Keris: Varētu novērst nāvi 4000 cilvēkiem gadā, ja veselības nozarei būtu adekvāts finansējums

Valdis Keris

Latvijā katru gadu varētu novērst aptuveni 4000 cilvēku nāves, ja veselības nozarei būtu adekvāts finansējums, raidījuma “Nauda runā” diskusijā par veselības aprūpes nozares izaicinājumiem uzsvēra Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš norādīja, lai nozare varētu izpildīt to, kas rakstīts sabiedrības veselības pamatnostādnēs, nepieciešami vēl 200 miljoni eiro jau šogad.

“Ministres kundze bija pieticīgāka, bet es tomēr piesaukšu to skaitli, kas ir minēts konkrētajā valdības rīkojumā. Tas ir ļoti nopietns dokuments, tur ir sīki un smalki uzrakstīts, kam tā nauda tiks tērēta,” klāstīja Keris, piebilstot, ka rīkojumā ir aprakstīti pieci darbības virzieni, sākot ar primāro aprūpi, sabiedrības veselību un beidzot ar cilvēkresursiem, tāpat arī norādīti uzdevumi, apakšuzdevumi, un tas viss esot saskaņots ar Nacionālo attīstības plānu.

“Nav tā, ka tikai prasa nozare naudu un nekas nav sagatavots, nav nekādu dokumentu. Ir ieguldīts gadu gadiem liels darbs šos dokumentus rakstot un kraujot ķīpā, jo gandrīz vienmēr adekvāts finansējums šiem dokumentiem nav sekojis,” atzina Keris.

Pēc viņa teiktā, šobrīd nozare gaida, ka nozarei trūkstošos līdzekļus valdība aizņemsies, jo “citi avoti nav īsti ticami”.

“Jāsaprot, ka šie trūkstošie miljoni ir zaudētas dzīvības. Latvija katru gadu zaudē par 4000 vairāk. Tās ir potenciāli novēršamās nāves, salīdzinoši jaunu cilvēku nāves, kuras varētu novērst, ja nozarei būtu adekvāts finansējums,”

uzsvēra LVSADA priekšsēdētājs.

Tāpat viņš atsaucās uz pērn ASV Tirdzniecības palātas Latvijā prezentētajiem datiem, kuri liecina, ja Latvijā veselības aprūpe jau kopš 2000.gadu sākuma, veidojot valsts budžetu, būtu bijusi kā valstiska prioritāte, šobrīd valstī būtu par 40 000 darbspējīgu iedzīvotāju vairāk un par 4% lielāks IKP. “Tajā ir jāieklausās beidzot,” pauda Keris.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
nunu
nunu

Lai neizpļekarē to kas ir un samazina visādas tur aģentūras!

izdevusies valsts
izdevusies valsts

Cik no vēstures stundām atceros, tad jebkuras valsts uzplaukums notika laikā, kad būvēja skolas, veidojās jaunas darbavietas, kādas iepriekš nav bijušas, tiek pielietotas jaunas tehnoloģijas (piemēram ūdensrats, tvaika dzinējs), uzlabojas medicīna un tās pieejamība. Valsts vai nu atdod savus parādus, vai kā minimums neaizņemās jaunus. Tas attiecas uz jebkuru laiku. Kas no tā tagad redzams, skolas slēdz, iedzīvotāju skaits samazinās, darbaspēks aizbraucis, palikušajiem nedzimst bērni, jo cilvēki nav droši par rītdienu, ka viņus darbā nesaīsinās, un nevarēs nomaksāt hipotēku. Medicīna arī kļūst arvien nepieejamāka. Paskatamies pagājušogad ~20% inflācija. Visiem algas palielinātas, valsts augstākajām amatpersonām pat par 70%. Tātad lai saglabātu… lasīt vēl »

levitkucins
levitkucins

Latkrievija ir izdevusies valsts. Tikai himna jānomaina. Un jāpievienojas manai tēvzemei Baltkrievijai.

Krūmu ezis
Krūmu ezis

Diezgan pretīga šantāža. Dodiet man naudu pret dzīvībām. Un cik dzīvības izglābtu ja ārsti sāktu darīt savu darbu. Tik daudz vienaldzības, mantkārības, paviršības no ārstiem pēdējā laikā redzēts.

okta
okta

jāāāā…. maksājiet ne tikai pateicības un makasas pakalpojumos, bet arodbiedrība izglābs vēl 4 tkst ja samaksās arī dakterīšu biedru naudas

Evika Aļeksandrovna Siliņa
Evika Aļeksandrovna Siliņa

Kas tas pa džimu keriju?

izglītības ministre Čakša
izglītības ministre Čakša

Tu meņģelsone esi? Keris nevis kerijs

Glorija
Glorija

A tu čukča

meņģelsone
meņģelsone

ku kū

Idiotu kaltuve
Idiotu kaltuve

Pie šādām NVD un Ministrijas spējām, diez vai kaut kas mainītos. Vakcinācijas biroji un inovāciju laboratorijas līmeņa rotaļāšanās ar valsts naudu liecina par pretējo.