Mediķu algas: Levits liks pielāgot likumu atbilstoši budžetam

Levits

Valsts prezidents Egils Levits prasīs Saeimai novērst pretrunas likumos saistībā ar veselības aprūpē strādājošajiem solītā algu pieauguma neizpildi.

To Levits trešdien pavēstīja intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma”.

Valsts prezidents kritizēja Saeimu par to, ka tā iepriekš likumā noteikusi lielāku finansējumu mediķu algu pieaugumam, taču vienlaikus nav paredzējusi tam nepieciešamo finansiālo segumu.

Šāda prakse – vispirms sasolīt un vēlāk nepildīt solīto – ir nepieņemama, uzsvēra Levits, norādot, ka šāda prakse vērojama ne tikai 13. Saeimas darbības laikā.

Turklāt, šis nav vienīgais likums, kur noteikts konkrēts finansējums, kas vēlāk valsts budžetā nav paredzēts.

Par budžetu nav atbildīgs ne Valsts prezidents, ne valdība, bet gan Saeima, kas nosaka valsts budžeta ieņēmumus un izdevumus, norādīja Levits, uzsverot, ka Valsts prezidenta kanceleja rūpīgi izvērtēs budžeta likumprojektu pirms tā parakstīšanas. Vienlaikus prezidents prasīs “savest kārtībā” Veselības aprūpes finansēšanas likumu, lai tajā finansējums mediķu algu celšanai atbilstu 2020. gada valsts budžeta likumā noteiktajam.

“Jāgroza likums, lai nepaliktu gaisā tukšs solījums. Tā būtu laba mācība šādu praksi izbeigt,” norādīja Levits, uzsverot, ka likumdošanai ir jābūt kārtībā.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
meteo - 15
meteo - 15

Nav tikai mediķi, ir arī zinātnieki.
Lūk, Zinātniskās darbības likuma 33. pants nosaka
33.pants. Zinātniskās darbības finansēšana no valsts budžeta līdzekļiem
(1) Valsts budžeta līdzekļus zinātniskajai darbībai var piešķirt zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētajām institūcijām. Komersantiem valsts budžeta līdzekļus valsts atbalsta veidā piešķir projektu īstenošanai pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovāciju jomā saskaņā ar attiecīgajām valsts atbalsta programmām.
(2) Ministru kabinets, iesniedzot Saeimai gadskārtējo likumu par valsts budžetu, paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāku par 0,15procentiem no iekšzemes kopprodukta, līdz valsts piešķirtais finansējums zinātniskajai darbībai sasniedz vismaz vienu procentu no iekšzemes kopprodukta.

Niknais
Niknais

Likumus piedzīs neizdarībai! Super! Attīstība uz leju! Cik saprotu, šis kungs ir gatavs mainīt un interpretēt likumus kā patīk! “Levits: Saprātīgi interpretējot, Stambulas konvencija ir savienojama ar Satversmi” (Tvnet 2016. gada 26. maijs) Tas ir tas, kas mums vajadzīgs?! Kādam maisam taisās galu atraut?!

seri
seri

Bet tas takš ir skaidrs, ka Stambulas konvenciju Latvijā izšūpoja tikumiņa aizstāvji divsievja un kremļa lakstīgalu vadībā.

Bozons
Bozons

Tad jau arī izglītībai un pētniecībai būs naudiņa! Ne jau tikai ārstiem un medmāsām ir sasolīts, bet arī izglītībā. Ja nezin, kur naudu ņemt, lai ceļ alkohola akcīzi atpakaļ uz augšu.

Niknais
Niknais

Jābeidz zagt, šķērdēties ar nodokļu maksātāju miljoniem (miljardiem, pēc EK informācijas) un jāsāk nest atbildība, kriminālatbildību ieskaitot. Nekādas imunitātes!