Mediķu arodbiedrība pauž aizdomas, ka statistikas atskaitēs valdības izdevumi veselības aprūpei ir mākslīgi palielināti

medicīna

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nosūtījusi vēstuli Eurostat ģenerāldirektorei Marianai Kotzevai, izsakot aizdomas par to, ka atbildīgās Latvijas institūcijas statistikas atskaitēs mākslīgi palielina valdības izdevumus veselības aprūpei.

LVSADA paziņojumā medijiem teikts, ka tās rīcībā ir vēstule no Finanšu ministrijas. Tajā esot norādīts, ka Latvijā 2018.gadā vispārējās valdības izdevumi veselībai bija 1172 miljoni eiro.

Arodbiedrība norāda, ka šī summa izveidojusies, pie Veselības ministrijas izdevumiem (1030 miljoni eiro), pašvaldību izdevumiem (14 miljoni eiro) un ES fondu projektu realizācijai paredzētajiem līdzekļiem (23 miljoni eiro) pieskaitot vēl “citus izdevumus”. Tie esot galvenokārt slimnīcu izdevumi 104 miljonu eiro.

Vēstulē skaidrots, ka atbilstoši Finanšu ministrijas pielietotajai metodoloģijai “citi izdevumi” tiekot finansēti no tādiem resursiem kā pašu uzņēmumu ieņēmumi par maksas pakalpojumiem. Šādā veidā vispārējās valdības izdevumi veselībai esot uzskaitīti 2017., 2018., 2019.gadā un prognozēti 2020.gadā.

Tieši tāda pati Latvijas vispārējās valdības izdevumu summa veselības aprūpei – 1172 miljoni eiro – uzrādīta Eurostat tabulā “General government expenditure by function (COFOG)”. Taču atbilstoši Eurostat  mājaslapā  atrodamajam skaidrojumam vispārējās valdības izdevumus veselībai pēc būtības uzskaita, no vispārējās valdības sektora uzņēmumu iegūtajiem līdzekļiem atskaitot pašu uzņēmumu ieņēmumus par preču un pakalpojumu pārdošanu, norādīja LVSADA.

Arodbiedrība maijā vērsusies Centrālās statistikas pārvaldē ar aicinājumu kopīgi rīkoties iespējamo kvalitātes risku novēršanai. Līdz šim gan reakcija neesot sekojusi, teikts LVSADA paziņojumā medijiem.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar