Par obligātajām ienākumu deklarācijām: jaunā valdība ir izvēlējusies represiju ceļu, kas ir neauglīgs, neefektīvs un dārgs

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV)

AIVARS STRAKŠAS

Finanšu ministrija: “Lai nodrošinātu VID ar informāciju, kas nepieciešama ēnu ekonomikas mazināšanai un optimālai nodokļa nomaksas kontrolei, ir nepieciešams ieviest risinājumu, kas paredz, ka iedzīvotājiem jādeklarē visi taksācijas gadā gūtie ienākumi, tostarp ienākumi, kurus tie šobrīd nedeklarē – ar nodokli neapliekamie ienākumi un citi.”

Acīmredzot jaunā valdība ir izšķīrusies par ejamo ceļu nodokļu administrēšanas jomā un starp iespējām veidot nodokļu iekasēšanu, balstoties uz sadarbības/konsultācijas vai represīvajiem principiem, ir izvēlējusies represiju ceļu. Ir jau arī saprotams, varēs izmantot iepriekšējās iestrādes.

Var secināt, ka Igaunijas piemērs neliekas pārliecinošs. Cēloņsakarības starp ēnu ekonomiku Igaunijā un Latvijā, pamatojoties uz nodokļu administrēšanas atšķirībām, mūsu varas gaiteņos netiek saskatītas.

Nedomāju, ka obligātajai nodokļu deklarēšanai būs kāda ietekme uz ēnu ekonomiku. Nelikumīgos ienākumus un aplokšņu algas tāpat neviens nedeklarēs. Savukārt legālie ir zināmi bez jebkādas deklarēšanas. Ja nu vienīgi slēps, ko kurš un kam uz jubilejām ir uzdāvinājis. Paskatīsimies, laiks parādīs rezultātus.

Varbūt tā vietā, lai piespiestu visus deklarēties, varēja sākt virzīties prom no obligātās ienākumu deklarēšanas?

Valsts reģistros un datu bāzēs ir pieejama visa informācija par atalgojumu, pabalstiem, pensijām un nekustamo īpašumu pārdošanu/pirkšanu, automašīnu piršanu/pārdošanu, dividendēm utt. Ir atsevišķi ienākumu veidi, kas saistīti ar valsts datu bāzēs nereģistrētas mantas pārdošanu/pirkšanu, un ārzemēs gūtie ienākumi, un tos tad arī likt deklarēt. Tādu personu nebūs daudz.

Salāgojot valsts reģistrus un datu bāzes, var iegūt visu nepieciešamo informāciju. Kāpēc pieprasīt iesniegt to informāciju, kas jau ir datu bāzēs. Turklāt lielā daļā tas jau ir izdarīts. Nodokļu pārmaksas taču var atmaksāt automātiski bez liekas birokrātijas. Arī pienākošos pabalstus var piešķirt bez iesniegumiem. Atbrīvotos darbinieki no valsts un pašvaldību iestādēm par labu ražošanai.

Birokrātija nozīmē izmaksas. Cik daudz VID darbinieku vajadzēs nodarbināt deklarāciju pārbaudei? Saprotu, ka pārbaudes būs automātiskas un tikai nesakritības dēļ būs jāiesaistās cilvēkam. Taču tik un tā tās ir papildu izmaksas.

P.S. Palielināt nodokļu iekasēšanu var, tikai veicinot uzņēmējdarbību un pirmām kārtām uz eksportu balstītus uzņēmumus. Var jau mēģināt izspiest no iedzīvotājiem kaut ko papildus, taču Kariņa kuģim sūci ar to ciet aizbāzt nesanāks. Finanšu ministrijai, ja grib vairāk nodokļus, ir jāvirzās ar priekšlikumiem uzņēmējdarbības vides sakārtošanai.

Avots: Pietiek

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


18
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jampidl, jampidl, vau, vau, vau.
Jampidl, jampidl, vau, vau, vau.

FM Ašerādena personā negrib ņemt datus no citiem reģistriem. Tad viņam paprasīs kādus datus, atlasīs un iedos, bet tad FM nevarēs iebudžetēt ieplānoto naudu par datu apstrādes programmām. Atkal visai sabiedrībai būs jālēkā tikai dēļ FM un Ašerādena naudas gribēšanas.

nagla
nagla

Kādam vajag deklarācijas pēc iespējas vairāk, valstij vajag tomēr vairāk nodokļus. Vispirms būtu jāpadomā, kā tos nodokļus viegli un pēc iespējas ērtāk nomaksāt. Pensionāri ir mācījušies padomju laikos, kad vidusskolā grāmatvedību nemācīja, reti kurš no viņiem zina tos EKK kodus un vispār zina, kas tas tāds, bet bankas pārskaitījumu uz vienoto nodokļu kontu bez EKK pretī neņems, un tas būs jāmeklē katram pašam. Sīkums, bet tas liecina par attieksmi.

Jefiņš
Jefiņš

Ašerādens ir ne sevišķi gudrs, bet viņam ir īpaši finansēs gudrs padomnieks tugriks, atvainojiet, Dālderis.

nīlzirgs
nīlzirgs

Tā ir darbības imitācija nevis cīņa ar ēnu ekonomiku.

Jefiņš
Jefiņš

Saklausījies Sauku un tagad mēģina spēlēt kompetento.

Joske
Joske

Ašerādens grib pārbaudīt vai ar šādu metodi var visu valsti iedzīt pelēkajā ekonomikā tik tālu, ka jau jebkura cīņa pret to būtu bezceris.

kur problēma?
kur problēma?

Ja tu esi godīgs un maksā savus nodokļus?

Tiešām, kur problēma?
Tiešām, kur problēma?

Tādā gadījumā valstij jau ir visi dati pieejami, grāmatvedis jau visu ir iesniedzis. Nesaprotu kā uzdevumā un ar kādu mērķi tagad taisās čakarēt cilvēkus. Izskatās ka problēma ir valstij. Iespējams, valdība visu jau izzagusi, tādā gadījumā problēma ir valdībā.

Seniors
Seniors

Problēma ir tajā apstāklī, ka godīgi samaksāto nodokļu naudu grib izsmērēt gar sienu apšaubāmas kvalitātes ēkai – deklarāciju apstrādei informācijas iegūšanai cīņā pret ēnu ekonomiku. Jau tagad var pat korekti pierādīt, ka ar šādu tīklu būs noķerts viss kas tikai ne zivis vai tika pa kādai būs stulbuma dēļ iemaldījusies. Visu vajadzīgo var dabūt jau tagad no valsts reģistriem un informācijas sistēmām. Kad oksidējās kontakti idiotiem ir iemesls izsviest iekārtu un pirkt jaunu ar domu, ka dārgākai kontakti neoksidēsies. Prasti notīrīt kontaktus neiedomājas.

šīra
šīra

sākās jau fona mūzika… satraukums ne mazais. Paliek vēl tikai gads parteizi izvietot mantu un naudu, lai netiek klāt un neliek nodokļus maksāt UN kur lai liekas? Būtu kādu padomu lapu izveidojuši ar versijām labāk… bet te tiai par to Stambulu- tur nav nekā izdevīga atmazgāšanai

Kambala
Kambala

Stambula ir acu aizmālēšanai. Kad pievienosamies Minskas konvencijai, Vitebskas guberņā nodokļu nebūs. Algas arī nebūs, būs pabalsti. Bet badā nenomirsim. Kartupeļu čipsus varēs ēst ar dazādām mērcem.

Asterix
Asterix

Kas fiziski izkontrolēs vai man ir uzdāvināta odierīša pudele par 101€ vai nav, ja es to nedeklarēju?! Atkal pieņem noteikumus, kurus nevar izkontrolēt un pierādīt pārkāpumu!!! Vēl Bismars teica, nodrošiniet divas lietas – Drošību valstī un labvēlīgu vidi uzņēmējdarbībai! Viss!!! Mums nav ne viena no otra!!!

Gada glezna
Gada glezna

Acīm rezot JV gatvojas kārtējai Latvijas izzagšanai. Nu uzdāvināju paziņai Chanel (kādreiz maksāja ap 110 euro, nezinu cik tagad) smaržas. Plānprātiņi mēģina visus Latvijas iedzīvotājus padarīt par negodīgiem, lai paši neizskatītos pēc zagļiem plutokrātiem.

Pēc riešanas seko kaukšana
Pēc riešanas seko kaukšana

Gribēja sankcijas, gribēja riet uz Lukašenko, kurš savā valstī saglabājis ražošanu,tagad paši nezin no kura gala izvilkt naudu. Visi statistikas parametri rāda ka tas tikai sākums. Dzelzceļš nav vajadzīgs, tranzīts arī, eksportēt ražojoši uzņēmumi uz nepareizām valstīm arī nedrīkst, vietā neko nav spējīgi izveidot, tāpēc atliek tikai aizņemties uz izspiest pēdējo no iedzīvotājiem. Pēc riešanas seko kaukšana.

sanitārs
sanitārs

Vai vest kreklā vai tāpat?

Zvaigzne
Zvaigzne

Problēma ir, ka mums gadiem FM ministrs ir bez jebkādas izglītības tirgus ekonomikā (akadēmiskajā izpratnē). Tāpēc arī atkal groza tos likums bez sajēgas un potenciālās atdeves, nodarbojas ar tādu matu skaldīšanu un feniņu piša*u, lai slēptu savu graujošo nekompetenci, kamēr Latvija (ekonomika) atpaliek un atpaliek , nu jau bezcerīgi.

levitkucins
levitkucins

Kapēc atkal jāsalīdzina Latkrievija ar Igauniju? Latkrievija jāsalīdzina ar Baltkrieviju. Mēs tak esam no maskačkas nevis no helsinkačkas. Es regulari iepērkos tirdzniecības centrā Minska

krievu cūkai
krievu cūkai

Ej tu sevis pēc, vaņka !