Jurģis Liepnieks par bēgļu izmitināšanu Latvijā

Jurģis Liepnieks par bēgļu izmitināšanu Latvijā

Jurģis Liepnieks intervijā Radio Baltkom raidījumam “Разворот”, izteica trīs replikas par pēdējā laikā daudz apspriesto tēmu – bēgļu izmitināšanu Latvijā.

Interviju krievu valodā skatieties pievienotajā video.

Turpinājumā īss sarunas atstāsts.

Pirmkārt: par kādiem bēgļiem ir runa? Tie galvenokārt ir bēgļi no Sīrijas, Irākas, Lībijas.  Par situāciju Sīrijā – tur viss skaidrs, situācija ir šausmīga. Visi karo ar visiem, Assada armija ar revolucionāriem, bandveidojumiem,  AlQaeda grupas atsevišķi, Islāma valsts grupa atsevišķi. To, kas notiek Sīrijā un Irākā tajās teritorijās, kuras kontrolē Islāma valsts, var salīdzināt ar holokaustu. Pret šia musulmaņiem, pret kristiešiem, pat pret mazāk ortodoksāliem sunni musulmaņiem  ir vērsta neiedomājama vardarbība. To vardarbību un brutalitātes līmeni, kādas valda šajās teritorijās, ir  grūti salīdzināt vispār ar kaut ko cilvēces vēsturē, un ir skaidrs, kāpēc cilvēki no turienes bēg. Un nepalīdzēt šiem cilvēkiem būtu tas pats, kas Otrā pasaules kara laikā nepalīdzēt ebrejiem. Taču atšķirība ir tā, ka kara laikā daudzi cilvēki, kā Žanis Lipke, glābjot ebrejus riskēja ar savu dzīvību. Turpretī mums ir tagad iespēja palīdzēt glābt šos cilvēkus ne tikai neriskējot ar dzīvību, bet vispār ne ar ko neriskējot.

Šī ir tā ētiska dimensija, kas šajā jautājumā nepārprotami pastāv. Mani pārliecināja izlasītais par karā izdzīvojušajiem ebrejiem, kuri tagad par saviem līdzekļiem palīdz kristiešiem evakuēties no Sīrijas. Viņi to dara tieši tāpēc, ka viņi ļoti labi saprot šo procesu līdzību. Ja Latvijā kāds šo ētisko dimensiju neredz vai nesaprot, tad es nevarēšu viņiem palīdzēt, teic Liepnieks.

Jurģis Liepnieks atgādina: kā jau iepriekš rakstījis mikroblogošanas vietnē Twitter.com, arī latviešu bēgļus Otrā pasaules kara laikā uzņēma daudzas valstis, izsniedza dokumentus, deva iespēju apmesties uz dzīvi, strādāt.

Bez ētiskā argumenta ir arī pragmatiski politiskais arguments.

Tātad ļoti pragmatiski – Latvijas pastāvēšana ir simtprocentīgi  atkarīga no Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu solidaritātes. Ja šīs valstis nebūs solidāras ar Latviju, var uzskatīt, ka tajā pašā mirklī Latvija ir zudusi. Un ja pie mums vēršas tādas valstis kā Vācija, Itālija u.c., lūdzot palīdzēt risināt bēgļu uzņemšanas problēmu, bet mēs (Nacionālā Apvienība, piemēram) atcērtam, ka pašiem savu problēmu ir pietiekami, tā ir politiska kļūda, uzskata Liepnieks.

Tas var mums sāpīgi atspēlēties. Itāliešu politiķi bez aplinkiem norāda – ja Eiropas valstu solidaritāte nedarbojas šajā jautājumā, ja katrs ir pats par sevi, Itālija izdarīs attiecīgus secinājumus un ES nekad vairs nebūs tāda kā iepriekš. Tāpat domā vācieši – tieši šis ir tas jautājums, kur vajadzētu darboties solidaritātei. Ir taču jāsaprot – tik maza un nabadzīga valsts kā Latvija vienmēr būs zaudētājos, ja Eiropas valstis nebūs solidāras. Lielās – Francija, Vācija, Lielbritānija ļoti labi tiks galā pašas. Tieši mēs esam ieinteresēti, lai solidaritātes princips darbotos. Mēs esam patērētāji attiecībā uz Eiropas Savienību, mēs saņemam palīdzību, patiesībā tikai uz to vien turamies, mums būtu jābūt pirmajās rindās starp tiem, kuri aizstāv solidaritātes ideju kā Eiropas pamatideju, tā vietā mēs lejam ūdeni uz to politiķu dzirnavām Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, kuri aizvien biežāk sāk teikt: bet varbūt mums nevajag vienmēr maksāt par visiem un vienmēr risināt visu citu problēmas par savu nodokļu maksātāju naudu?..

Un treškārt: tie cilvēki, kuri cenšas mūs pārliecināt, ka Latvijai bēgļi nav jāuzņem, kādu citu plānu viņi piedāvā? Ko tad citu darīt ar šiem bēgļiem? Šaut nost, ļaut noslīkt? Lai kāds cits – piemēram, Itālija vai Malta – par to visu rūpējas? Taču nekāda alternatīva piedāvāta netiek.

Visbeidzot, man ir ezotēriska piezīme, intervijas noslēgumā teica Jurģis Liepnieks.

No vienas puses, mani kā latvieti aizvaino tā nacionālistu vaimanāšana, ka 200 bēgļi – tas ir latviešu tautas gals un beigas. Mana tauta spēja izveidot savu valsti, pārdzīvot karus, izdzīvot Staļina represijas, okupāciju, atjaunot savu valsti, bet tagad 200 bēgļi to iznīcināšot. No otras puses, tiešām katrai tautai piemīt grūti aprakstāms un nomērāms garīgs spēks, enerģija. To var redzēt vēsturē. Es vienmēr kā piemēru šeit minu Ķīnu 13. gs., kad saujiņa mongoļu spēja iekarot visu lielo Ķīnu un valdīja tur 100 gadus, līdz ķīnieši pamodās un ar vienu spērienu viņus no turienes izmeta. Arī šajā gadsimtā, kad jūs salīdzināt uz ko ir spējīgas dažādas mazās tautas – salīdziniet čečenus, latviešus, igauņus, tik atšķirīgi stāsti, lai gan apstākļi nemaz nav tik atšķirīgi.

Jā, protams, citas reliģijas, citas kultūras bēgļu uzņemšana ir saistīta ar neskaitāmiem riskiem un grūtībām, bet tāpēc jau mēs uzskatām, ka esam spējīgi un cienīgi, ka mums ir sava valsts, lai pārvarētu tās grūtības, kuras ir nepieciešams pārvarēt valsts un nācijas interesēs.

Neatbalstīt bēgļu uzņemšanu – tā ir ļoti populistiska un tuvredzīga politika, kuru aizstāv cilvēki, kas nespēj piedāvāt nekādu alternatīvu un saredzēt kopainu. Šāda politika  var mums atspēlēties ātrāk nekā domājam, brīdina Jurģis Liepnieks intervijā Radio Baltkom.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


25
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
mika
mika

Kā patīk atgādināt latviešu bēgļus pēc Otrā pasaules kara… Bet jāatceras, ka bēgļi tad vispirms dzīvoja 5 gadus DP NOMETNĒS. Patvērumvalstis ņēma tikai veselos, darbspējīgos, bērnus. Slimos un vecos neņēma!

.........
.........

Skaidrs, ka nav patīkami, ka jāņem tie melnie, bet viens gan ir taisnība – ja atteikt pat tādu mazumiņu uzņemt, tad es pilnīgi sapratīšu itāļus, ja viņi pateiks – kāpēc mums jāņem 50, 100 tūkstoši, bet Latvija nevar 200 ? A naudu viņi gan grib no mums. Ja tā, tad mēs neko arī varam nedot.Un būs viņiem taisnība. Latvija no eiropas simtiem miljonus saņem caur fondiem dažādiem, viss, kas te notiek – ceļu, skolu remonti, siltināšanas, būvniecība – viss tas ir par eiropas naudu.Ja tās nebūtu, dzīve te apstātos.Tā ka skaidrs, ka kaut kas arī pretī būs jādod un būs… lasīt vēl »

Henrieta
Henrieta

Vispār jau izglītības ministri nominēja “Vienotība”.

mitjka- piekrītu Patriotam!
mitjka- piekrītu Patriotam!

Piekrītu Patriotam! Un pat īpaši jau nav jāapdraud:) Sliežu remontā ir spēks:)

Amadejs
Amadejs

Tukša prātuļošana!Ne vārda par cēloņu likvidēšanu, vai par to ka ir mafija kas ar kontrabandu nopelna, ne par to ,kas ir šie cilvēki kas spēj samaksāt kontrabandistiem…

labāk aizveries, liepniek!
labāk aizveries, liepniek!

Ak, šīs cēlās runas par solidaritāti… Nez kur tie liepnieki un citi nūģi ir tad, kad runa ir par EU subsīdijām lauksaimniekiem, piemēram? Kāda tur naxren solidaritāte, ja Latvijas zemnieki platībmaksājumos saņem 7 (!!!) reizes mazāk kā Vācijas vai Francijas zemnieki?! Un tas ir tikai viens neliels piemērs EU (ne)solidaritātei un kliedzošajai nevienlīdzībai, kas valda EU valstu starpā.

liga
liga

tie nav “bēgļi”, tas ir atsevišķu cilvēku bizness!
Kāpēc tas mums jāatbalsta? “Bēg” nez kāpēc tikai vīrieši! Par kādu naudu? Kur tā iegūta? Strādājot vai galinot? Kur sievietes un bērni?

Patriots!
Patriots!

Ai…nu būsim godīgi. Bēgļu uzņemšana Latvijā ir exchange par Eiropas labvelību Latvijai svarīgos jautajumos. Ne nu kāds valdībā tos bēgļus grib uzņemt, ne nu mums viņus vajag!! Vienkārši Latviajs valdībai ir bail, ka, ja neuzņemsim bēgļus vismaz minimālā ciparā (ticiet man, tie 250 velāk izaugs par lielāku skaitli), tad Latvijai atteiks palīdzību lauksaimniekiem, investīcijās, EK lietās, fondos utt…un atbildēs – jūs nepalīdzejāt Eiropai ar bēgļiem, mēs tagad nepalīdzēsim jums. Un pašreizējā valdība par sekām nesatraucas, jo ar tam cīnīsies valdība, kas LV būs pēc gadiem 10-20. Arī valdības kungu bērni nebūs spiesti dzīvot ar musulmaņiem un melnajiem, jo tie jau… lasīt vēl »

ieva
ieva

Ir Daudz neapdzīvotu teritoriju uz pasaules. Izvietot tajās un atbalstīt.Lai veido savu jauno, draudzīgo valsti un kultūru.
Lūdzu alternatīva!

Miera teritorijas iedalīšana.

es
es

Ir OK ar bēgļu uzņemšanu. Tikai ar vienu noteikumu – viņiem 3 mēnešu laikā jāsāk strādāt pilna laika darbu. Ja nav, vilcienā iekšā un uz Āfriku – lai mēģina vēlreiz

Kimi
Kimi

Tas par humānismu un solidaritāti ir pareizi un atbalstāmi. Bet tā jau it tikai niecīga un nožēlojama ņemšanās ar SEKĀM. Es domāju, ka lielākoties jau cilvēkus šeit tracina tas, ka neviens ij negrasās kaut kā novērst CĒLOŅUS. Gāzīs tik esošās valdības TA un Āfrikas valstīs un tik vadīs konfliktus, bombardējot izraudzītos reģionus, bet vietējie lai glābjas kā māk. Kādam vēl labs bizness transportēt viņus uz ES kā uz Apsolīto zemi. Tāpēc jau par to visu gribas teikt vien – johaidī…

Kaspars
Kaspars

Jurģi, Tu pats neesi minējis nevienu alternatīvu. Drīzāk izskatās pēc politiska virziena raksta, un pēc Jurģa teiktā, drīz arī kanibālismu un zoofilismu pieņemsim par normu.

Vecā taša
Vecā taša

Liepnieks sajauc mušas ar kotletēm. Otrā pasaules kara situācija nebija civilizāciju sadursme, tagad ir. Pēc būtības starp Latviešiem Berlīnē vai Londonā nav lielāka starpība kā kādam Rēzeknietim Rīgā. Vērtības lidzīgas. Tāpat Ebreji ko glāba Lipke pēc būtības bija mūsējie, ko svešie ienācēji kāva. Tagad piedāvā ievest. Šodienas bēgļiem, Pēc Otrā pasaules kara analoga, vietai vajadzēja atrasties pārtikušajās reģiona valstīs Sauda Arābijā, vai Arābu emirātos, bet tie labi saprot ar kādu publiku darīšana, ar politkorektumu un taisnības izjūtu neslimo, tāpēc ļauj Rietumu civilizācijai pašai izdarīt pašnāvību.

umberts
umberts

Liepnieks visu laiku runā trešajā personā. Mēs uzņemsim, mēs palīdzēsim. Visu melno darbu grib izdarīt ar svešām rokām. Uzņem un palīdzi! Pierādi ka vari ne tikai runāt, bet arī kaut ko pats izdarīt!

dfgs
dfgs

Jurģis runā tā, it kā Eiropa būtu solidāra. Tā tas nav un ticamāk, ka nekad nebūs! To parāda maksājumi zemniekiem, dažādas kvalitātes preces dažādiem reģioniem. Kā arī kas notiek balsojumos. Latvijai kā mazai valstij ir maza teikšana un praktiski ir gandrīz neiespējami dabūt cauri kaut kādus lēmumus, lai aizsargātu vai attīstītu savu rūpniecību utt. Latvijai arī nekas nav atlecis no lielvalstu rebēm kāpēc tās izvēlējās bombīt kadafi vai darbojās vitās valstīs Āfrikā. Patiesībā esošajām lielvalstīm tiešām pienāktos ne tikai uzņemt bēgļus bet arī palīdzēt Āfrikas valstīm. Latvijai ir pilnīgi cita situācija, jo mēs jau esam uzņēmuši padomju migrantus, kas joprojām… lasīt vēl »

U fo
U fo

Jautājumi Liepniekam- 1) vai Jurģis patiešām zina, kas brauc, tiek, mūk uz EU? Kādi cilvēki, kas tie tādi ir, un ko tie vēlas? Ja jau tie nolaida uz grunti savas valstis, viņiem tās ir pie kājas, tad ko šie cilvēki darīs LV, kāda būs to attieksme pret mūsu Dzimteni? Atkārtoju- viņu valstīs neiebruka svešzemnieki, viņi paši tās nolaida pa burbuli… 2) kādi dati Jurģim ir zināmi par musulmaņu integrācijas EU sekmīgumu vai šī procesa nesekmīguma sekām, kur multikulturālisms ir izgāzies? 3) kas Jurģim komentējams par Norvēģijas pieredzi- deportējot šos imigrantus, kriminālā statistika uzlabojās par 30% mēneša laikā? 4) vai tad… lasīt vēl »

Juris
Juris

Liepniek, nosauc savu savu mājas adresi – uz turieni tad arī vedīsim tos bēgļus.

AF
AF

Cik var tukši xxx?! Par kādiem ebrejiem iet runa! Kā var salīdzināt veselas tautas globālu iznīcināšanu AR valsts konfliktu , kur slimie musulmaņi sit viens otru nost? Pareizi ,ka turamies tikai pateicoties Eiropas savienībai, jo kā iestājās Latvija, tad deputāti nolika xxxx uz krēsliem un tik gaidīja izdevību izlaizīt pakaļu maiņā pret naudu. Tie arābi vēl nesaprot ,ka te tā pati irāka vien ir, tikai cilvēkus nogalina ļoti lēni, ar nabadzību. Labāk lai paliek tur un viņus uzreiz nošaus , nekā mocīties visu dzīvu. Ne ar ko neriskējam???! Kad viens no tiem kamieļu xxx uz mūsu zemes izlems kādu jauku… lasīt vēl »

Viesturs
Viesturs

Uz visiem argumentiem ir atbildēts šajā pašā saitā publicētajā B.Franklina izteikumā ,,Ja tauta starp brīvību un drošību izvēlas drošību, tad galu galā tā zaudē abas” . Ne daudz, ne maz.

dusmas ka bail
dusmas ka bail

Ko gudri muldi keems tads,tu un tev lidzigie-kas lika ielist tai eur pakala,ka tagat vairs neesam nekas!?Neatkariba,briviba,ara no PSRS znaugiem-va ta nav skaisti!No vilka begam,laikam ne tikai uz laaci,bet vismaz uz zobenzobu tigru kritam.EU nav ne par mata tiesu sliktaks diktators kaa bija sociums.Un ieguvums no europas nav nekaads-absoluta nulle un paliek tikai sliktak.Ar katru dienu.Protams,Latvija nevar pastavet nepievienojoties kadai lielvarai,un mums nav izejas,jamocas vien talak.Bet,piedodiet man-PSRS bija labak…

U fo
U fo

Šķiet, ka “dusmas ka bail” ir pamatīgi iestidzis oktobrēna/ pioniera vecuma marazmā, ja uzskata, ka EU ir analogs CCCP… Tik aprobežotu uzskatu ir pamatīgi jāpameklē Aptiekas ielas iestādes pacientu vidū….

afrikaniete
afrikaniete

So pasu Juri vajag aizsutit uz siriju un lai izgriez vinam to meli!Ja neprot runat ,tad lai vispar nevavulo,krievi ir slikti,toties melnie ir labi,nu Juri vel redzesi velnu!

Mazā āfrikāniete
Mazā āfrikāniete

Mums vajag atbalstīt āfrikāniešu sieviešu nonākšanu bēgļu skaitā, pašlaik no Āfrikas mūk tikai gļēvie vīrieši. Kur skatās mūsu sieviešu organizācijas, kāpēc tiek ignorēta dzimumu vienlīdzība !!!

Beta
Beta

Kaut ko murmulo,bet konkreta neka!Murgs!

AG
AG

CIK TAS STULBAIS JEFIŅŠ ĀFRIKAS MĒRKAĶU GATAVS SAVĀ MĀJĀ IELAIST ???