Par 5 miljoniem veiktie Latvijas Covid-19 pētījumi – bez reāla pielietojuma dzīvē, secinājusi VK

Šuplinska

No Covid-19 līdzekļiem finansētā valsts pētījumu programma kavējas, turklāt nav skaidrības par to rezultātu izmantojumu dzīvē, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

Lai rastu tūlītējus risinājumus cīņai ar Covid-19 sekām, Ilgas Šuplinskas vadītajai Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ar valdības lēmumu 2020.gada maijā tika uzticēta valsts pētījumu programmas (VPP) vadība, kam piešķīra piecus miljonus eiro.

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņā tika saņemti 15 pieteikumi – pieci veselības aprūpē un sabiedrības veselībā, septiņi inženiertehniskajos risinājumos un trīs tautsaimniecības un sabiedrības labklājības noturībā pret epidēmijām un pandēmijām un pēckrīzes attīstības iespējām. No iesniegtajiem 15 tika atbalstīti desmit projektu pieteikumi, ar pieteicējiem noslēdzot līgumus par kopējo summu 4 962 398 eiro.

Iespēju pagarināt pētījumu īstenošanas laiku līdz trim mēnešiem bez papildu finansējuma izmantoja deviņas zinātniskās institūcijas, septiņām projektu īstenošanas laiks pagarināts līdz 2021.gada 30.martam, bet divām – līdz 30.jūnijam. Ņemot vērā, ka zinātniskajām institūcijām ir pagarināti projektu īstenošanas laiki, finanšu revīzijā “Par Izglītības un zinātnes ministrijas 2020.gada pārskatu”, kuras ietvaros tika veikta šī VPP norises pārbaude, Valsts kontrole nevarēja novērtēt projektu mērķu sasniegšanu.

Valsts kontrole, pārbaudot VPP “Covid-19 seku mazināšanai” norises procesu, secina, ka VPP plānošana nav bijusi pietiekami koordinēta un sadarbību veicinoša starp nozaru ministrijām, jo par nozari atbildīgās ministrijas tika iesaistītas tikai projekta rezultāta izvērtēšanā. Ne visām atbildīgajām nozaru ministrijām revīzijas laikā bija skaidrs redzējums par iegūto pētījumu rezultātu izmantošanu Covid-19 seku mazināšanā 2020.gadā, kā arī tuvākajos trijos gados.

“Ņemot vērā, ka nozares ministrijas netika iesaistītas pētījuma mērķu, uzdevumu un sasniedzamo rezultātu definēšanā,

pastāv risks, ka iegūtais projekta rezultāts netikts izmantots rīcībpolitikas veidošanai un Covid-19 seku mazināšanai attiecīgajā nozarē.

Noteikto sešu mēnešu laikā ir īstenots tikai viens no desmit VPP “Covid-19 seku mazināšanai” projektiem.

Valsts kontroles vērtējumā, tas pierāda, ka tik īsā laikā nevar iegūt pilnvērtīgi izvērtētus un pamatotus rezultātus, lai veicinātu ekonomikas, izglītības, kultūras vai kādas citas valstij prioritāras nozares attīstību,” secina revidenti.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Tvnet

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
патриот Латвии Сколниециньш
патриот Латвии Сколниециньш

Позавчера была 81. годовщина оккупации Латвии. 17. июня 1940. года Рабоче-крестьянская Красная армия оккупировала мою родину – Латвию. Эти мародёры и преступники безжалостно оккупировали Латвийскую Республику. В этот трагический день пало Латвийское правительство, и вместо его страной стали руководить кровожадные солдаты Красной армии и сотрудники посольства СССР в Риге. Национальное правительство Латвийской Республики было уничтожено. Латыши были сломлены. Так началась эпоха страха и ужаса, эта эпоха длилось примерно полвека. Хвала Богам, эта эпоха страха и ужаса закончилась. Латыши теперь свободны, и Латвия вернула свою независимость. Древние языческие Боги спасли наш народ. Латвийские Боги благословили нас. К сожалению, Российская Федерация как… lasīt vēl »

Silti
Silti

pilnīgi nieki – tie ir vairāk nekā 3 milj cash, jo lielako daļu izņēma kā autorlīgumus. Kā nav ieguvuma? ne jau tapetes ar to naudu līmēja – sildīja ekonomiku!

no iekšienes
no iekšienes

Tā bija helikoptera nauda zinātnei grūtā brīdī. Daži doktoranti būtu aizmukuši uz Rietumiem. Rezultātus gan nevajadzētu gaidīt pēc gada. COVID bija tikai izkārtne. Īsā laikā, kas bija atvēlēts projekta pieteikumu izstrādei, neko fundamentālu, kas varētu noderēt šeit un tagad, nevar izdomāt.

tā ja
tā ja

vai tik pirmie projekti vispār nebija pat īsāki par gadu, proti, vispār tīra helikopteru nauda.

no iekšienes
no iekšienes

Jā. VK, protams, ir taisnība, ka tā ir bezmērķīgi iztērēta nauda, bet jājautā, kāpēc IZM nevar nodrošināt stabilu bāzes finansējumu. Tad nebūtu vajadzības īstenot šādus ad hoc projektus, kuriem ir ļoti maza atdeve. Vienīgais labums, ka daži doktoranti būs paēduši.

icr
icr

nu bet jau būtu godīgāk izmaksāt visiem ar zinātņu doktora grādu un nebarot augstskolu kliķes, kas kontrolē kuri drīkst/nedrīkst iesniegt, proti ir/nav vietējā galmā.

Šina
Šina

Par to kādi panākumi augstākaš izglītības debilizācijā, kāds daudzums centrālkomiteju un politbiroju būs JKP ierindas biedriem un sponsoru pārstāvjiem! Nu ko tad no politangazētiem pētījumiem citu varēja gaidīt? Lēma īpaši pietuvinātie, IZM īpaši atlasītie un pašsaprotami, ka formālie pārmijnieki LZP par sevi nekad nepiemirsa Nukā varēja neatbert RTU, BMPC un tad politlabuļiem Vaaalsts Kontrole nesaprot JKP revolucionāro zituāciju

Aha
Aha

Jau no paša sākuma taču bija zināms, ka naudu pētniekiem nedos no pamatbudžetu bet kā pierasts no visādiem ārpus budžeta līdzekļiem. Tas jau it kā nebūtu pārsteigums, bet ne visai tālredzīga prakse.

Stienis
Stienis

Sī nauda bija jādod universitātēm reāliem pētījumiem par zālēm, vakcīnām, to pārbaudēm, nevis, lai noskaidrotu, vai kabatslakatiņa salocīšana pa saulei ietekmē ķīniešu sērgas izplatīšanos.