Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem saglabāt līdzšinējo Rīgas domes koalīciju, vienojas ar opozīcijā esošo “Latvijas attīstībai”

Rīgas dome

Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem saglabāt līdzšinējo Rīgas domes koalīciju, kuru iedragāja strīdi un mēra Mārtiņa Staķa (“Par!/Progresīvo” virzīts) demisija, trīs līdzšinējie koalīcijas partneri – “Jaunā Vienotība”, Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība un  bloks “Kods Rīgai” – konceptuāli vienojās par sadarbību ar pašlaik opozīcijā esošo partijas “Latvijas attīstībai” frakciju. Jaunajā koalīcijā būtu gatavi strādāt arī vismaz divi neatkarīgie deputāti, vēsta lsm.lv.

Sarunas ar opozīciju trīs frakcijas sāka pēc tam, kad nespēja vienoties par turpmāko sadarbību ar līdzšinējiem partneriem no “Par!/Progresīvo” frakcijas.

Trīs frakciju bloka koalīcijas sarunas ar opozīcijas frakciju “Latvijas attīstībai”, kas notika ceturtdien, 3.augustā, bija pirmās sarunas ar kādu no opozīcijas frakcijām.

Mēra pienākumu izpildītājs Vilnis Ķirsis (“Jaunā Vienotība”) paziņoja, ka ar “Latvijas attīstībai” ir panākta konceputāla vienošanās par sadarbību.

“Latvijas attīstībai” esot piekrituši triju frakciju bloka piedāvātajam sadarbības memorandam.

Ķirsis pauda, ka aktīvas sarunas ir gaidāmas nākamajā nedēļā. Viņš paredz, ka sarunās var būt kādi atsevišķi punkti, par kuriem nāksies diskutēt ilgāk, taču pagaidām sajūtas ir pozitīvas.

“Runājām par galvenajām līnijām, kur varbūt kaut kādas lietas būtu gan iespējamas, gan paveicamas līdz šī sasaukuma beigām. Bet tas tā, lai saprastu, ka mēs esam uz vienas lapas,” pauda Ķirsis.

“Es teiktu staroja no “Latvijas attīstībai” kolēģiem vēlme strādāt,” noskaņojumu pēc sarunas komentēja Ķirsis.

Arī “Latvijas attīstībai” atzīmēja, ka sarunas bija veiksmīgas. Frakcijas līderis Viesturs Zeps sacīja, ka sarunās “asas pretrunas nesaskatījām. [Šodien] pieskārāmies tēmām, kuras būs aktuālas un kuras būs jārisina jaunnedēļ, bet, kā saka, sapratām risināmo jautājumu loku. Apskatīsimies arī [sadarbības] memorandu, kas ir izveidots, iespējams, papildināsim ar kaut kādām rīcībām. Pozitīvas sarunas šodien. Redzēs, kā ies tālāk. Nevar jau teikt “hop”, pirms tam grāvim neesam tikuši pāri.”

“Latvijas attīstībai” ir viena no vismazākajām opozīcijas frakcijām, tajā ir vien trīs deputāti, kas no bijušā mēra Staķa vadītās koalīcijas izstājās vien pagājušā gada nogalē, un kopā ar triju frakciju bloku tās būtu 23 no 60 Rīgas domes deputātu balsīm.

Lai iegūtu vairākumu domē, būtu vajadzīgi neatkarīgie deputāti un partija “Gods kalpot Rīgai”, kurā ir pieci deputāti.  

Piektdien trīs bloka frakcijas tiksies ar opozīcijas frakciju “Gods kalpot Rīgai”, kurā ir pieci deputāti. Lai gan gandrīz trīs gadus līdzšinējās koalīcijas frakcijas bija kategoriski pret iespējamo sadarbību, tagad “Jaunā Vienotība”, Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība un deputātu bloks “Kods Rīgai” sarunām esot gatavi.

Latvijas Radio noskaidroja, ka domes jaunajā koalīcijā gatavi strādāt arī vismaz divi no četriem neatkarīgiem deputātiem – Kaspars Spunde, kurš savulaik bija ievēlēts no “Jaunās Vienotības” saraksta, un Guntars Jirgensons, kurš bija ievēlēts no “Saskaņas”.

Taču uz darbu koalīcijā piesardzīgi raugās Valters Bergs, kurš līdzīgi kā “Progresīvie” uzskata, ka Rīgā ir jābūt vienam vicemēram. Bergs norādīja, ka ar trim frakcijām viņam vispirms ir jāizrunā. Tas notikšot tikai pēc nedēļas.

Savukārt ceturtais neatkarīgais deputāts Jakovs Pliners uz iespēju strādāt koalīcijā uzaicināts neesot. Latvijas Radio viņš atzina, ka tādā kodolā viņš strādāt nevēlas.

Ja “Gods kalpot Rīgai” piekritīs strādā koalīcijā, tad kodolā būs tikai 30 no nepieciešamās vismaz 31 balss. Tas nozīmē, ka koalīciju izveidot vēl nevarēs.

Avots: lsm.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Diagnoze
Diagnoze

JV ir diagnoze – kaut arī pati bez galvas un aizdomām par smadzeņu esību pat kaut kad pagātnē ir visiem jāuzrāpjas uz galvas.

smilšukastes pavēlnieks
smilšukastes pavēlnieks

Klasisks pieredzes trūkums, kā ar lielāko frakciju un mēru mēneša laikā nonākt līdz opozīcijai. Vai solījumus vēlētājiem vieglāk pildīt esot pozīcijā un ar lielāko amatu vai komentējot no opozīcijas soliņa un periosti rakstot kļauzas. Šī nav matemātika, bet aritmētika.

Kods rīgai
Kods rīgai

Balsojiet par kods rīgai! Tur visi ir nokodējušies.

Moskīti
Moskīti

Te jau visi ceļi ir labi, lai tiai paliktu pie siles. Nu skat kā ozolai actiņas zib un pirkstiņi trinas- nu var taču būs pie kungu galda – te visi ceļi labi. Tas velns jau arī tās mušās ķēra šādos laikos