Pīlēns pieļauj iespēju pretendēt uz premjera amatu

Biedrības “Apvienotais Latvijas saraksts” premjera amata kandidāts, 14. Saeimas vēlēšanās startējot kopā ar Latvijas Reģionu apvienību, Latvijas Zaļo partiju un “Liepājas partiju”, varētu būt arhitekts un uzņēmējs Uldis Pīlēns.

To raidījumā “Kas notiek Latvijā?” pieļāva pats Pīlēns. Viņš uzskata, ka šobrīd, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, būtu jāaptur plānotā Liepājas cietuma būvniecība, kuras celtniecības konkursā piedalās uzņēmums “UPB”.

1. jūlijā dibināta Pīlēna biedrība, kuru tās dibinātāji dēvē par “krīzes menedžeru biedrību”. Par biedrības dibināšanu Pīlēns paziņoja jau maijā. Aizvadītajā nedēļā Pīlēns sabiedrību iepazīstināja ar daļu biedru. “Apvienotais Latvijas saraksts” pulcē Latvijas Darba devēju konfederācijas vadību – prezidentu Andri Biti, ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni un padomes locekli Aivu Vīksnu, kā arī juristi Baibu Veisu, militāro ekspertu Igoru Rajevu, Auto asociācijas prezidentu Andri Kulbergu, bijušo Valsts policijas šefu ģenerāli Arti Velšu un citus. Daļa no biedrības pirmā sasaukuma, kā to nodēvēja Pīlēns, solot jaunus papildspēkus, viesojās raidījumā LTV “Kas notiek Latvijā?”.

Neviens no biedrības dibinātājiem skaidru “jā” kandidēšanai vēlēšanās vēl neteica, aprobežojoties ar izteicieniem “visticamāk,  kandidēs”. Jaunā politiskā spēka partneri iepriekš “Kas notiek Latvijā?” studijā solīja, ka premjera amata kandidātus Apvienotajam sarakstam izraudzīsies iekšējās debatēs. Pīlēns saka, ka šādas diskusijas būs un savu kandidātu izvirzīs arī biedrība. Viņš neizslēdz iespēju, ka šis kandidāts būs viņš pats. “Mums būs iekšējā diskusija, kur katra no šīm partijām plus biedrība izvirzīs savu premjera kandidātu. Un šīs iekšējās diskusijas rezultātā mēs mēģināsim labāko no šiem cilvēkiem nolikt [kā] šīs apvienības Ministra prezidenta kandidātu,” sacīja Pīlēns. Viņš gan aicināja “nedalīt lāci, kamēr tas nav nošauts”, un norādīja uz pēdējiem partiju reitingiem, kurā viņu potenciālie partneri šobrīd sasnieguši 2,7% vēlētāju atbalstu. “Mana atbildība ir, sākot ar to, ka es iniciēju šādu kustību, un tas nozīmē, ka es nevaru stāvēt malā,” piebilda Pīlēns.

Viens no iespējamiem interešu konfliktiem, Pīlēnam ejot politikā, ir A/S “UPB” pretendēšana konkursā uz Liepājas cietuma celtniecību ar piedāvāto cenu 125 385 647 eiro bez PVN. Pīlēns ir šī uzņēmuma patiesais labuma guvējs un padomes priekšsēdētājs. 

Pīlēns uzskata, ka interešu konflikta nav, bet tajā pašā laikā viņš pauda, ka šobrīd šis projekts būtu atliekams. “Šis ir jautājums, ko es kā būvuzņēmējs saku – nevajag Latvijai šobrīd. Tie 150 vai cik tur miljoni ir jānovirza uz sociālo [jomu], uz mūsu cilvēku atbalstu.” Pīlēns raidījumā sacīja, ka uzņēmums nevar no dalības konkursā tik vienkārši izstāties, bet valsts var tā rīkošanu apturēt. Valstij šobrīd būtu jāatsakās no “lietām, kas absolūti nav prioritāri vajadzīgas.”

Jauno cietumu Liepājā pieteikušies būvēt SIA “Citrus Solution” un akciju sabiedrība “UPB”. Būvniecības iepirkuma komisija ir saņēmusi sākotnējos piedāvājumus un turpina konkursa procedūru ar sarunām, lai izraudzītu saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu. Gala lēmuma pieņemšana un līguma noslēgšana plānota ne vēlāk kā līdz šī gada 6. oktobrim.

Iespējams, Pīlēna piedāvājums šajā, ekonomiski sarežģītajā laikā apturēt cietuma būvniecību ir saistīts ar “UPB” bažām par būvniecības cenu sadārdzinājumu un nespēju ēku uzcelt par piedāvāto cenu. Šīs bažas lasāmas sūdzībā, kuru janvārī “UPB” iesniedza Iepirkumu uzraudzības birojā par konkursa nolikumu. Uzņēmums sūdzībā norāda, ka prasība atsevišķi uzrādīt būvdarbu izmaksu sadārdzinājuma risku ir nepamatota. “Ņemot vērā plānoto iepirkuma līguma izpildes termiņu, pretendenti ir spiesti nodarboties ar spekulācijām par iespējamām izmaksām, jo objektīvi nav iespējams prognozēt izmaksu svārstības vairākus gadus uz priekšu. Tādējādi prasība norādīt būvdarbu izmaksu sadārdzinājuma risku liek pretendentiem uzņemties nesamērīgu risku,” teiks sūdzībā. Sūdzības iesniedzēji uzskatīja, ka nolikumā ir jāparedz regulāra izmaksu indeksācija reizi ceturksnī.

Iepirkumu uzraugs sūdzību noraidīja, atļāva pasūtītājam turpināt iepirkumu un slēgt līgumus.

Jaunā cietuma kompleksa būvniecību plānots pabeigt 34 mēnešu laikā pēc līguma parakstīšanas ar iepirkuma procedūrā uzvarējušo pretendentu. Kopējās projekta izmaksas nepārsniegšot 146,9 miljonus eiro.

Šogad maijā, salīdzinot ar 2021. gada maiju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 22,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Polšapelš
Polšapelš

ak vai…. bez maz\ala prieksstatat par valsts pārvaldi grožus jau piemēra… Sapņot jau visiem ļauts … arī skaidrā

G. Akmeņkalns
G. Akmeņkalns

Pīklēn, kad tad biedrības domnīca dzemdēs kādu programmu?

krams
krams

Nu ja! petuks bija, vajag arī utķiņai pamēģināt!

Gada glezna
Gada glezna

Vienkārši farss.
Pīlēns negatavojas kļūt par santehniķi vai gaļas izcirtēju centrāltirgu, jo tur vajadzīgi profesionāļi,

Tagad katrs nejēga var pretendēt uz ministru prezidenta posteni, jo tur nevajag profesionalitāti.
Nē, nē ! Pīlēns nav nejēga. Viņš taču nepretendē uz santehniķa posteni, jo tur redziet jābūt profesionālām prasmēm.

māra zālīte ķuzule (baumane)
māra zālīte ķuzule (baumane)

Vai latvijas padomju elites pāvests rubenis arì būs domnīcā?

viss ir pilnīgā vienotìbā
viss ir pilnīgā vienotìbā

Par levitu arī neviens nav balsojis. Tas viņam netraucēja gribēt kļūt par prezidentiņu.

Apetīte rodas edot
Apetīte rodas edot

Ak tad tagad jau grib valdību arhitektonēt?

Ku kū
Ku kū

Un kur pazuda vecais Kučinskis , Lembergs padzina ?