Pavļuts VM valsts sekretāres amatā virza Veselības inspekcijas direktori Indru Dreiku; Mūrmane-Umbraško iesniedz atlūgumu

Indra Dreika

Jaunnedēļ, 20.aprīlī, darbu Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra amatā sāks Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika, paredz veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) virzītais Ministru kabineta rīkojuma projekts.

Minēto rīkojuma projektu Pavļuts virzīs izskatīšanai tuvākajā valdības sēdē.

Nepieciešamība iecelt jaunu VM valsts sekretāru radās pēc ministra lēmuma zemākā amatā pārcelt līdzšinējo valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško. Šāds lēmums pieņemts pēc pārbaudes un disciplinārlietas saistībā ar caurspīdīgas pārvaldes, iekšējās kontroles sistēmas un darba organizācijas trūkumiem, veicot vakcīnu pret Covid-19 iepirkumus.

Rīkojumu par Mūrmanes-Umbraško pārcelšanu zemākā amatā Pavļuts parakstījis trešdien. Iepriekš Pavļuts paziņoja, ka Mūrmane-Umbraško saņems arī rājienu.

Dreikai ir ilggadēja pieredze valsts un pašvaldības iestāžu darbā. Pavļuta ieskatā viņas kompetences un prasmes ir būtiskas, lai sasniegtu VM stratēģiskos mērķus sabiedrības veselības labā, savukārt Dreikas juridiskās zināšanas palīdzēšot arī uzlabot un sakārtot lēmumu pieņemšanu ministrijā.

Dreika pauda, ka veselības nozares cilvēki jau vairāk nekā gadu strādā ārkārtējā situācijā. Saspringtajā darbā stratēģisku lēmumu pieņemšanu atvieglotu skaidra un visiem saprotama sistēma, pie kuras viņa sola stingri pieturēties, krīzes risināšanā iesaistot visus ministrijas resursus.

Līdz tiks apstiprināts jauns Veselības inspekcijas vadītājs, šos pienākumus pildīs Veselības inspekcijas vadītāja vietniece veselības aprūpē Anita Slokenberga.

Mūrmane-Umbraško līdz ar Pavļuta parakstīto rīkojumu no 20.aprīļa tiks pārcelta uz Veselības inspekcijas vadītāja vietnieka amatu.

Dreika Veselības inspekciju vadījusi kopš 2017.gada 1.novembra. Viņai ir pieredze vadošos amatos starptautiskās kapitālsabiedrībās, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, piemēram, Nacionālajā veselības dienestā, Aizsardzības īpašumu valsts aģentūrā, Jūrmalas pilsētas domē, AAS “ERGO Latvija”. Dreika absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, iegūstot diplomu tiesību zinātņu specialitātē. Viņai ir arī maģistra grāds sabiedrības vadībā un uzņēmējdarbības vadībā.

Mūrmane-Umbraško nepiekrīt rotācijai no VM valsts sekretāra amata un iesniedz atlūgumu

Bijusī Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško nav piekritusi rotācijai ar pazemināšanu amatā un iesniedza atlūgumu ar 19.aprīli, medijus informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

Ministrs atzina, ka viņam  Mūrmanes-Umbraško atlūgums nav negaidīts un viņš augstu novērtē viņas īpašības. “Savā ziņā žēl,” sacīja Pavļuts, piebilstot, ka viņu ļoti augsti vērtē arī kolēģi,

Vienlaikus viņš sacīja, ka rudens notikumi parāda, ka kļūdas ir bijušas, kuru sekas izjūtam aizvien.

Disciplinārlieta pret Mūrmani-Umbraško tika rosināta, jo Latvijas atbildīgās amatpersonas savulaik nolēma iegādāties mazāk “BioNTech/Pfizer” vakcīnu, nekā bija pieejams, kas šī gada sākumā rezultējās ar vēl lielāku vakcīnu pret Covid-19 trūkumu nekā citviet Eiropā, līdz ar to pašlaik Latvijā ir viens no zemākajiem vakcinēto personu rādītājiem. Tika saskatīta VM valsts sekretāres atbildība tajā, ka nav noticis caurskatāms un izsekojams process par vakcīnu iegādi. Neesot bijis kārtības, kā tiek iepirktas vakcīnas, darba grupa, kas lēma par procesiem, nav dokumentējusi sanāksmes, kuras arī sasaukusi pēc vajadzības. 

Vienlaikus ierēdnes pārkāpumam esot bijuši vainu mīkstinoši apstākļi: nepārtraukta ārkārtas situācija ministrijā, nestandarta process ar daudziem nezināmajiem, pastāvīgi mainīgi apstākļi, arī ministres līdzdalība un līdzatbildība pieņemamajos lēmumos.

Ministrija par šo jautājumu bija rosinājusi pārbaudi, pēc kuras Pavļuts rosināja disciplinārlietu pret Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieku Aināru Lācbergu un VM valsts sekretāri Mūrmani-Umbraško.

Disciplinārlietā pret Lācbergu netika konstatētas viņa prettiesiskas darbības, lemjot par “BioNTech/Pfizer” vakcīnu iepirkšanu Latvijai.

Lai gan pirmajā dienesta pārbaudē secināts, ka amatpersonas nav rīkojušās prettiesiski un nav pārkāpušas dienesta pilnvaras, tomēr, vērtējot procesu, kā notikusi lēmumu pieņemšana, secināts, ka “viennozīmīgi nav ievēroti labas pārvaldības principi,” iepriekš sacīja ministrs.

Kā piemēru viņš izcēla faktu, ka darba grupa, kas radīta vakcīnu iepirkumu veikšanai, nav izveidota ar rīkojumu – tā ir pastāvējusi pēc savstarpējas vienošanās. No liecībām esot nojaušams, kas sapulcēs ticis runāts, bet nav protokolu vai dokumentu, kuros aprakstīts, par ko runāts. “Ir iemesls domāt, ka tādu vienkārši nav bijis,” piebilda politiķis.

Vēlāk martā intervijā Latvijas Televīzijai Pavļuts pavēstīja, ka ir nolēmis rosināt jaunu dienesta pārbaudi par visiem vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem, veidojot vakcīnu portfeli kopš pagājušā gada rudens.

Pirmajā iepirkumā, līdz 2020.gada 19.novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 “Pfizer” vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000 devu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Skolnieciņš no sidrabbirzs
Skolnieciņš no sidrabbirzs

Paldies Dieviem! Latvijā ir iesākusies masveida vakcinācija. Latvju Dievi ir sadzirdējuši manas lūgšanas. Sentēvu Dievi ir pieņēmuši manus ziedojumus un piepildījuši manas velmes. Latvju Dievi ir devuši iespēju mūsu brašajai tautai uzvarēt kovid-19 (covid-19) krīzi. Pašlaik visā Latvijā darbojas apmēram 862 vakcinācijas kabineti (avots: app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiOTA4ZmM1YTAtNGU0My00NjQ2LTk1MjEtMGUzM2ZmMzcxNGM5IiwidCI6ImRiYzkwMTJkLTYyOGItNDNkNC1iMTkwLThhNzMwZjdlMWU5NiIsImMiOjl9). Patlaban visā Latvijā ir atvērti vairāki liela mēroga vakcinācijas centri. Gan visos vakcinācijas kabinetos, gan šajos vakcinācijas centros jebkurš Latvijas iedzīvotājs var saņemt bezmaksas vakcīnu pret SARS-CoV-2 vīrusu. Sīkāku informāciju par vakcinācijas norisi Latvijas Republikas teritorijā var izlasīt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā: spkc.gov.lv/lv/jaunums/liela-meroga-vakcinacijas-centri-gatavi-darbam. Šobrīd Latvijas iedzīvotājiem plaši pieejama ir tikai VAXZEVRIA vakcīna, kuru… lasīt vēl »

Anda
Anda

Daina , sūdz to muzikantu Tiesā par atjaunošanu amată , tad redzēsim arī Viņķeles noziegumu vakcīnu nepirkšanā un 2000 cilvēku nāvē .