Jurašu firmas bijušās darbinieces Boles dēla firma tiek pie daudzmiljonu pasūtījuma no IeM

Signe Bole

Gada sākumā Iekšlietu ministrijai radās steidzama vajadzība pasūtīt tūkstoš videonovērošanas kameru un programmu, kas spētu apstrādāt valsts un pašvaldību kameru safilmēto. Steigas pamatojums – lai vieglāk strādāt ar Covid-19 ierobežojumu pārkāpējiem. Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs neorganizēja atklātu konkursu, bet izmantoja daudz vienkāršāko sarunu procedūru ar šauru pretendentu loku. Divu miljonu sešsimt tūkstošu pasūtījumus saņēma pirms nepilna gada dibināta firma, bez pieredzes tik lielos projektos, ziņo TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Iepirkumu izsludināšanas brīdī firma piederēja Jura Juraša un Allas Jurašas firmas SIA Immunitas kādreizējās darbinieces, vēlāk Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Signes Boles dēlam.

Aizbildinoties ar Covid-19 diktētu steigu, ministrijas un to iestādes jau gadu rīko steidzamus iepirkumus – sākot ar maskām un medicīnas iekārtām, līdz datortehnikai un iestāžu remontiem.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs pavasarī izsludināja divus iepirkumus. Viens bija par programmas iegādi, kas spētu vienotā tīklā savienot visas valstij un pašvaldībām piederošās video novērošanas sistēmas un ļautu ērti apstrādāt safilmēto. Otrs – par tūkstošs video novērošanas kameru iegādi un uzstādīšanu. Tas ir daudzmiljonu iepirkums un cīņai firmu starpā vajadzētu būt sīvai. Taču tā nenotika.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs, aizbildinoties ar steigu, sarīkoja sarunu procedūru, kurā piedalījās tikai trīs pretendenti. Uzvarēja firma, kurai ir redzamas saites ar tā brīža iekšlietu ministra Sanda Ģirģena biroja amatpersonām.

Iepirkums pamatots ar valdībā skatītu slepenu Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu par drošu tehnoloģisko rīku un risinājumu izmantošanu robežu pārvaldības stiprināšanai un epidemioloģisko risku mazināšanai. Tajā teikts, ka kameras jāpērk steidzami.

“Ziņojumā, ko izskatīja Ministru kabinets, bija aprakstīti dažāda rakstura riski, no kuriem viens bija nopietnais risks par būtisku procesa potenciālu ievilkšanos, ja tiktu piemērota parastā iepirkumu procedūra, līdz ar ko, Ministru kabinets pieņemot informatīvo ziņojumu, faktiski atbalstīja iepirkuma veikšanai piemērot sarunu procedūru,” norāda IeM Informācijas centra analītiķis Jānis Dreimanis.

Gan programmas, gan kameru iepirkums sākās ar sludinājumu Informācijas centra mājas lapā. Februārī tajā publicēti paziņojumi par priekšizpēti. Interesenti aicināti 5 dienu laikā iesniegt savus piedāvājumus, cik maksā centra prasībām atbilstoša programma un kameras. Pieteicās trīs.

Pēc mēneša uz sarunu procedūru uzaicinātas tikai tās firmas, kas bija februārī pamanījušas sludinājumus Informācijas centra mājas lapā. Zemākās cenas piedāvāja firma KB open.

Kompānija KB open dibināta 2020.gada 20.februārī. Tā reģistrēta daudzīvokļu mājā Kaivas ielā. Firmai nav biroja, nav mājas lapas internetā, izziņu dienestos nav pieejams tās telefons.

Līdz šā gada martam tās īpašnieks bija 1995. gadā dzimušais Kārlis Bole, kurš no 2017.gada darbojies ģimenes transporta un nekustamā īpašuma biznesā. Viņš ir kādreizējās Jura Juraša un Allas Jurašas firmas SIA Immunitas darbiniecei, kas vēl nesen bija Sanda Ģirģena vadītās Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Signes Boles dēls.

“Es varu pateikt to, ka man ir pieaudzis dēls, viņš no 18 gadu vecuma dzīvo atsevišķi, ka viņš nodarbojas ar uzņēmējdarbību. Es viņa privātajās lietās neinteresējos.

Es neesmu bijusi iepirkumu komisijā, es nepieņemu lēmumus uz informācijas centra darbiniekiem un priekšniecību. Ja no interešu konflikta likuma izpratnes jūs man jautājat, tad interešu konflikta šajā gadījumā nav,” skaidro bijusī Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Signe Bole.

Signe Bole ir bijusi policijas un KNAB izmeklētāja. Uzreiz pēc aiziešanas no KNAB, sāka strādāt Jura Juraša (JKP) laulātajai draudzenei Allai Jurašai piederošajā SIA “Immunitas” (kas ir šī SIA “Immunitas”, var lasīt ŠEIT). 2019.gadā viņa sāka strādāt par iekšlietu ministra Sanda Ģirģena biroja vadītāju, vēlāk visai dīvainā veidā kļuva par parlamentāro sekretāri.

Bijušais ministrs Ģirģens ir priecīgs par konkursa iznākumu, jo uzvarējis lētākais piedāvājums. Viņš pazīst Kārli Boli, taču noliedz, ka būtu viņam palīdzējis tikt pie pasūtījuma.

“Iekšlietu ministrijai ir vienpadsmit iestādes, tostarp Informācijas Centrs. Iepirkumus organizē pašas iestādes. Šai iepirkumā dalību nav ņēmis ne iekšlietu ministrs, ne parlamentārais sekretārs, ne kāda cita iekšlietu ministra biroja darbinieks. Šīm amatpersonām nav ne vara, ne ietekme pār iepirkumu procedūru. Man ir zināmi mana biroja darbinieku ģimenes locekļi, tai skaitā pazīstu parlamentārās sekretāres dēlu. Interešu konfliktu nesaskatu,” norāda bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Iepirkumu procedūras vidū, kad KB Open jau bija saņēmis uzaicinājumu piedalīties sarunās par miljonu darījumiem, uzņēmums mainīja īpašniekus. 8.martā firma no Kārļa Boles pārrakstīta uz Gerdas Gotļevskas vārda.

Arī viņai ir saistība ar Boļu ģimeni. Lursoft dati rāda, ka viņa ir valdes locekle un līdzīpašniece transporta apkopes un iznomāšanas kompānijā Green Fleet Services. Te īpašniekos līdz 2019.gadam bijis arī Kārļa Boles tēva brālis un darba devējs firmā Karlo Transports Jānis Bole.

Atbildē uz Nekā personīga jautājumiem e-pastā, uzņēmuma KB open pārstāvji skaidro, ka ir jauns inovatīvs uzņēmums, kam ir līgums ar Latvijā vadošo vairumtirgotāju.

SIA “KB Open” atbilde:

“Kā vairums uzņēmēju Latvijā, neredzam nepieciešamību pēc dārgas biroja telpas un liela administratīvā personāla. Esam godīgi piedalījušies atklātā konkursā, kur, atbilstoši iepirkuma nosacījumiem un kvalifikācijas prasībām, uzvarējām ar zemāko cenu. Esam izpildījuši saistības pret Informācijas centru, kameru tīkls ir nodots un veiksmīgi strādā. Jebkādus interešu konfliktus kategoriski noliedzam.”

Pēc “Nekā personīga” intereses uzmanību video novērošanas sistēmas iepirkumam pievērusi pagājušajā nedēļā amatā apstiprinātā iekšlietu ministre Marija Golubeva no Attīstībai/Par. Viņa valsts sekretāram Dmitrijam Trofimovam uzdevusi veikt dienesta pārbaudi.

Līgumi ar kompāniju KB open noslēgti uz četriem gadiem. Vairāki desmiti kameru jau esot uzstādīti, ziņo raidījums.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: apollo.lv / puaro.lv “Who is Who” Signe Bole

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Orvels
Orvels

vai tad nevar uzrakstīt nepārprotamāk- Jurāsu feram

jaroslavs
jaroslavs

Bija laba KNAB izmeklētāja, cīnījās pret korupciju, bet tagad kļuvusi par varas un naudas upuri

Kasiņš
Kasiņš

Pēc kā tieši secini, ka bija izmeklētāja? Ko labu viņa ir izmeklējusi, kurš iesēdināts, kādi noziedzīgi nodarījumu apturēti?

jaroslavs
jaroslavs

izmeklētāji nesēdina. tas tā, lai tu turpmāk zinātu.

Kasiņš
Kasiņš

Izmeklēšanas kvalitāte parasti tieši korelē ar sasniegto rezultātu. Ja lieta izmeklēta slikti, nosacīti taisnīgais rezultāts parasti sasniegts netiks. Ja slikts izmeklētājs uz tiesu virza lietu bez pietiekamiem pierādījumiem (kā to KNAB aizgājušos gados regulāri darīja), tad tā atkal ir vienīgi izmeklētāja vaina, ka rezultāta nav. Tas tā, lai tu turpmāk zinātu, alni.

jaroslavs
jaroslavs

Uzreiz var redzēt, ka esi dīvāna eksperts, plānā galdiņa urbēji. Izmeklētāji neko uz tiesu nesūta

Kasiņš
Kasiņš

Alkatība pati par sevi jau parasti neuzrodas tukšā vietā. Tas, ka iepriekš nav uzpeldējušas citas primitīvas alkatības izpausmes, nenozīmē, ka tādas nav bijušas, vienkārši iepriekš nav pieķerta.

kkātā
kkātā

Jebkurš cilvēks, kurš kaut reizi ir bijis tuvumā iepirkumiem, sapratīs, ka visas šīs jaunās firmeles izkrīt sadaļā “Līdzšinējā pieredze”. Normāls iepirkuma specifikācijas sastādītājs šai sadaļai pieiet ar maksimālu uzmanību, lai izvairītos no dīvainu uzņēmumu uzvaras, no kuriem pēc tam nevarēs paprasīs garantiju vai servisu.
Apvienots novērošanas kameru tīkls – tā vispār būtu ierobežotas pieejamības informācijas līmeņa produkcijas piegāde – attiecīgi pretendentu filtri vēl stingrāki.

Šoreiz ir viennozīmīgi veiktas apzinātas darbības, lai tiktu pie rezultāta.

deputāts
deputāts

Jauns bezkompromisa tiesiskuma demonstrējums. Un cik brīvi tiek melots, TV kamerā skatoties…..neko nesaskatu, neko, nekādus pārkāpumus, nekur tur neesmu…

prokurors Vioriks
prokurors Vioriks

divi ļimaki sešsimt štukas ble labs