot bijušas pārrunas arī ar partijas biedru agrāko VARAM ministru Māri Spridžuku, pēc kuras deputāti nostiprinājuši viedokli, ka šo kandidāti atbalstīt nevarot.

Tieši pēc Sprindžuka iniciatīvas Baklāne bija spiesta pamest savu iepriekšējo darba vietu – Valsts vides dienesta vadītājas amatu. Kas tam bijis par iemeslu ne viens, ne arī otrs “Nekā personīga” plašāk komentēt nevēlējās, aprobežojoties ar formulējumu – “atšķirīgi redzējumi”.

Kā neoficiāli saka Sprindžuka partijas biedri – iemesls bijis kas ļoti konkrēts, bet abas puses džentlmeniski vienojušās par to publiski nerunāt.

Valsts vides dienesta ģenerāldirektores amatam Baklāni savulaik virzīja tā brīža VARAM ministrs Juris Pūce no “Attīstībai Par”. Viņa un partijas biedra Artūra Toma Pleša laikā Baklānes dienests izvēlējās depozīta sistēmas dzērienu iepakojuma operatoru, kam uzticēja visā Latvijā uzstādīt taromātus.

Elita Baklāne Ansberga šobrīd ir Valsts akciju sabiedrības “Elektroniskie sakari” padomes locekle. Viņa lūgusi iespēju, ja sāks strādāt Rīgas domē, uz 3 mēnešiem Ilgo pārbaudes laiku abus amatus apvienot, jo vēloties līdzšinējā darba vietā pabeigt jaunās stratēģijas ieviešanu.

Baklāne apstiprināja Rīgas domes deputātu neoficiālos izteikumus, ka sācies jauns raunds balsu meklēšanā viņas atbalstīšanai nu jau pie opozīcijas. Tajā skaitā “progresīvajiem” un iespējams arī “Saskaņas”.

Par Baklānes kandidatūru nākamnedēļ būs jābalso Rīgas domes komitejā. Un vēl pēc nedēļas kā sola Vilnis Ķirsis arī Rīgas domes sēdē. Vai balsojumam nepieciešamā vismaz 31 balss jau šobrīd ir atrasta, mērs nezinot. Baklāne sola, ka pārrunas ar deputātiem turpināšot.

Nacionāļi saka – šis viņu gājiens neesot neuzticība Ķirša koalīcijai. Līdz vēlēšanām esot atlicis pārāk maz laika, lai pilsētas vadību gāztu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
zeķubikšu stūrmanis
zeķubikšu stūrmanis

Pilnīgs politiskās varas saputrojums ar “politiski neitrālu” pārvadību. Protams, ja ir svira, kādēļ to neraustīt – vai ne, šis izskatās jaudīgāk un saturīgāk kā, vairāk vai mazāk pamatoti, mainīt dažādas šiltes ar uzrakstiem un pie jaunajām filmēties. Tad , kādēļ Ratnieka kolēģi, joprojām ir Nila laiku, bezgala košas sadarbības relikti palikuši ievērojamos RD amatos. Izskatās, vismaz pēc divkosības, ja ne trīskosības!

kautkātā
kautkātā

Baklānei ir apmēram divreiz vairāk smadzeņu nekā Sprindžukam. NA jau nu varēja izmantot citus avotus, lai finalizētu savu viedokli.
Cita lieta, ka Baklānei ir gana autoritatīvs vadības stils, toties lielas darba spējas, kas pareizā gultnē dod labu atspaidu.

ehm
ehm

Ar tām gultnēm un labajiem iespaidiem ir ļoti švaki. Kur skatu met, tur visur LR “veiksmīgie, gudrie, darbspējīgie, neaizvietojamie, kādam pietuvinātie” manageri ir salaiduši lietas pareizajās gultnēs, radot labu iespaidu par darbības imitāciju vai apšaubāmo rezultātu.

tā baklāniete
tā baklāniete

ir sūdīgs cilvēks.

Bute
Bute

Nu kā tā var? Tik gaisa būtne un nespēj notureties padomju nomenklatūrā – salaida dēī vides dinestu, ar katastrufu beidzās figurešana Zemes dienestā…. nu var tacu kaut ko paliekošu sadarīt Zemes dienests joprojām nav atguvies un nekas labs tur nebūs atpalcībā