Kariņa lidojumu lietā vētī Valsts kanceleju – vērtē vairāku personu disciplināratbildību

Saistībā ar ekspremjera Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumu lietu Valsts kancelejā vērtē vairāku personu disciplināratbildību, 15. maijā LTV “Rīta panorāmā” sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pēc politiķes vārdiem, ir ierosināta disciplinārlieta ne tikai pret VK vadītāju Jāni Citskovski, bet arī vēl citiem kancelejas darbiniekiem, kuru skaitu un vārdus gan viņa nevarot nosaukt, jo izmeklēšana neesot premjeres, bet gan Valsts kancelejas rosināta.

Siliņa uzsvēra, ka pēc saņemtajiem Valsts kontroles un Ģenerālprokuratūras norādījumiem Valsts kancelejā ir jānovērš nepilnības iepirkumu jomā.

ziņots, Siliņa ir izdevusi rīkojumu ierosināt disciplinārlietu pret Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz dienesta pārbaudes komisijas starpziņojumā konstatētajiem apstākļiem un tiesību normu pārkāpumiem. Starpziņojumā secināts, ka Citskovskis, iespējams, nekvalitatīvi pildot likumu normas, ir izdarījis disciplinārpārkāpumu, proti, amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nolaidīgu un nekvalitatīvu pienākumu pildīšanu, tostarp neatbilstoši rīkojoties ar finanšu līdzekļiem, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks zaudējums vai radīts valsts interesēm būtisks kaitējums.

Lai nodrošinātu disciplinārlietas vispusīgu un objektīvu izmeklēšanu, kā arī nepieļautu iespēju Citskovskim traucēt disciplinārlietas izmeklēšanu, Siliņa lēmusi atstādināt Citskovski no amata pienākumu izpildes uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, bet ne ilgāk kā līdz disciplinārsoda izpildes uzsākšanai, saglabājot mēnešalgu un sociālās garantijas.

Atstādināšanas laikā Valsts kancelejas direktora pienākumus uzdots pildīt Valsts kancelejas direktora vietniecei juridiskajos jautājumos Inesei Gailītei.

Kā vēstīts, nelikumīga un neekonomiska rīcība, organizējot Kariņa speciālos lidojumus, Latvijas un Eiropas Savienības Padomes budžetiem kopumā radījusi ap 545 000 eiro nepamatotus izdevumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK uzskata, ka, izmantojot speciālos lidojumus arī gadījumos, kad valstī nebija izsludināta ārkārtējā situācija un kad samērojamā laikā bija pieejamas regulāro komercreisu alternatīvas, ir pieļauta nelikumīga rīcība ar valsts budžeta līdzekļiem, kas radījusi papildu vismaz 221 566 eiro valsts budžeta izdevumus. Savukārt pieļautā neekonomiskā rīcība, pēc VK aplēsēm, radījusi papildu vismaz 323 688 eiro izdevumus ES Padomei.

“Tādējādi nav ievērots Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums,” vērtē VK un atzīmē, ka finanšu revīzijā konstatēti arī normatīvo aktu pārkāpumi, kas saistīti ar publisko iepirkumu organizēšanu un grāmatvedības uzskaiti.

Kā norāda VK, revīzijas laikā iegūtā informācija liecina, ka lēmumu pieņemšanā un īstenošanā par speciālo lidojumu izmantošanu ārvalstu komandējumos faktiski bija iesaistīts gan tā brīža Ministru prezidents Kariņš, gan viņa tiešā pakļautībā esošais Ministru prezidenta birojs un Valsts kanceleja. Premjera biroju tolaik vadīja tagadējais Saeimas deputāts Jānis Patmalnieks (JV), bet Valsts kanceleju vada Citskovskis.

Savukārt Valsts kanceleja uzskata, ka atbildība par bijušā premjera Kariņa lidojumiem ir jāuzņemas premjera birojam.

Valsts kanceleja uzsver, ka Ministru prezidenta dienaskārtības, tai skaitā komandējumu, plānošana ir Ministru prezidenta biroja kompetencē. Līdz ar to Ministru prezidents, konsultējoties ar Ministru prezidenta biroju, pieņem lēmumu par to, kad un ar kādu transportu doties komandējumā un atgriezties no tā. Ministru prezidenta birojs speciālo reisu pasūtīšanai ar komersantiem esot sazinājies tieši. Komersantu piedāvātos speciālos reisus komandējumu vajadzībām Ministru prezidenta birojs izvēlējies un apstiprinājis un tikai pēc tam par izvēlēto risinājumu informējis Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski.

Tādējādi informācija par izvēlēto transporta veidu un tā izmaksām pie Valsts kancelejas direktora nonāca tikai tad, kad finanšu saistības Ministru prezidenta birojs bija jau uzņēmies, uzsver Valsts kancelejā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Foto
Foto

Siliņa ar savu apsargu ,vienīgi bruņuveste Kariņam nav pēc izmēra !

Jautājums
Jautājums

Kad , beidzot , Tiesa sāks vērtēt KARIŅA kriminālatbildību par 1,4 miljonu izšķërdēśanu , VK atklātie pierādijumi ir pietiekoši ?

Kaža
Kaža

Valstij nodarīti lieli zaudējumi,bet zaudējumu radītājs tēlo muļķīti un demonstrē pilnīgu bezatbildību.

Eksperts
Eksperts

Paredzu protesta balsojumu pret Vienotības bandas aferistiem , kaut vai par Saskaņu !

krokodils
krokodils

Tā tā un tagad Kariņš būs eņģelītis ar baltiem spārniņiem.

nīlzirgs
nīlzirgs

Tas pateicoties JV jaunajām savārītajām ziepēm – visu melnu padara par baltu.

ērce
ērce

Evika, iesaku Tev distancēties no Kariņa.

dēle
dēle

Un arī no politikas un valsts pārvaldes. Ej, Evika! Pamēģini nopelnīt iztiku privātajā sfērā. Tur ir jāstrādā pa īstam.

Temida
Temida

Bet Kariņa kriminālatbildību par 1,4 miljonu izšķērdēšanu vērtēs TIESA !

knariņš un evčiks
knariņš un evčiks

Ko tad mēs? Mēs jau neko! Mūsu būda ciema malā! Dzīvojam klusi tādi balti, pūkaini, demokrātiski, iekļaujoši, ilgtspējīgi, eiropeiski, pedantiski, saprotoši… banknošu čaukstoņu izbaudām.

Mja
Mja

Nu, paši taču saprotat. Skaidra nauda, aploksnes, kabatas. Drīz gribās pārvākties uz eiroparlamentu.

brētliņu locis
brētliņu locis

Kas par profanāciju!? Disciplinārlietas ietvaros tiks skatīti lietvedībā esošie dokumenti un esošie darbinieki. Ļoti šaubos, ka MP birojā viss tika protokolēts un nodots lietvedībā + Kariņa biroja arī formāli nav. Vai ir šaubas par šis izmeklēšanas rezultātiem? Pie tam izmeklēšanu vada Tieslietu minisistrijas (JV ministra vadībā) valsts sekretārs. Šādas konstrukcijas rīcība visvairāk kaitē pašai JV un arī valdības vadītājai. VK direktors vnk. vilks laiku – pārsūdzēs lēmumus, tiesāsies un liecinās KNAB, kas visu ieliks “garajā”. Vai šis nāk par labu valsts pārvaldes jaudas vajadzībām esošajos apstākļos – ļoti šaubos.