Kariņš paziņo, ka no amata neatkāpjas un sāks veidot jaunu valdību

Premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) nolēmis veidot jaunu koalīciju pēc tam, kad pašreizēji koalīcijas partneri – Nacionālā apvienība un “Apvienotais saraksts” – noraidīja viņa priekšlikumu mainīt ministrus un parakstīt memorandu par prioritārajiem darbiem līdz šī gada beigām, vēsta lsm.lv.

Taču viņš neatkāpjas no amata, jo vēlas, lai pāreja uz nākamo valdību notiktu ātri.

Kariņš skaidroja, ka pašreizējā koalīcija nestrādāja kopā, ko varēja redzēt jau prezidenta vēlēšanu procesā, un viņam bija divas izvēles – atrast iespēja strādāt esošajā koalīcijā vai veidot citu valdību. Viņš bija gatavs turpināt darbu esošās koalīcijas sastāvā ar nosacījumiem – saprašanas memorands par darāmajiem darbiem līdz gada beigām un ministru un atbildības jomu rotācija.

Kariņš medijiem sacīja, ka piektdien sarunās ar partneriem nedzirdēja iebildumus pret viņa piedāvāto darbu memorandu.

Taču partneri sarunās nepiekrita viņa piedāvātajai ministru rokādei, un arī nepiekrita kādai citai iespējamai atbildības jomu pārdalei, stāstīja Kariņš.

“Līdz ar to man nekas cits neatliek, kā vien konstatēt, ka, lai mēs varētu atgūt dinamismu valdības darbā un sasniegt tos mērķus, kas sabiedrībai ir tik nepieciešami, es sākšu veidot valdības koalīciju,” paziņoja Kariņš.

Viņš atzina, ka jautājums par nākamās koalīcijas sastāvu ir atvērts, bet viņš turpinās jau uzsāktās sarunas ar pašreiz opozīcijā esošajiem spēkiem – Zaļo un Zemnieku savienību un “Progresīvajiem”, bet viņa mērķis ir pēc iespējas plašāka koalīcija.   

“Es šobrīd negrasos demisionēt, negrasos mest plinti krūmos, kā varbūt viens otrs to sagaida.

Kariņš trešdien piedāvāja pašlaik vakanto ārlietu ministra amatu, kurš iepriekš bija “Jaunās Vienotības” pārziņā, uzticēt Nacionālās apvienības pārstāvim,  bet Nacionālās apvienības pārziņā esošo Ekonomikas ministriju – “Apvienotā saraksta” pārstāvim, savukārt “Apvienotā saraksta” vadīto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) savā pārziņā pārņemtu “Jaunā Vienotība”. Tāpat viņš rosināja parakstīt memorandu par pieciem līdz gada beigām paveicamajiem darbiem.

Kariņš iepriekš apgalvoja – ja koalīcijas partneri noraidīs viņa piedāvājumu, viņš gatavs sākt sarunas par jaunas valdības izveidošanu ar pašlaik opozīcijā esošajiem spēkiem – Zaļo un Zemnieku savienību un “Progresīvajiem”.

Vairāki NA un AS politiķi jau ceturtdien pauda, ka neredz pamatojumu  ministru maiņai un netic, ka rokādes valdībā uzlabos darba dinamiku, tikmēr ZZS un “Progresīvie” izteica gatavību iesaistīties valdībā.  

Bet koalīcijas partneri vēl piektdienas rītā uzsvēra, ka pašreizējo trīs partiju koalīciju uzskata par optimālāko un vēlas turpināt darbu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


18
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Haris
Haris

Jābūt tautas vēlētam Prezidentam ,lai neatkārtotos partiju tirgošanās un pakalpojuma atmaksa ZZS un Briškena transgenderiem !

Teodors
Teodors

Kalamazū palīgskolnieks Kariņš neprot izlasīt Satversmi , lai Prezidents nosauktu nākošo premjeru , Kariņam ar šo valdību ir vispirms jādemisionē !

Tūtiņdreijers
Tūtiņdreijers

Vispār Kariņam ir jāpiešuj pants par divsievību.

Evika Aļeksandrovna Siliņa
Evika Aļeksandrovna Siliņa

Mēs tikai drugi

ruksis
ruksis

Man šis bijušais ledus tirgonis sāk patikt arvien mazāk un mazāk.

Vienkāršais
Vienkāršais

Vai žurnālisti nevar vienoties turpmāk neapmeklēt Knariņa preses konferences? Lai sēž viens pats tukšā telpā un rāda neesošu muskuļus

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Kā viņi var neapmeklēt, ja no valsteles finansējumu saņem?

mežonis
mežonis

Cūkai sili gribi atņemt?

paviāns
paviāns

un vai tie ir žurnālisti?

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Putins valdībā ir jāņem. Tas ir – progresīvie un čigāns. Reāli. Bez viņiem buksējam

Soross
Soross

Keep on karin. Dont lisen tu dem. Send dous latvians after milk.

Pateicīgā latvāņu tauta
Pateicīgā latvāņu tauta

Lūdzu, atņemiet kariņam plinti. Ka nenotiek kas ļauns. Ieśaus vēl sev kājā

Jājāja
Jājāja

Man tie klaida latvieši jau apnikuši. Latviešu valodu šie tā arī neiemācīsies. Acīmredzot domā amerikāniski, nevis latviski

trimdas latvietis
trimdas latvietis

Stāvi rāms, padomiskā cūka!

iekrampējies krēslā
iekrampējies krēslā

Šādā situācijā būtu nepieciešamas jaunas vēlēšanas. Ievēlētā valdība atkal izjuka. Kariņš viņu nespēja saturēt. Vajadzētu arī Kariņu nomainīt. Pēdējos 5 gadus jau ierasts, ka “zirgus maina uz pārmijām”. Tātad Kariņš nav spējīgs izveidot stabilu valdību, ne iepriekšējā sasaukumā, ne šajā. Kariņ, atkāpies, un dod vietu kādam gudrākam un spējīgākam. Nevajag iekrampēties krēslā, no tā tikai visiem sliktāk.

Tūtiņdreijers
Tūtiņdreijers

Nu nesanāca samainīt kazu pret mandolīnu un tāpēc ņemšu āzi varbūt no tā pienu izslaukšu domā PM.

nagla
nagla

Rodas sajūta, ka tieši Kariņš ir šīs valdības pati lielākā problēma, un tāda pat būs arī nākamajā valdībā. Vai Rinkevičam pietiks prāta viņu vairs neaicināt valdības sastādīšanai?

Uldis
Uldis

Un ko tad aicināt? Lembergu? Vienotība taču itkā ir pret “oligarhiem”? Vai arī Pīlēnu, kura AS par viņu nebalsoja?

Gaidiet premjera amata kandidātu no Progresīvajiem.