Pēteris Apinis. Pavļuta vakcīnu loterijas bizness

Pēteris Apinis

Pēteris Apinis, ārsts

Viss jaunais ir labi piemirsts vecais. Pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados ekskursijā uz Padomju Savienību esot atbraucis kāds amerikānis. Vēlējies iedzert gāzēto ūdeni par 1 kapeiku. Iemet automātā kapeiku – ūdens netek, iemet vēl vienu kapeiku – joprojām ūdens netek, iemet trešo kapeiku – automāts sāk rūkt un ielej ūdeni. Amerikānis aizdomājies. Tā esot radušies spēļu automāti. 

Kā raksta sociālie tīkli, „Attīstībai/PAR” azartspēļu bizness esot sirdij tuvs. Daniels Pavļuts no „Attīstībai/PAR” nolēmis apvienot patīkamo ar lietderīgo – vakcināciju ar spēļu automātu, nosaucot šo nodarbi par vakcinācijas loteriju. Grūti pateikt, vai izsoli veiks pati Veselības ministrija vai pietuvināti azartspēļu rīkotāji, bet nodokļu maksātāju nauda šajā naudas pumpī aizplūdīs straumēm. 

Kādreiz kādam spēlmanim esot pajautāts – kādēļ viņš vienmēr vinnē kārtīs, bet nekad – liekot likmes zirgu skriešanas sacensībās. Viņš atbildēja, ka zirgu nevarot iebāzt piedurknē. Loterija un azartspēles vienmēr ir bizness, kurā nopelna tas, kam pieder automāti, vai tas, kurš izdala kārtis. Einšteins savulaik esot teicis, ka vienīgā iespēja uzvarēt ruletē esot savākt visu naudu, kamēr krupjē ir novērsies. 

Savukārt mūsdienās sabiedrisko attiecību kampaņas ir veids kā visvieglāk atmazgāt naudu. Ja kādreiz Rīgas dome bija slavena ar savu „otkatu”, tad šobrīd Pavļuts organizē vakcinācijas slavināšanas kampaņu ar miljoniem, bet nauda pazūd neredzamā melnā caurumā – varbūt partijas, varbūt kādā personīgā. Interesanti – šoreiz divas superblēdības – azartspēle (loterija) un reklāmkampaņa ir apvienotas.

Loģika saka priekšā – ja jau reklāmas kampaņas rīko ministram pietuvinātas un piedraudzinātas sabiedrisko attiecību kompānijas, tad arī vakcinācijas loterijas lielā balva būtu jāuzvar ministram pietuvinātai vakcinētai personai, kurai būtu jābūt nevainojamai reputācijai no Re:Baltica un laikraksta „Ir” skatpunkta, liberālai, bet vislabāk būtu jābūt partijas PAR biedram vai ziedotājam. Lielajām balvām būtu jānonāk drošās rokās, no kurām daļa naudiņas atgrieztos. Mazās – 10 eiro balvas tiešām tiks sadalītas pa novadiem un izmaksātas populāriem vakcinētiem mediķiem un skolotājiem.

Pavļuta plānā izmaksāt budžeta naudu loterijas veidā nedaudz pietrūkst azarta. Normāls azartspēļu bizness tomēr balstās uz principu – nepaveicās šodien, paveiksies nākamreiz. Šoreiz pērku vienu loterijas biļeti, bet ja nepaveicās – nākamreiz pirkšu divas. Pavļutam vajadzētu ieviest principu – tam, kas novakcinējies trīsreiz (četrreiz, piecreiz utt., kamēr Kariņš vakcīnas nav ziedojis nabadzīgām Āfrikas valstīm), tam būs lielāka iespēja vinnēt loterijā. 

Varbūt tomēr naudu ņemt ne tikai no valsts budžeta, bet atrast veidu papildus paņemt no  nevakcinētajiem. Princips – atlaist no darba visus nevakcinētos (aizsūtīt viņus strādāt uz Angliju vai Vāciju), varētu tikt pastiprināts ar „Pavļuta nodokli” nevakcinētajiem. Šāds princips labi strādāja PSRS obligātajā aizņēmumā piecdesmitajos un sešdesmitajos gados, kuros arī izlozēja naudas balvas, bet tās, kā likums, ieguva stahanovieši un darba trieciennieki. 

Un vēl viens ieteikums – jāļauj dalībniekiem uz kaut ko likt likmes. Nu piemēram, tikai vakcinētie Latvijas azartspēlmaņi drīkstētu likt likmes – kurš no Saeimas deputātiem ir vakcinējies, kurš ne. Pēc neoficiālām ziņām, Saeimā vairāk par pusi deputātu neesot vakcinējušies, tādēļ nekādas Saeimas klātienes plenārsēdes neesot iespējamas. Domāju, ka likmju likšana būtu tikpat saistoša kā uzminēt topošo Eiropas čempionu futbolā. 

Pirms nedēļas Berlīnē biju iestaigājis Maksa Planka institūtā Šaritē klīnikā, kurā pazīstu vairākus kolēģus. Izmantoju iespēju atsvaidzināt valodas zināšanas, bet īpaši – pabūt svešā valodā runājošu gudru cilvēku sabiedrībā, kur var bez kauna un bažām pajautāt citu viedokli. Pajautāju arī par iespēju vakcinētajiem izlozēt balvas kā īpašu vakcināciju stimulējošu pasākumu. Kolēģi teica – Amerikā un Austrālijā šādas akcijas notiekot itin bieži, tā esot parasti pašvaldības iniciatīva konkrētu ļaužu grupu, piemēram skolotāju, vakcinēšanai. Esot bažas par vakcinācijas viltojumiem. Arī Vācijā piedāvājums izlozēt balvas vakcinētajiem ir izskanējis dažus mēnešus iepriekš. Maksa Planka institūta nostāja ir bijusi, ka šāda kārtība palielinās viltojumu skaitu – jau tā Eiropā uzplaukstot vakcinācijas dokumentu viltošana, citiem vārdiem sakot – nevakcinējas, bet iegūst dokumentu. Visčaklāk izlozei piesakoties tie, kuru vakcinācijas dokuments esot apšaubāms.  

Vācieši apgalvoja, ka falša vakcinācija visvieglāk esot izdarāma kaimiņvalstīs, un viņi ar aizdomām skatoties uz vāciešiem, kas it kā ir vakcinējušies Polijā. Protams, maniem kolēģiem šim apgalvojumam nebija pierādījumu, bet viņi teica, ka šobrīd visvieglāk saņemt vakcinācijas sertifikātu, neiepotējot pašu vakcīnu, esot, pārbraucot kaimiņvalsts robežu. Katrā valstī pierobežā esot tādi gadatirgus pasākumi vai lielveikala medpunkts, kur notiekot apšaubāma vakcinācija. Un atkal – kolēģiem tie bija tikai pieņēmumi, bet es aizdomājos – kāpēc pēkšņi Latvijā vakcinācija (ļoti nopietnu medikamentu ievadīšana) ir no ģimenes ārsta kabineta aiznesta uz krāmu tirdziņu.  

Un vēl vienu viedokli uzklausīju Berlīnē. Pasaulē uzrodoties ļaužu grupas, kas vakcināciju izmantojot savu šauro mērķu sasniegšanai. Piemēram, „esam gatavi vakcinēties, bet dodiet mums marihuānu”. Šie pasākumi neiespaido vakcinācijas aptveri valstī, bet ļauj atsevišķām politiskām un biznesa grupām sasniegt apšaubāmus mērķus.

Vācu kolēģu viedoklis bija, ka vakcinācijai būšot straujš izrāviens brīdī, kad Eiropa akceptēs kādu no neinjicējamajām vakcīnām. Pasaulē izstrādes stadijā ir vairākas vakcīnas, kuras būs iepūšamas degunā vai zem mēles. Ļoti lielai cilvēku daļai, kam ir bailes no injekcijas („ievada čipšus”, „ievada svešu genomu” utt.), būs daudz vieglāk atļaut sev zem mēles iepūst spreju ar aveņu garšu. Pasaules lielās valstis jau stājas rindā pēc šīm vakcīnām, kuras, iespējams, būs jau šogad. 

Bet patiesībā mani Pavļuta loterija nekā neietekmē. Neesmu apzinātā mūžā ne reizi nopircis loterijas biļeti, kazino esmu dzīvē bijis dažas reizes iedzēris kafiju. Pavļuts ir vakcinācijas biznesa Einšteins, kas paņem nodokļu maksātāju naudu no ruletes galda, kamēr tauta ir aizgriezusies un bauda saulaino laiku pludmalē bez Covid–19. Vai arī – spēlē politisku krievu ruleti ar vakcinācijas procesu valstī (pateicoties Pavļutam un Vakcinācijas biroja haosam, Latvijā noris iespējami lēnākā vakcinācija pret Covid–19).

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!


Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Aija
Aija

Beidzot Apinis kaut ko īsu un konkrētu uzrakstījis,parasti sacer tādus palagus,ka nav spēka izlasīt un saprast jēgu.Savu domu vajag izteikt īsi un kodolīgi,Apiņa kungs,garie sacerējumi lai paliek grāmatām.