Kultūras ministre Logina ir arī ļaunatminīga? Bez valsts apbalvojuma paliek komponists Zigmars Liepiņš

Nesen kļuva zināmi ikgadējās Ministru kabineta balvas saņēmēji. Kā viens no tiem sākotnēji ticis izvirzīts arī komponists Zigmars Liepiņš, taču šobrīd viņa vārds starp balvas laureātiem nav atrodams. Kāpēc? To šķetinājis žurnāls “Kas Jauns”.

Kuluāros izskanējis, ka pirms valdības maiņas iepriekšējais kultūras ministrs Nauris Puntulis Ministru kabineta balvas saņemšanai izvirzījis Zigmaru Liepiņu, taču pēc Agneses Loginas kļūšanas par ministri šis kandidāts ticis nomainīts ar rakstnieka Alberta Bela kandidatūru.

Visu cieņu Albertam Belam un viņa nopelniem, taču rodas jautājums, vai Bela pēkšņā izvirzīšana apbalvojumam Zigmara Liepiņa vietā nav jaunās kultūras ministres atriebība par komponista publiski izteikto kritiku viņai un viņas politiskajai partijai “Progresīvie”?

Ekrānuzņēmums no “Facebook”

Žurnāla “Kas Jauns” uzrunāts, Nauris Puntulis skaidro – esot gandarīts, ka Ministru kabineta balva tiks piešķirta vienam no Latvijas kultūras dižgariem Albertam Belam, taču kā kultūras ministrs viņš šai balvai virzīja citu kandidātu – Zigmaru Liepiņu.

„Izvirzot apbalvojumam Zigmaru Liepiņu, mans pamatojums bija ne tikai komponista apaļā jubileja, ne tikai viņa darbība Operas direktora amatā, ne tikai viņa radošais veikums, ceļot sabiedrības nacionālo pašapziņu, bet arī aktīvā, pilsoniskā stāja šobrīd,” teic bijušais kultūras ministrs.

“Ministrijām un organizācijām kandidātu saraksts apbalvojumam bija jāiesniedz līdz 15. septembrim. To arī izdarīju. 

Man būtu grūti noticēt, ka tieši 15. septembrī, dienā, kad tika apstiprināta jaunā valdība, ministri būtu kā pirmo, neatliekamo darbu veikuši – mainījuši apbalvojumam izvirzīto kandidātu sarakstu,” spriež Nauris Puntulis.

Tikmēr pati jaunā kultūras ministre Agnese Logina žurnālam skaidro: „Apbalvojuma piešķiršana Albertam Belam bija vienots Apbalvošanas padomes lēmums, plašāk par saistītiem jautājumiem atbildes var sniegt Valsts kancelejas komunikācijas departaments. Valdības maiņai nevajadzētu ietekmēt apbalvojumu pasniegšanas būtību. Albertam Belam piešķirtais apbalvojums godā izcilu literāta darbu mūža garumā, kā arī pilsoniski aktīvu rīcību, īpaši Latvijas neatkarības atjaunošanas posmā.”

Komponists Liepiņš žurnālam neslēpj, ka viņam ir pirmā dzirdēšana par to, ka bijis starp kandidātiem uz Ministru kabineta balvu, sakot: “Ja godīgi, man vispār šādas balvas neinteresē, mana galvenā balva ir skatītāju apmeklējums, piemēram, uz rokoperu “Lāčplēsis” un publikas reakcija.”

Kā lasāms Ministru kabineta mājaslapā,

2023. gadā Ministru kabineta balvu pasniegs:

  • Zemessardzes vadības un štāba Izlūkinformācijas pārvaldes Izlūkinformācijas ieguves un analīzes daļas priekšniekam, majoram Jānim Slaidiņam par ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju attīstībā un valsts aizsardzības stiprināšanā;
  • Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķim, ķīmijas doktoram Pāvelam Arsenjanam par inovācijās balstītu ieguldījumu Latvijas Organiskās sintēzes institūta starptautiskās atpazīstamības veicināšanā un jauno pētnieku izglītošanā;
  • Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktoram Romanam Alijevam par profesionālu un nozīmīgu ieguldījumu ģimnāzijas attīstībā un jauno izglītības standartu ieviešanā;
  • Sabiedriskā labuma nodibinājuma “Fonds Nāc līdzās!” vadītājai  Sarmai Freibergai par iekļaujošas sabiedrības vērtību iedzīvināšanu, veicinot cilvēku ar īpašām vajadzībām radošo spēju izpausmi kultūrā un mākslā;
  • Biedrībai “Centrs Marta” par pašaizliedzīgo un neatlaidīgo darbu vardarbības pret sievietēm mazināšanā, vardarbības upuru rehabilitācijā un sabiedrības izglītošanā;
  • rakstniekam Albertam Belam par izcilu sniegumu Latvijas literatūrā un ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā.

Rakstu var izlasīt 31. oktobra žurnālā “Kas Jauns”.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
suteners
suteners

Atkal bābu razborkas! būs jataisa baldriānu klizma citādi līs asinis.

Oto
Oto

Vistas nav ko ņemt nopietni, jo viņu smadzenes ir mamamazītiņas.

Lawyer
Lawyer

Es jebkuru gubernjas pieshkjirto apbalvojumu uzskatiitu par apvainojumu

evika aļeksandrovna
evika aļeksandrovna

Nevaig. Agnese nezina, kas tas tāds Z Liepiņš vispār ir. Tur būs bijis kāds konsultants

Ula
Ula

Toties šitā kūtsmeita zin centru “marta”!

māra sapīpējusies zālīti
māra sapīpējusies zālīti

Izskatās, ka viņa zin ari visus apkārtnes krogus

Pateicīgā latvāņu tauta
Pateicīgā latvāņu tauta

Brīnums, ka putinam nav izlēmuši piešķirt