KNAB ieinteresējusi Parādnieka saruna ar Ķuzi par brāļa karjeru

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par presē izskanējušo informāciju, ka Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) ticies ar Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi, lai pārrunātu sava brāļa karjeras iespējas policijā.

KNAB vienmēr pievērš uzmanību jebkurai informācijai publiskajā telpā par iespējamiem pārkāpumiem valsts amatpersonu darbībā, skaidro birojā.

Konkrētajā gadījumā, pamatojoties uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju, birojs ir sācis informācijas izvērtēšanu par iespējamu likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu neievērošanu.

Šajā likumā teikts, ka valsts amatpersonai ir aizliegts, izmantojot savu amata stāvokli, jebkādā veidā ietekmēt citas valsts amatpersonas, kad tās sagatavo vai izdod administratīvos aktus vai veic funkcijas attiecībā uz amatpersonas radiniekiem.

TV3 raidījums “Nekā personīga” vēstīja, ka Parādnieka brālis strādā ceļu policijā. Pirms pāris nedēļām pie Valsts policijas priekšnieka uz sarunu ieradies Parādnieks, lai aizliktu labu vārdu sava brāļa paaugstināšanai amatā.

Raidījums ziņoja, ka pirms vairākiem gadiem ierakstītā hokeja spēlē redzams, kā draudzības spēlē tiekas Saeimas un Valsts policijas komandas. Starp spēlētājiem bijuši arī tā brīža Saeimas deputāts Parādnieks, bet pretējā komandā policisti Jānis Parādnieks, politiķa brālis un Ceļu policijas bataljona komandieris Kaspars Spalvēns. Visi trīs spēlētāji hokeja laukumā neesot tikušies pirmo reizi, jo kopā trenējas.

Kā vēstīja raidījums, šogad uzzinājis, ka Spalvēns maijā plāno dienestu atstāt un doties pensijā, Parādnieks esot nolēmis izmantot savu labo pazīšanos ar Ķuzi un lūgt brālim Spalvēna vietu. Parādnieka brālis policijā strādā vairāk nekā 20 gadu, patlaban vada ceļu policijas rotu. Parādnieks uzskata, ka gan izglītība, gan pieredze brālim ļauj pretendēt uz vakanto bataljona komandiera vietu, vēstīja “Nekā personīga”. Tas nozīmētu gan apmēram divas reizes lielāku algu, gan ietekmi, jo viņa pakļautībā būtu visas ceļu policijas rotas.

“Tikai viens. Lai godīgi izskata mana brāļa kandidatūru, kura pirms gada, kad virzīja paaugstinājumam, pēkšņi tika noņemta no trases. Un tas, ko es Ķuzim lūdzu, lai viss notiek pa godīgo. Lai nav nekādas lobēšanas, nekādas blatu būšanas. Tas, ko es aicināju Ķuža kungam, lai viņš kā augstākā vadība vērtē šos procesus, un kamēr notiek atlase, lai mana politiskā darbība neietekmē potenciāla mana brāļa karjeras izaugsmi, kas iespējams ir noticis iepriekš,” vaicāts par tikšanās iemesliem, atbildējis Parādnieks.

Savukārt Ķuzis raidījumam noliedzis, ka tikšanās ar Parādnieku bijusi spiediena izdarīšana. “Absolūti ne. Es nezinu, kurš uz mani var izdarīt spiedienu? Tā bija normāla divu cilvēku saruna, viņš izteica savu viedokli, skatījumu par šo jautājumu, runa par kaut kādu spiedienu tur nebija. Jautājums jau nebija par to, ka viņš ir jāieliek. Vienkārši par to, ka ir tāds cilvēks, kurš ilgstoši strādājis šajā vienībā, kurš ir rotas komandieris, kuram ir izglītība un kurš iespējams varētu būt viens no kandidātiem,” skaidrojis policijas priekšnieks.

Raidījums ziņoja, ka policijā patlaban vēl nav izlemts, kad notiks nākamā ceļu policijas bataljona komandiera izraudzīšanās, taču konkursa nebūs, un kandidātus meklēs esošo darbinieku vidū. Pieredze un izglītība Parādnieka brālim ļautu būt vienam no kandidātiem šim postenim.

Tāpat “Nekā personīga” ziņoja, ka Parādnieka brālis ir sniedzis šofera un apsarga pakalpojumus Latvijā mītošajam Krievijas miljardierim, “Latvijas Balzāma” īpašniekam Jurijam Šefleram, bet nav šos ienākumus norādījis savā amatpersonu deklarācijā.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas nesen publiskotajā, par “Putina sarakstu” nodēvētajā dokumentā parādās vairāki ar Latviju saistīti uzņēmēji, kuri savulaik guvuši labumu no Krievijā valdošā režīma. Viņu vidū minēts arī Šeflera vārds, tomēr nekādas sankcijas pret viņu nav noteiktas.

Lai gan daudz laika Šeflers pavada Lielbritānijā, Latvijā viņam ir pastāvīgi pavadoņi, viņu apsargā un šofera pienākumus veicis arī Parādnieka brālis, noskaidrojis raidījums.

Parādnieks raidījumam atzinis, ka brālis “kaut kādos brīžos” bija nodrošinājis apsardzi Šefleram, kad tas bija nepieciešams, uz ko viņu aicinājis ģimenes draugs, kurš vada Šeflera apsardzes dienestu. Viņš brālim esot teicis, ka viņam kā politiski nozīmīgai personai tas šķiet “savdabīgi”, kā arī mudinājis uzmanīties “no tā, lai tur nav interese viņu ievilkt šai procesā, būt klāt pie Latvijā divdomīgas personas”.

Pats Jānis Parādnieks raidījumam strādāšanu pie Šeflera nav komentējis.

Tikmēr Ķuzis atzinis, ka iesnieguma no Jāņa Parādnieka par darbu apvienošanu nav bijis un arī, ieskatoties viņa deklarācijā, ir redzams, ka papildus ienākumi, izņemot viņa darbu policijā, nav. “Ja šāda informācija ir, tad faktiski viņš ir pelnījis discipinārsodu, jo mums ir tāda kārtība. Un, ja šī kārtība ir pārkāpta, viņam jāsaņem sods,” piebildis Ķuzis.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,TwitterYoutube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Sirmais
Sirmais

Imants jau varēja arī aplekt brāļa sievu un policijas ģenerālieni! Tas būtu normāli, Imanta stilā!