Kāpēc Inguna Rībena pamet Nacionālās apvienības Saeimas frakciju?

Inguna Rībena

Bez četrām dienām piecus gadus pavadījusi Nacionālajā apvienībā, Ingūna Rībena paziņojusi, ka vīlusies organizācijā, un izstājas no tās Saeimas frakcijas.

Deputāte skaidro, ka piekritusi piedāvājumam parakstīt vienošanos, kas paredz kļūt par neatkarīgu deputātu, un uzsver, ka līdz ar to nebūtu korekti teikt, ka viņa būtu nolēmusi vienpusēji izstāties no frakcijas, pauda politiķe.

I. Rībena norādīja, ka šāda situācija ir izveidojusies, jo viņa nav gatava savu pārliecību mainīt pret frakcijas disciplīnu. Kā pēdējais gadījums, kurā viņai atšķīrās viedokļi, bija Nacionālās apvienības rosinātie un koalīcijas atbalstītie likuma grozījumi par Georga lenšu aizliegumu publisko pasākumu laikā.

Viņai šāda pieeja liekas muļķīga un piedāvātais risinājums pārāk vienkāršots, jo šo jautājumu vajadzēja risināt, pārliecinot cilvēkus, ka šīs lentes nevajag izmantot. Politiķe uzskata, ka tas bija Kultūras ministrijas uzdevums, kuras pārziņā ir sabiedrības integrācijas joma un par kuru apvienība ir atbildīga jau vairāk nekā piecus gadus. Turklāt, viņasprāt, Nacionālā apvienība īsteno liberālu, nevis nacionālu kultūrpolitiku.

Politiķe vēl svārstās, vai turpmāk parlamentā pieslieties opozīcijai vai turpināt sadarboties ar koalīciju. Taču viens ir skaidrs – deputāte savos lēmumos nu varēšot būt brīvāka.

Vienošanos parakstījusi deputāte un Nacionālās apvienības frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Tajā norādīts, ka starp pusēm pastāv atšķirīga izpratne par politisko mērķu sasniegšanas metodēm un formu, tāpēc nolemts pārtraukt kopīgo sadarbību frakcijā. Līdz ar to apvienības frakcijas deputātu skaits samazinājies līdz 12, bet koalīcijai nomināli atlikušas 60 balsis.

Deputātes, kas savulaik bijusi kultūras ministre, lēmums radījis aizdomas, ka viņa apvienību nolēmusi pamest, jo nav saņēmusi cerēto uzaicinājumu kļūt par kultūras ministri. Saskaņā ar Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātiem kultūras ministre Dace Melbārde jūnijā sāks darbu Briselē, atstājot amatu vietu vakantu. Nacionālā apvienība vēl nenosauc savu kandidatūru D. Melbārdes pēctecim, taču kā viena no iespējamajām kandidatūrām tiek minēts Rīgas domes deputāts, operdziedātājs Nauris Puntulis.

Tomēr šādas spekulācijas partijas pārstāvji noraida. Neoficiāla informācija liecina, ka šis lēmums briedis jau ilgāku laiku, taču tas pieturēts, lai godam varētu ievēlēt jauno Valsts prezidentu.

Uzsverot, ka viņai nav pieņemama frakcijā valdošā kārtība, I. Rībena 2014. gada 10. jūnijā paziņoja, ka pamet Vienotības Saeimas frakciju un izstājas no partijas, lai iestātos Nacionālajā apvienībā, kas vairāk atbilstot viņas uzskatiem.

Tolaik I. Rībena norādīja, ka atzinīgi vērtē bijušā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) valdības darbu grūtajos krīzes gados, taču viņa apzinoties, ka patiesībā visu «veiksmes stāsta» smagumu uz saviem pleciem ir iznesusi tā latviešu tautas daļa, kas turas pie vērtībām, kuras mēdz dēvēt par nacionāli konservatīvām, proti, pie «patriotisma un liktenīgas, negrozāmas pienākuma apziņas pret savu ģimeni, tautu, zemi un valsti». Turklāt Vienotība cenšoties sevī apvienot pārāk plaša idejiskā spektra politiķus.

I. Rībena 2002. gadā iestājās Einara Repšes dibinātajā partijā Jaunais laiks un tika ievēlēta 8. Saeimā, vēlāk kļūstot par kultūras ministri E. Repšes valdībā. Pēc šīs valdības demisijas atgriezusies Saeimā un ievēlēta arī 9., 10. un 11., 12. un 13. Saeimā.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,TwitterYoutube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar