Partiju reitings: Janvāra līdere “Jaunā Vienotība” martā nokritusi uz 3.vietu

balsu pirkšana vēlēšanās

Partiju reitingā martā “Nacionālā apvienība” (NA) un “Progresīvie” ar nelielu pārsvaru izstūmuši no līderpozīcijas “Jauno vienotību” (JV), liecina pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma veiktās pētījuma centra SKDS aptaujas dati.

Martā partiju reitinga pirmajā vietā ar vislielāko vēlētāju atbalstu – 8,1% – ierindojās NA, par kuru vēl janvārī bija gatavi balsot 7,5% vēlētāju.

Otrajā vietā marta reitingā nonākuši “Progresīvie” ar 8% vēlētāju atbalstu, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā janvārī.

Savukārt janvāra reitinga līdere JV martā partiju topā ierindojas vien 3.vietā ar 7,8% vēlētāju atbalstu, kas ir par 1,1 procentpunktu mazāk nekā janvārī.

Pavisam tuvu – ceturtajā vietā ierindojas partija “Latvija pirmajā vietā” (LPV) ar 7,4% atbalstu, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā janvārī.

Tālāk seko valdošajā koalīcijā ietilpstošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 7% atbalstu, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā gada pirmajā mēnesī.

Tālāk politisko spēku topā seko partiju grupa ar rezultātu 2% un mazāk. “Suverēnajai varai” atbalsts ir tieši 2%, “Latvijas attīstībai” – 1,9%, Kustībai “Par” – 1,4%, Jaunajai konservatīvajai partijai – 1,3%.

Savukārt “Pamats-LV”, kas ir Latvijas Krievu savienības un Centra partijas apvienība, balsi sola 0,8% vēlētāju, bet “Platformai 21” – 0,2%, atsaucoties uz SKDS datiem, vēsta LTV.

Partijai “Stabilitātei” martā atbalstu solījuši 5,5% vēlētāju, “Saskaņai” – 5%, bet “Apvienotajam sarakstam” (AS) – 4,9%. Minētās partijas janvārī atbalstīja attiecīgi 5,3%, 4,1% un 5% vēlētāju.

Gandrīz procents sola balsot par vēl kādu citu partiju, bet teju ceturtā daļa atzīstas, ka nezina, par ko balsotu. 13% aptaujāto martā bijuši apņēmības pilni uz parlamenta vēlēšanām nedoties vispār.

Šie dati ir pārrēķināti arī, ņemot vērā, cik katras partijas atbalstītāji ir gatavi piedalīties vēlēšanās. Šādi pārrēķinot, līdere NA iegūtu 13,9%, “Progresīvie” un JV – vienādi 13,6%, bet LPV – 11,1% balsu. ZZS būtu 10,3% vēlētāju atbalsts, bet “Stabilitātei” – 8,4%.

Saeimā iekļuvušo astoņu partiju sarakstu noslēgtu AS un “Saskaņa” ar attiecīgi 8,2% un 7,3%.

Pārējām partijām, pēc marta aptaujas datiem, 5% barjeru iekļūšanai Saeimā pārvarēt neizdotos, vēstīja LTV.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš un arī politikas notikumu vērotājs, sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis LTV norādīja, ka JV reitinga kritums nav pārsteigums, un tas skaidrojams ar pēdējā laika skandāliem, kas varētu būt iedragājuši partijas reputāciju.

Kaktiņš piebilda – neskatoties uz to, ka JV ir “iespārdīta”, tā ir salīdzinoši maz zaudējusi, un tas rāda, ka tai ir diezgan liels “cietu atbalstītāju” skaits.

Savukārt Rajevskis vērsa uzmanību, ka arī šobrīd – kā bieži vien tas notiek neskaidrību laikos – ieguvēji ir tie, kas vēlētājam var skaidri pateikt, kas ir viņu vērtības un solījums vēlētājiem.

No lsm.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Sistērija
Sistērija

Apbrīnojams tas pūlis – tik daudzi atbalsta un tik ļoti grib to minitrēšanu Vagonkas garā ar nespēju tikat ar Eiropas naudau galā – tukspaurīša dēļ sitiem miljonu mija jaatdot Brisele atpakaļ un tas taču tik progresīvi miljonāru zemē. Par kultūrālības dižklmpu labāk neko neteikt ministērijā

disintērija
disintērija

Domā, pirms raksti.

Hanna
Hanna

Apsveicu Pēteri Pelegrīnī ar ( tautas) ievēlēšanu par Slovākijas Prezidentu , nevis ietirgotu !

Anna
Anna

Kāpēc tu apsveici Slovākijas krievmīli? Tu esi Kremļa trollis?

Jenots
Jenots

Vienotības banda ar platiem soļiem uz vēstures mēslaini , apsveicu 1,4 miljonu izšķērdētāju Karińu !

krokodils
krokodils

Ja tā turpinās, tad nonāks savā vietā miskastē.