JKP virza ar Šķēli un Šleseru cieši saistītu cilvēku Latvijas bankas prezidenta amatā

Reinis Bērziņš

Koalīcijas partneri sola līdz otrdienai vienoties par kopīgu Latvijas Bankas prezidenta amata kandidātu. Pašlaik partijām ir divi favorīti, kuriem lielākais atbalsts koalīcijā.

Visi kandidāti sola samazināt Latvijas Bankas darbinieku skaitu un tēriņus. Taču bankas prezidenta ietekme nevis samazināsies, bet gan augs, jo drīzumā plānota Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pievienošana centrālajai bankai, vēsta “Nekā personīga”.

Vēl pagājušajā nedēļā par reāliem pretendentiem uz Latvijas Bankas prezidenta amatu uzskatīja trīs. Pirmdien parādījās ceturtais.

Partiju sadarbības padomē Jaunās konservatīvās partijas politiķi iebilda, ka sarakstu vajadzētu papildināt. Gatis Eglītis ieteica tajā iekļaut “Altum” vadītāju Reini Bērziņu (attēlā).

Bērziņa kandidatūras pievienošanu atbalstīja Nacionālā apvienība, bet citi koalīcijas partneri par pēdējā brīža papildinājumu nebija apmierināti. Kā profesionāli viņu vērtējot augstu, bet izglītība un pieredze neatbilst tai, ko sagaida no centrālās bankas vadītāja un Eiropas centrālās bankas padomes locekļa.

“Visiem četriem kandidātiem ir kaut kādas astītes, tā varētu teikt, viens tur ir makšķerējis kopā ar esošo centrālās bankas prezidentu, viens tiek vainots par kaut kādām neizdarībām attiecībā uz banku sektora uzraudzību pirms 10 gadiem, citam vēl kaut kas. Manā skatījumā, cik es zinu, Bērziņa kungs nenodarbojas, nav aktīvs politikā, viņš nepārstāv nekādas intereses, cik es zinu, un tas, ko es vērtēju ir tas viņa profesionālais sniegums, un tas ir bijis ļoti augstā līmenī,” raidījumam klāsta Saeimas deputāts Gatis Eglītis (JKP).

Bērziņš pēc “Tautas partijas” līdera Andra Šķēles ieteikuma bija ievēlēts partijas valdē, kandidējis 2010. gada vēlēšanās “Pa labu Latviju” sarakstā. 36 gadus vecais Bērziņš bijis vairāku lielu valsts uzņēmumu vadībā. Pēdējos četrus gadus viņš vada valsts uzņēmumu “Altum”, ko izveidoja, apvienojot Hipotēku banku, Lauku attīstības fondu un Latvijas garantiju aģentūru.

Reiņa Bērziņa CV

  • Jurists Cēsu domē
  • Saeimas deputāta Jāņa Porieša (Tautas partija) palīgs
  • Premjera Aigara Kalvīša (Tautas partija) padomnieks
  • Aizsardzības ministra Vineta Veldres (Tautas partija) padomnieks
  • Iekšlietu ministra Mareka Segliņa (Tautas partija) padomnieks
  • Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs
  • “Tautas partijas” frakcijas konsultants
  • Latvijas garantiju aģentūras valdes loceklis
  • “Lattelecom” padomes loceklis
  • Patentu valdes direktors
  • Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieks
  • LU rektora Indriķa Muižnieka padomnieks
  • “Altum” valdes priekšsēdētājs

“Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš stāsta: Ir bijušas situācijas, kad, protams, es esmu ticies ar ļoti daudziem cilvēkiem, kas agrāk ir bijuši politikā, šobrīd ir uzņēmējdarbībā no visdažādākajām politiskajām partijām, un tā mana lieta ir tā, ka to, ko mēs darām, mēs vienmēr runājam ar jebkāda veida uzņēmējiem, kuri tiešām dara savu darbu, bet nevienam ne pa labi, ne pa kreisi ir kādas vai atlaides vai priekšrocības, vai kaut kādas diskriminācijas.

Ja mēs sākām, kā es minēju, 2015. gadā ar 240 darbiniekiem un 370 miljonu portfeli, tad mēs šobrīd esam ar 195 darbiniekiem ar 620 miljoni portfeli, tātad apjomi ir auguši par 70%, darbinieku skaits ir samazināts par 20%. Vidēji tas nozīmē divreiz lielāks apjoms uz darbinieku. Es ticu, ka kaut ko līdzīgu var izdarīt arī Latvijas Bankā.”

Saistība ar Šķēli un Šleseru nav tikai “Altum” vadītāja pagātne. Viņa dzīvesbiedre Jūlija Bērziņa ir padomes priekšsēdētāja “Rīgas tirdzniecības ostā” un citos abu ekspolitiķu ģimenēm piederošos tranzītbiznesa uzņēmumos. Viņiem “Rīgas tirdzniecības osta” pieder caur firmu “MCH Investīcijas”. Tieši šis uzņēmums šobrīd gaida FKTK un Eiropas Centrālās bankas atļauju iegādāties banku “Meridian Trade Bank”. Izpētījuši Bērziņa politisko pagātni, JKP centās norobežoties no partijas biedra izteiktā priekšlikuma un apgalvo, ka tā nav bijusi frakcijas ideja.

Līdz pašu nospraustajam termiņam, piektdienai, koalīcijas partneri par kopīgu Latvijas Bankas amata kandidātu vienoties nespēja. Tā vietā sarunu laiks pagarināts līdz otrdienai. Vienīgais, par ko vienošanās ir panākta, ir kandidātu saraksta saīsināšana līdz divām personām.

Turklāt nākamā gada pavasarī pilnvaru termiņš beigsies arī Latvijas Bankas viceprezidentei Zojai Razmusai. Saeimas deputāti pieļauj, ka viņas vietā padomes locekli varētu nemeklēt un par centrālās bankas viceprezidenti pēc apvienošanās iecelt FKTK vadītāju.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

JKP ir pazīstama ar to, ka vispirms cenšas kaut ko darīt, smadzenes ieslēdz pēc tam. L.Ozola kļuva slavena ar atbalstu Erdoganam, apspiežot kurdus. Vēlāk attapās, ka ES ir pretējās domās. JKP izvēlējās Bērziņu. Vēlāk noskaidroja, ka viņš ir Šķēles cilvēks. Linkaits savā Satiksmes ministrijā kļuvis par anekdošu varoni. Savulaik Latvijā bija Muļķu partija. Tagad tās vietu ieņēmusi JKP.