Ķirsim par visu svarīgāk bija nomainīt 7 miljonu izšķērdēšanas lietas izmeklētājus, izveidotā komisija nav rīcībspējīga, uzskata daļa RD deputātu

Pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem Rīgas dome atbalstīja “Jaunās vienotības” rosināto lēmumprojektu par komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā.

Šo jautājumu dome sāka skatīt trešdien, 28.jūnijā, bet pabeidza šodien.

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju.

Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna”, Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

Savukārt Rīgas Domes “Par!”/PROGRESĪVIE frakcija savā paziņojumā medijiem pauž neapmierinātību ar pieņemto lēmumu.

“Ignorējot pašvaldības atbildīgo darbinieku brīdinājumus, ka pastāv skaidras problēmas ar šāda lēmuma tiesiskumu, Rīgas domes (RD) vairākums atbalstīja Satiksmes departamentā atklāto pārkāpumu disciplinārlietas izmeklētāju nomaiņu,” teikts paziņojumā.

Līdz ar to izveidota komisija, kas nav rīcībspējīga. Tāpēc pieņemtais lēmums vērtējams kā apzināta Satiksmes departamentā atklāto pārkāpumu izmeklēšanas novilcināšana.

Pirms balsojuma Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītāja Natālija Bulgakova informēja, ka nevar darboties šajā izmeklēšanas komisijā, jo atrodas interešu konfliktā, tāpēc komisija nebūs rīcībspējīga. Taču pašvaldības vairākums atbalstīja lēmumu, kurā Bulgakova iecelta par komisijas priekšsēdētāju. Juridiskās komisijas vadītāja apliecināja, ka komisija šādā sastāvā būs darboties nespējīga, ko apstiprināja arī sekretariāta vadītāja Sandra Laganovska. Šos faktus domes vairākums neņēma vērā un atbalstīja Jaunās Vienotības priekšlikumu, izveidojot darboties nespējīgu izmeklēšanas komisiju. Šāds lēmums ir arī skaidra necieņa pret RD darbiniekiem. Kaut arī RD darbiniece uzsvēra, ka atrodas interešu konfliktā un nevar strādāt šajā komisijā, RD vairākums vienalga lēma par komisijas izveidi. Izveidojot komisiju, pretēji RD iekšējiem noteikumiem, netika pajautāts darbiniekiem par viņu potenciālo iesaisti tajā. Tādējādi radās situācija, kurā izveidotās komisijas vadītāja nemaz nevar vadīt šo disciplināro izmeklēšanu. “Par!”/PROGRESĪVIE iepriekš pauda bažas, ka jaunas izmeklēšana komisijas izveide ir politiska iejaukšanās ar mērķi kavēt objektīvu izmeklēšanu. Iekļaujot komisijā personu ar interešu konfliktu, par ko deputāti sēdē tika informēti, apliecina vēlmi novilcināt izmeklēšanu. 

“Redzam, ka Vilnim Ķirsim par visu svarīgāk bija nomainīt esošos disciplinārlietas izmeklētājus, bet jaunās komisijas darba kvalitāte viņam nav svarīga.

To skaidri apliecina balsojums, atbalstot izmeklēšanas komisiju, kuras priekšsēdētāja pati atzīst, ka diemžēl atrodas interešu konfliktā. No tiesiskuma viedokļa, šis lēmums ir vērtējams kā vienkārši farss,” norāda “Par!”/PROGRESĪVIE frakcijas priekšsēdētājs Mārtiņš Kossovičs

Pašlaik Satiksmes departamenta pārkāpumus atbilstoši domes nolikumam, izmeklē Izpilddirektora norīkota persona. Jaunai, darboties nespējīgajai komisijai, būs jāiekļaujas atlikušajās 11 darba dienās un pastāv acīmredzams risks nespēt veikt objektīvu, savlaicīgu izmeklēšanu, teikts frakcijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Sosi Kosovich
Sosi Kosovich

Kas tā ble vēl par Rīgas apkaimju aliansi? Cik milijonu šī alianse jau ir saņēmusi no budžeta?