Jurģis Liepnieks: Pārāk izcili, lai strādātu Latvijā?

Saeimas vēlēšanu kaislības vēl īsti nav norimušas, daži jaunie politiķi no jaunajām partijām jau vēstures mēslainē, daži vēl tikai sāk sevi pierādīt, bet te pēkšņi Latvijas politikā ir uzpeldējušas jau atkal jaunas sejas, kas, izrādās, ir arī kompetentas un gatavas lemt gan par Latvijas, gan visas Eiropas lietām.

Tas ir interesanti. Gribas pavaicāt – kur jūs bijāt pirms gada ap šo laiku? Ja jau jūs vēlaties doties politikā un palīdzēt Latvijai, kāpēc jūs nepiedalījāties Saeimas vēlēšanās, kurās bija izteikts pieprasījums pēc jaunām sejām un kurās katrs varēja izvēlēties starp dažādām jaunām partijām pēc sirds patikas, sākot ar KPV LV un JKP un beidzot ar Progresīvajiem vai Reģionu apvienību, nemaz jau nerunājot par NA, JV un tamlīdzīgi. 

Nē, vēl pirms gada nedz Rubesa, nedz Ījabs, Pumpurs vai Ilvesa par stāšanos partijā un iesaistīšanos politikā pat nedomāja, ne ar pušplēstu vārdu pat nelika nojaust, ka ir jau noskatījuši sev partiju un gatavojas politiskai karjerai.

Kā izskaidrot šo pēkšņo interesi par politiku, kas radusies tieši pēc vēlēšanām?

Izskaidrojums ir tikai viens – mums te darīšana ar dāmītēm un kundziņiem, kuriem smērēt rokas Latvijas politikas virtuvē negribas, tam viņi jūtas par labu, viņiem, lūk, Eiropu un vairāk par 400 000 eiro gadā algā birojiem un palīgiem – to jā, bet strādāt Latvijā, risināt reālas politikas problēmas, reālās politikas cīņas, tas viņu manikirētajiem pirkstiņiem ir par raupju.

Vai Rubesas kundze, svaigi izgāzusies liela Baltijas līmeņa projekta vadīšanā, ar nulle stundu pieredzi politikā, būtu tā, kura tagad ir īstā Eiropas līmeņa politikas jautājumu risināšanā?  Ieva Ilvesa, par kuru zināms vienīgi tas, kam viņa ir sieva, žurnālists Pūpols, kas ar savu nesamaitāto intelektu un uzpumpētajiem bicepsiem būtu tik lieliski iederējies kaut kur starp Kaimiņu, Gobzemu un Kiviču, tomēr neizmantoja šo iespēju un nestartēja Saeimas vēlēšanās, bet tagad, lūk – Eiropa, jā, tas gan esot viņa līmenis. Tiešām?

Turklāt tas ir tas pats Pūpols, kurš vēl nesen uzskatīja, ka “Nacionālajai apvienībai nekas nav sanācis ar to čakarēšanos ar tiem bēgļiem un to kā viņi (NA) tur mēģināja tos cilvēkus sanaidot”, tagad stāsies šajā pat Nacionālajā apvienībā.

Un profesors Ījabs? Visu cieņu, bet, ja jau beidzot sagribējās pamēģināt, kā ir pašam darīt nevis tikai komentēt, kāpēc gan nesākt ar Latvijas parlamentu? Nav jau grūti komentēt politiskos procesus no malas vai no Eiropas, pamācīt visus, dot gudras norādes. Tam lielu māku nevajag. Cita lieta ir kaut ko reāli censties izdarīt Latvijā, reāli pacīnīties par labāku, modernāku, tiesiskāku, bagātāku valsti. Tam tiešām vajag talantu, spējas un zināšanas. Un Latvijas politikā tiešām trūkst talantīgu zinošu, spējīgu cilvēku. Tāpēc, ja kāds tāds jūtas, laipni lūgts, taču, ja kāds vēlas vienkārši siltu vietiņu un sadalīšanai gandrīz pusmiljonu eiro gadā no Briseles – nē, piedodiet, tas neizskatās labi.

Domāju, šādi vieglākā ceļa meklētāji nav pelnījuši atbalstu. Latviju Eiropas politikā nevar pārstāvēt cilvēki, kas sevi nav pierādījuši Latvijas politikā. Eiropas parlamentā nav jāstrādā cilvēkiem, kas nav strādājuši Latvijas parlamentā, kas nav izgājuši cauri Latvijas vēlēšanu sietam. Nav apbraukājuši lauku kultūras namus, piedalījušies debatēs, pierādījuši sevi parlamentā vai valdībā. 

Protams, es neizlikšos, ka nesaprotu iekšpartejisko loģiku. Skaidrs, ka neviens nedomā, ka Rubesu vai Pūpolu ievēlēs Eiropas Parlamentā, bet partija sev šādi piesaista cilvēku, kurš tai šķiet noderīgs, kurš var atnest finansējumu, kurš turpmāk būs sasaistīts ar tieši šo partiju. Kā redzams, dažas partijas šādu apsvērumu dēļ ir gatavas pat paciest kaitējumu savam tēlam. 

Es to neatbalstu, un es neuzskatu arī, ka tas ir godīgi pret tiem partijas biedriem, kas izgājuši Saeimas priekšvēlēšanu sietu, reāli strādājuši, cīnījušies un daudz upurējuši, lai viņu partija tiktu Saeimā. No partiju stipruma viedokļa nav pareizi, ka viņus tagad apiet kaut kādi garāmgājēji un jaunpienācēji. Šāda partiju vadības attieksme pret saviem biedriem neveicina biedru iekšējo motivāciju. Tā vietā daudz pareizāk būtu bijis virzīt esošos deputātus, veiksmes gadījumā, aizejot tiem uz Eiropas Parlamentu, viņu vietu Latvijas parlamentā ieņemtu kāds, kurš kandidēja, bet palika pirmais “aiz strīpas”. Tādējādi partija atalgotu uzreiz divus savējos, kas startējuši jau Saeimas vēlēšanās, guvuši rezultātus, izpelnījušies vēlētāju uzticību, bijuši gatavi tiešām strādāt Latvijas labā. 

Tā visa vietā mēs redzam tikai vēl vienu variāciju par tēmu, kā atsevišķi aktīvisti raugās uz politiku kā instrumentu individuālas karjeras un ambīciju apmierināšanai, rūpes par valsti pietēlojot ar skaistām runām un video rullīšiem.

Autors: Jurģis Liepnieks

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


21
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
mazs kuģītis
mazs kuģītis

Komplimenti! Šādu dāmīšu jau bezgala daudzun redzm tās daz”adās padomēs, valdēs, komisijās kā feministu pulciņu saietos Gudrība patiešām ir gadu desmitiem būt par klimpu, kas niet dibenē

Furtado
Furtado

Vēl 2 centi …….EP darba kārtība ir ļoti sarežģīta un birokrātiska!!!! Tur neptiek ar to, ka esi bijis LV Saeimas deputāts. Tur musm vajag cilvēkus, kas ir spējīgi sakārtot Latvijai pēc iespējas labākas regulas un direktīvas, tur vajag cilvēkus, kuri spēj saprasties ar frančiem, piemēram. Kuri var vienoties un reāli darboties komitejās!

Furtado
Furtado

Domāju, ka Latvijas Partlamenta pieredze absolūti neko nedod EP. Tur ir pavisam citi spēles noteikumi un kārtība. Viss nav tik viennozīmīgi. Tad jau tādam Urbanovičam un Ždanokai tikai drīkst, vai kā saprast šo rakstu ?

pelni un putekļi
pelni un putekļi

Kāpēc neviens šai kundzītei nepajautā, ko viņa darīja Bilderbergas kluba 2018 saietā? Kādus norādījumus saņēma?

Juris
Juris

Kas šo šausmīgo radījumu te bīda? Mums jau pietiek ar savām viņķelēm, čakšām u.c. bezvērtībām!

Anna
Anna

B.Rubesa ir reti talantīgs, apdāvināts, izglītots, tālredzīgs cilvēks. Skumji, ka daži to nespēj savas tuvredzības dēļ saskatīt. Būtu vairāk tādu cilvēku kā Rubesa mūsu valdībā, tad iespējams, mēs mazliet tuvāk būtu tādām valstīm kā Somija, kas lepojas ar savu valsti un valsts vadītājiem un ir mierīgi par savu bērnu nākotni. Skaudība un nenovīdība nav labākās latviešu īpašības….

Juris
Juris

Lai izietu partiju ”sietu” nepieciešams iestāties kādā partijā. Visas partijas pirmsvēlēšanu gaisotnē ir varen pievilcīgas, bet pēc vēlēšanām parasti pazūd visa pievilcība, pat paliek pretīgas. Ne visi ir ar mieru kļūt par Olševska sešinieka klona pēcnācējiem. Un partiju biedri par Latviju , tās attīstību, iedzīvotāju vairākuma interesēm nedomā. Vēsturiski izveidojušās partijas ir dažādu grupējumu kabatas partijas. Bet eiro parlamentā jāspēj aizstāvēt savienības intereses, ieskaitot arī savas valsts intereses. Tas nemaz faktiski nav iespējams ar partijas biedru šauro redzes loku un īkšķa koriģēto balsošanas mehānisma pieredzi.

ālava
ālava

parojas bet nepaliek grūta un nepaliks……VARU NAUDU un KOMANDĒT

gurķis
gurķis

Viens no labākajiem Jurģa rakstiem, kas apraksta tieši un konkrēti kā ir!

Ēriks
Ēriks

Rubesa ir beskaunīga, mantkārīga būtne, kura šeftē un meklē kur ir liela nauda.

Gints
Gints

Pareizi jau Jurģis raksta. Pret saviem partijas biedriem šādu ārpusdzelzceļa lokomotīvju palaišana uz eirovelēšanām, īsti godīga attieksme nava.
Bet Rubesas gadījums varētu būt interesants no tāda viedokļa, vai šajā eiroprojekta skepticisma popularitātes laikā, ar ultra liberālā karoga (augstu) pacelšanu (pieņemu, ka viņa, kā sorosa liberālās ideoloģijas aktīviste to diezgan trāpīgi simbolizē) , varēs vai nevarēs uz balta zirga iejāt eiroparlamentā.

bez
bez

Pieļauju, ka Rubesa ir nopietni sataisījusies uz komisāra krēslu. Ir skaidrs, ka Vienotība uz lieliem panākumiem var necerēt, nu, nebalsos cilvēki par Kalnieti un Vaideri. Un Dombrovskis visiem asociējas ar grūto, drūmo krīzi, samazinātām algām un pensijām, emigrācijas viļņa sākumu. NA jau ir izteikušies, ka komisāru lai virza tā partija, kas dabūs visvairāk vietu EP. Ja NA un A/PARam būs vienāds skaits, tirgosies ar prezidenta amatu. A/PARs patielēsies, ka grib liberālāku prezidenta kandidātu, beigās parakstīsies balsot par Levitu ar nosacījumu, ka dabūs komisāra nomināciju.

Rīta stienis
Rīta stienis

Piekrītu katram vārdam.

Labais
Labais

Pareizi rakstīts, Rubesu izmeta no Statoil, tad bija skandāli ar naudas neatdošanu un parādiem, tad izmeta no RailBaltic, tagad cer uz ES, bet ko viņa tādu sasniegusi dzīvē vai izdarījusi, lai balsotu par viņu?

bez
bez

da, neko tādu dzīvē viņa nebūtu sasniegusi, ja ne Latvijas neatkarība un iespēja te izcelties uz mūsu pelēko cilvēku fona, kam skolā mācīja nevis sevi pasniegt, bet lika lasīt drūmu latviešu literatūras klasiku un dolbīja, cēlie un labie ir lūzeri, ka vajag būt kā viņiem, kā Cibiņam un Skalbes kaķītim… Mūsējie nemācēja, trimdas letiņi viņus tina ap pirkstu.

Taisnība
Taisnība

Laimes meklētāji

mja
mja

Jurģis parasti ir gudrs čalis, bet viņa nepatiku pret Rubesu es nekad nesapratīšu. RailBaltica projektā Rubesai vairs nebija jēgas palikt jo procesa aizmugurē bija pārāk lielas intereses “bīdīt savējos un korekti sadalīt pīrāgu”, tāpēc visvisādi projekts tika bremzēts lai izēstu Rubesu, tas tagad ir noticis un tagad “brīnumainā” kārtā projekts atdzīvojies (šito noliekam plauktiņā uz 30 gadiem un tad paskatamies cik tieši liela korupcija būs notikus projektā pa šo laiku). Iet LV politikai viņai arī nav vērts – Jurģi, tev būtu jāsaprot vairāk nekā citiem, ka politika tomēr nav darbības cilvēku vieta, bet tukšdirs*ju balagāns kur nekas nenotiek un tiek… lasīt vēl »

Rīta stienis
Rīta stienis

1) Tieši tāpēc, ka, kā tu saki, šeit ir balagāns, viņai un pārējiem pieminētajiem vajadzētu pacensties šo visu vērst par labu; 2) Tu taču nedomā, ka mūsu 7 deputātiem ir jebkāda (kaut mazākā) iespēja ietekmēt procesus EP…? :)

Ivo
Ivo

Tā tā Latvija beigsies… :( visi kam zināšanas brauc prom vai iekārtojas tur, kur nav Latvija. :(

Juris
Juris

Piekrītu Jurģim par 100 %.

Estere
Estere

Oooooo. Parūkas vēl rullē?