Par piemērotāko kandidātu premjera amatam iedzīvotāji uzskata Lembergu

Aivars Lembergs

Par piemērotāko Ministru prezidenta amatam iedzīvotāji uzskata bijušo Ventspils mēru Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”), bet nepiemērotāko – Saeimas deputātu Aldi Gobzemu (LuK), liecina pētījumu centra SKDS oktobrī veiktā aptauja.

Vērtējot iespējamos kandidātus, Lembergu kā pilnībā piemērotu un drīzāk piemērotu atzinuši 36% respondentu.

Tagadējo Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) amatā atbalstītu 33,9% aptaujāto.

Kā trešā populārākā ir bijusī ministre un Saeimas deputāte, tagad Starptautiskās Šaha federācijas rīkotājdirektore Dana Reizniece-Ozola (ZZS), kuru par piemērotu un drīzāk piemērotu nosauca 27,5% respondentu.

Reizniecei-Ozolai seko aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), kurš guvis 26,4% atbalstu, kā arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ar 24,9% atbalstu respondentu vidū.

Vēl vienu valdības pārstāvi – tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP) – par piemērotāko kandidātu atzinuši 11,2% respondentu.

Turklāt Bordāns ir arī ceturtais “nemīlētākais” kandidāts, proti, par drīzāk nepiemērotu vai pilnībā nepiemērotu amatam viņu uzskata 66,7% aptaujāto.

Zemkopības ministru Kasparu Gerhardu (NA) amatā vēlētos redzēt 7,5% aptaujāto.

Savukārt par nepiemērotāko kandidātu atzīts Gobzems, kuru par drīzāk nepiemērotu un pilnībā nepiemērotu atzīmēja 74,6% aptaujāto.

Partijas “Latvija pirmajā vietā” līderi Aināru Šleseru par nepiemērotu atzina 72,4%, bet veselības ministru Danielu Pavļutu – 69,5% respondentu.

Lembergu kā premjeru visbiežāk atbalsta vīrieši, 45 līdz 54 veci iedzīvotāji, Latgalē dzīvojošie, nestrādājošie respondenti, cilvēki ar zemiem ienākumiem. Tāpat ievērojami lielāks atbalsts Lembergam ir ģimenēs, kur sarunvaloda ir krievu.

Analizējot respondentu izvēli, noskaidrots, ka biežāk bijušo Ventspils mēru par pilnībā piemērotu un drīzāk piemērotu atzinuši Latvijas Krievu savienības, partiju “Latvija pirmajā vietā”, “Saskaņa” un “Likums un kārtība” atbalstītāji.

Kariņam ir izteikts atbalsts no iedzīvotājiem ar augstiem ienākumiem un tiem respondentiem, kuru ģimenēs sarunvaloda ir latviešu. Esošo premjeru visbiežāk atbalstījuši viņa pārstāvētās apvienības “Jaunā vienotība” vēlētāji, kā arī “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” atbalstītāji.

Atbalsts Reizniecei-Ozolai sociāldemogrāfisko grupu starpā ir sadalīts diezgan vienmērīgi. Taču izteiktāks tas ir no tiem respondentiem, kuru ģimenēs sarunvaloda ir latviešu, iedzīvotājiem ar augstāko izglītību un Kurzemē dzīvojošiem. Biežāk par piemērotu kandidāti bijušo politiķi izvēlējušies Nacionālās apvienības un “Attīstībai/Par!” atbalstītāji.

Aptaujā, kas veikta oktobrī, piedalījušies 933 Latvijas pilsoņi.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: skaties.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


18
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kaža
Kaža

Nez kā Ventspilī sokās ar okupantu piemiņas zīmju novākšanu?

Fedja
Fedja

Aptauja notikusi Ventspilī, Bolderājā, Pļavniekos, Salaspilī, Stučkā, Daugavpilī.

Lembergs
Lembergs

Kurš tad cits

krišānis pautlaizis kariņš
krišānis pautlaizis kariņš

Fuck yuo

Mirdza
Mirdza

Kas tad tā par aptauju 933 cilvēki …??? Un par Lembi , protams ventspilnieki ! !! smiekli nāk !! Nabadziņš – tik grūti cietuma – ēd tikai brieža gaļas koservus un raksta milestības vestules !! Iznāks un būs Ministru PREZIDENTS !!! Ja kads tiešām tā domā nopietni, tad nedraudzējas ar galvu !!!

Kasiņš
Kasiņš

Debilie cilvēki…

Skaidrīte Levana
Skaidrīte Levana

Muļķu zemi dibenrasti vadīs!

Tāpēc
Tāpēc

kliķe nobijās , un bez apsūdzības iebāza Aivaru cietumā !

fārtings
fārtings

Vai tiešām bez pensionārēm virs 70 atrodas tādi kam šis senīlais večuks ir dieva vietā?

G. A.
G. A.

Lembergs būtu ideāls premjers!

Juris
Juris

No Ventspils. Strādājot VENTSPILĪ pašvaldībā, nenāk prātā, ka Lembergu pat tuvumā varētu laist jel kādam varas līmenim. Nožēlojami, ka neviena no varas struktūrūm, kuru rīcībā ir gan informācija, gan iespējas to pārbaudīt, izvairās. Ir doti dažādi signāli vairāku gadu garumā. Izskatās, ka Lemberga cilvēki joprojām atstrādā savu algu.

iedzīvotājs
iedzīvotājs

Totāli zirga sūdi ! Šito zaglīgo mazo ķēmu tikai rūdīti padomieši un uzpirkti pajoliņi dievina.

ha ha ha
ha ha ha

Pamatīgi sasmējos. Virsraksts vien ko vērts. Lembergs – premjers! Kāpēc ne Prezidents? Vai Ģenerālprokurors?

Katrā ziņā autoriem paldies un cepums. Šodienas mājsēde sākās ar jautrību.

Vārds
Vārds

Teica 933 Venstpils valstpiederīgie?

Puķe
Puķe

nespējīgāku valdību grūti iedomāties, ja nu vienīgi pie šprices liktu Gobzemu, A. Ērgli vai sirdsjauko Magoni.

circenis
circenis

Es arī nebrīnos – vienīgais politiķis, kuram ir palikusi stāja un suverēni valstisks redzējums.

motorhead 1916
motorhead 1916

Atvainojos, protams, bet te jautaajums radaas. KURSH var buut TIK stulbs, lai vispaar apluukotu Gerharda kandidatuuru? Dzert vajag mazaak…

Horus
Horus

Es pat nebrīnos. Muļķu zemē citu ideju ar nevarēja būt.