Kariņš: Ja atņems OIK, «Latvenergo» var bankrotēt

OIK

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) ir neizpratnē par ekonomikas ministra Ralfa Nemiro rīcību, jo viņš obligātās iepirkuma komponentes (OIK) plānu Saeimā iesniedza, apejot valdību.

Latvijas Televīzijas raidījumā “Viens pret vienu” Kariņš stāstīja, ka, ja “Latvenergo” atņemtu ienākumus no OIK, uzņēmums varētu arī bankrotēt, tādēļ šis jautājums bija jārisina. Nemiro pirms gada apņēmās atrast risinājumu, jo nosprieda, ka vienkārši likvidēt OIK nav iespējams.

Pēc Kariņa teiktā, tagad Saeimā ir iesniegts tas, ko Nemiro pirms gada noraidīja. “Nevaru saprast šo rīcību,” sacīja Kariņš.

Viņš gan neatbildēja uz jautājumu, vai pret ministru varētu vērst kādas sankcijas, vien sakot, ka tad, kad izlems atlaist kādu ministru, tad arī tas notiks. Pašlaik premjers sekos līdzi notiekošajam Saeimā.

Kariņš arī stāstīja, ka neredz vajadzību, kāpēc “Latvenergo” ir zem kādas ministrijas. Viņaprāt, valsts kapitālsabiedrības vajadzētu ņemt ārā no ministriju paspārnes, lai tās tiktu pārvaldītas profesionāli.

Kā zināms, “KPV LV” februāra beigās iesniedza Saeimā likumprojektu par OIK atcelšanu. Nemiro tiesvedību riskus, par kuriem daudz tika runāts iepriekš, noraida. Viņš pamatojas uz savas partijas biedres Ievas Krapānes teikto, ka OIK sistēma ir prettiesiska.

Atbildīgo daudz, bet vainīgo nav – tā izriet no Saeimas izmeklēšanas komisijas ziņojuma par OIK. Komisija norādījusi, ka politiskā atbildība par daudz kritizēto OIK solidāri jāuzņemas amatpersonām, kas lēmušas par sistēmas ieviešanu. Tomēr nekādu pretlikumīgu ietekmi uz amatpersonu lēmumiem komisija nav konstatējusi.

Tikmēr valdība jau vasarā atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu no 2021. gada valsts atbalstu “zaļās” elektroenerģijas ražotājiem izmaksāt tikai no valsts budžeta, līdz ar to iedzīvotājiem un pārējiem elektroenerģijas lietotājiem šīs izmaksas jeb OIK vairs rēķinos nebūs.

OIK maksājumu plāno daļēji uzlikt lielākajiem CO2 emitētājiem. Paredzams, ka šādas izmaksas nepārsniegtu 150 miljonu eiro 2021. gadā, tad katru gadu samazinātos.  

2019. gada janvārī, kad vēl nebija izveidota jaunā valdība, Zaļo un zemnieku savienība, kam nākamajā valdībā bija paredzēts opozicionāru liktenis, Saeimā virzīja aicinājumu Ekonomikas ministrijai (EM) steidzami izstrādāt normatīvos aktus, lai valsts atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem atceltu jau no šā gada 31. marta.  

Taču EM secināja, ka steidzīga OIK atcelšana rada vairākus riskus – gan OIK saņēmēju prasības tiesā par miljardu eiro, gan dārgāku elektrību, kuru nāktos importēt, jo vairākas elektrostacijas bez atbalsta tiktu slēgtas, gan siltuma tarifu pieaugumu, jo daudzviet siltumu ražo atbalstu saņēmēji – koģenerācijas stacijas. Valdība nolēma nevirzīt tālāk ieceri atcelt OIK, un EM strādāja pie alternatīvām.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,    Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Art
Art

Ko nu, vai tagad, kad vislatvijas elektroapgādātājs Latvenergo no premjera puses televīzijā un visos laikrakstos pasludināts par milzi uz māla kājām, mums, vienkāršajiem siļķu ēdājiem, jāsāk nodrošināties ar ģeneratoru iepirkšanu !?
Jo, kā izrādās, tad šis Latvenergo spēj turēties virs ūdens pateicoties tikai blēdīgā OIK iekasējumiem, bez kuriem, kā saka premjers Kariņš, Latvenergo ir bankrots klāt.
Lūk kā visu laiku ir saimniekojusi Vienotības (tagad Jaunā vienotība) partija, kuras biedrs Kariņš tagad nejauši spiests parādīt savu īsto mafijas astoņkāja aizstāvja seju, aicinot neatcelt OIK.
Nebalsosim un neatbalstīsim partiju Ļaunā Jenotība, kas izsūc mūsu darba sviedrus un asinis!

aaa
aaa

nez kā Latvenergo eksistēja pirms OIK

Anita
Anita

Nu tad likvidējam to monstru Latvenergo un atveram brīvo tirgu elektrībai un gāzei no kaimiņvalstīm vai biržas. Arī Sadales tīkli jāsadala, pa reģioniem, jo tagad par sadali jāmaksā divreiz vairāk nekā par patērēto elektrību. Lai katrs pērk, kur tam izdevīgāk un lētāk. Tad uzplauks ekonomika un valstij būs nauda. Šitā nožmiegt savu tautu var tikai idioti, kas kalpo citām varām. Ej un paraksties par Saeimas atlaišanu savā pašvaldībā vai e-portālā Latvija lv.

Amerikāni
Amerikāni

Kur ir konkrēti aprēķini , beidz muldēt pa tukšo ?

roro
roro

tas arguments gan ir smieklīgs- valsts kapitalsabiedrība vienkārši mazāk peļņas pārskaitīs valsts budžeta ierēdnīšu kaujasspēju uzturešanai. Cita lieta- kā bezkompromisa tiesiskumā tiks lauzti līgumi un banku garantijas…. un te rezultats zināms…. bezgalīgas tiesvedības un valsts zaudējumi kā parasti

precizējums
precizējums

beidzot Kariņš pateica to, ko vajadzēja pašā sākumā. OIK lielākais saņēmējs caur Latvenergo ir valsts budžets. Var paskatīties cik pēdējo desmit gadu laikā valsts saņēma no Latvenergo dividendēs. Latvenergo nebankrotēs. Tikai budžets nesaņems kādus 100 milj. katru gadu. Pirmajos OIK gados Latvenergo sņēma pāri par 90% no OIK ieņēmumiem. Pēc tam piesteidzās Kampars ar kompāniju, kas atspieda Latvenergo. Bet tik un tā lielākā daļa OIK maksājumu turpina nonākt caur Latvenergo valsts budžetā.
Vēji un hesi uz sākumu sastādīja tikai kādus 5% no kopējām izmaksām. Tā tas būtu arī palicis, ja nebūtu atnācis “Veiksmes stāsts” ar Dombrovski un Kamparu

ieņēmumi-841,6 milj., peļņa- 94,4 milj.
ieņēmumi-841,6 milj., peļņa- 94,4 milj.

Vai tā ir valstsvīra attieksme – pārstāvēt uzņēmumu un aizmirst par iedzīvotājiem? Kas pirmais bankrotēs – Latvenergo koncerns vai iedzīvotāji, kas, bez vainas vainīgi, nes ierēdņu ievārīto slogu? Kā ir iespējams bankrotēt ražojot lēto, zaļo un atjaunojamo Daugavas HES kaskādes elektroenerģiju?

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Kad šī valsts beigsies, tad arī visu uzzināsim… Gaidam!

Ausmiņa
Ausmiņa

OIKisti nevarēs vairs turpināt tautas klaju un pretlikumīgu apzagšanu ar uzspiestiem klaušu maksājumiem. Ne velti tak pats darināja OIKistu “šūpuli”. Un, aktīvi piedalījās OIKā shēmas “likumiskā” pamatojuma veidošanā, Tagad būs jāatbild noteiktu biedru priekšā. Afēra nevar turpināties, Kariņa kungs. Cik tad var kampt ? Pareizi, Nemiro, ja komandieris ir švaks un neuzticams, jārīkojas pašam !