Mārtužas skaidrojums par homofobisko e-vēstuli nesakrīt ar oficiāli apstiprināto: deputātes datorā nesankcionēta piekļuve vai vīrusi nav konstatēti

Eva Mārtuža

Neskatoties uz Saeimas deputātes Evas Mārtužas (JKP) pausto informāciju par iespējamiem vīrusiem vai citiem drošības riskiem, kuru dēļ it kā viņas vārdā nosūtīti homofobiski e-pasti, nav konstatētas pazīmes, kas liecinātu par nesankcionētu piekļuvi Saeimas IT infrastruktūrai, deputātes darba e-pastam vai datorvīrusa klātbūtni, informējis Saeimas Preses dienests.

Sestdien, 9. janvārī, LGBT apvienība “Mozaīka” mikroblogošanas vietnē “Twitter” dalījās ar ekrānuzņēmumiem, kur kāds jaunietis sūtījis e-pastu Saeimas deputātiem ar aicinājumu nebalsot par “Nacionālās apvienības” rosinātajiem grozījumiem Satversmes 110. pantā.

Vēlāk viņš saņēmis atbildes e-pastu no kādas Ievas Bonderes, kurai nekas nav ticis sūtīts.

Meklējot informāciju, kas ir Ieva Bondere, atklājies, ka tas ir politiķes Evas Mārtužas rakstnieces pseidonīms.

Nākamajā dienā, svētdien, 10. janvārī, politiķe savā personīgajā “Twitter” kontā tvītoja, ka “ņemot vērā izskanējušo apgalvojumu par it kā manis rakstītu evēstuli saistībā ar iespējamiem Satversmes grozījumiem, informēju, ka šādu evēstuli neesmu rakstījusi”. Piebilstot, ka viņa ir noskaidrojusi, no kādas ierīces e-pasts ticis sūtīts un esot jau veikti “preventīvi pasākumi, lai šādi incidenti neatkārtotos”.

Pirmdien, 11. janvārī, sarunās ar Latvijas medijiem Mārtuža šķietami sapinusies iepriekš apgalvotajā, jo teikusi, ka “viņa patiesībā nezinot, no kādas ierīces e-pasts ticis sūtīts”, tāpat – “visticamāk, vēstuli sūtījis viņas brālis”.

Informācija, ka politiķei būtu brālis, gan pagaidām nav apstiprināta – šāda radniecība nav uzrādīta nevienā no Mārtužas valsts amatpersonas deklarācijām.

Ņemot vērā neskaidrības saistībā ar it kā Mārtužas vārdā nosūtītajiem e-pastiem, portāls “Apollo” ar tiem vērsās gan pie politiķes, gan JKP, gan Saeimā.

Parlamenta Preses dienestā uz jautājumu, kāda ir deputāta atbildība, ja viņa lietotās ierīces vai konti tiek uzlauzti vai jebkādā citā veidā pakļauti drošības riskiem, norādīja, ka “Saeimas datortehnikas un programmatūras drošība ir viena no parlamenta IT drošības prioritātēm”.

“Datortehnikas lietotāji tiek lūgti nekavējoties ziņot, ja rodas aizdomas par nesankcionētu piekļuvi Saeimas IT infrastruktūrai vai citiem IT drošības riskiem,” norādīja Saeimā.

“Pēc publiski izskanējušās informācijas saistībā ar iespējamu nesankcionētu piekļuvi deputātes Evas Mārtužas e-pastam pēc Saeimas IT drošības speciālistu iniciatīvas operatīvi ir veiktas arī pārbaudes, kurās

nav konstatētas pazīmes, kas liecinātu par nesankcionētu piekļuvi Saeimas IT infrastruktūrai, deputātes darba e-pastam vai datorvīrusa klātbūtni. Deputāte ir apliecinājusi, ka patlaban problēmu ar Saeimas datortehniku nav,”

noskaidrots parlamentā.

Uz portāla jautājumiem Mārtuža nav atbildējusi. Jāatzīmē gan, ka tie tika nosūtīti e-pastā.

Portāls arī vērsās JKP Saeimas frakcijā, taču sazināties ar frakcijas pārstāvjiem neizdevās. Uz jautājumiem, kas nosūtīti uz JKP mājaslapā norādīto numuru saziņai ar medijiem, līdz šim atbildes nav saņemtas. Tāpat atbildi nesagaidījām, zvanot uz otru numuru, kas norādīts partijas mājaslapā.

Tikmēr “Mozaīkā” pastāstīja, ka viņu rīcībā ir Ievas Bonderes sūtītā e-pasta metadati, kuros redzama arī sūtītāja IP adrese. Apvienībā norādīja, ka viņi, ievērojot personas datu aizsardzības noteikumus, ir gatavi ar tiem dalīties ar tiesībsargājošajām iestādēm, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Interesanti, ka trešdien Evas Mārtužas konts mikroblogošanas platformā “Twitter” nav atrodams.

Atliek vien cerēt, ka deputātes darbs parlamentā noris bez misēkļiem un strādājot attālinātā režīmā Mārtužas datoram neienāk prātā uzvesties kā pašam patīk.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: apollo

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Tingeltangelis
Tingeltangelis

Kkur nospraadzis demokraatijas princips, viss notiek pēc vairākuma vēlmes, tad derētu skaidrojums, kapēc šobrīd viss dancis griežas zem varavīksnes, jebšu mazākuma bļaušanas

groza
groza

Paši taču saprotat- vecums nenāk viens… nu kurš gan visu var atcerēties. Pensijā taču ne par ko neies, ja var pagrozities cilvēku priekšā