Jānis Urbanovičs. Jums atkal nepatiks

Jānis Urbanovičs

“Kungs, dod man mieru pieņemt to, ko nevaru mainīt, dod man drosmi mainīt to, ko varu mainīt, un dod man gudrību atšķirt vienu no otra.”

(Etingers Frīdrihs Kristofs)

Nekas pēdējā laikā sabiedrībā nav izpelnījies tik asas viedokļu sadursmes kā jautājums par Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debatēm sabiedriskajos medijos krievu valodā. 

Ir skaidri redzama disproporcija starp tiem, kas varētu būt šo raidījumu mērķauditorija (visai nelielā), un tiem, kas metas šo piedāvājumu apkarot “idejas vārdā” – piesaucot Satversmi, apdraudējumu valsts valodai, ģeopolitisko situāciju, lielkrievu šovinismu, putinismu u.c. neapšaubāmi pastāvošas reālijas. 

Tāpēc šķiet, ka “pa zvirbuli tika šauts ar lielgabalu” – piešķirot hipertrofisku nozīmīgumu niecīgam ētera laika gabaliņam. Šīs sabiedriskā medija minūtes tika paceltas simbola augstumos, lai pozicionētos pavisam citos jautājumos – par varu un “pret krieviem”. 

Tās partijas, kas paziņoja, ka ar krieviem nerunās ne krieviski, ne latviski, – tās neapšaubāmi ir no sadaļas par varu. Tās ir iesēdinājušas Latviju ekonomiskās atpalicības peļķē, un vienīgais veids, kā izvairīties no atbildības, ir kairināt elektorāta jutīgo punktu. Maksimāli jākāpina emocijas, tad pastāv iespēja, ka vēlētājs piemirsīs gan aplokšņu algas, gan nelikumīgus ziedojumus, gan šantāžu un draudus uzņēmējiem, kas vēl nesen turējās mediju uzmanības centrā. Tā ir pārbaudīta taktika, kas šai varas elitei nesusi panākumus gadu desmitiem.

Pret “krievu debatēm” karojošo rindās redzu arī radošus cilvēkus, kam sen nav bijusi iespēja sarīkot maijpuķīšu vai lietussargu revolūcijas, oligarhu kapusvētkus vai izziņot jaunas politiskās zvaigznes piedzimšanu, kas apspīdēs “mūsu valsts tumšos beztiesiskos kaktus”. Ļoti gribētos, lai viņu lielais potenciāls tiktu vērsts ne tikai uz mediju regulēšanu, bet arī daudz dedzīgāk iestātos par izglītības kvalitāti Latvijas skolās, jo īpaši par latviešu valodas un kultūras apguvi mazākumtautību bērniem. Domāju, skolotāju trūkums un juceklis mācību programmās ir lielāks drauds latviešu valodai nekā specifiskas politiskās debates vēlēšanu gados. 

Krievijas iebrukums Ukrainā, protams, maina politisku debašu fokusu un maina arī mūsu politiku vispār. Bet tas nedod nekādas tiesības izturēties pret Latvijas krieviem – Latvijas pilsoņiem – kā pret šī kara vaininiekiem, kurus vajadzētu “sodīt”, atņemot viņiem kripatiņu ētera laika dzimtajā valodā. Gribu apgalvot, ka absolūti lielākais vairākums politiski aktīvo krievu it labi saprot un lieto valsts valodu. Primārais te ir jautājums par savstarpēju cieņu un savstarpējo attiecību risināšanas toni. “Mums ir tiesības šajā valstī runāt tikai latviski.” “Bet mums ir nevardarbīgas pretošanās iespēja – jūs nedzirdēt.” Tā netop politiskā nācija. Tā rodas divkopienu valsts.

Nesen mūsu medijos bija publicēta intervija ar Jeruzalemes Ebreju universitātes profesoru Ichaku Brudniju. Viņš min, ka pēc katra Izraēlas un palestīniešu konflikta mainās situācija: “1973. gada karš noveda pie miera līguma ar Ēģipti, pirmā palestīniešu intifada – pamatā miermīlīgā sacelšanās – noveda pie palestīniešu pašpārvaldes izveides, savukārt otrā intifada tika militārā ceļā sagrauta, tomēr pēc tās Izraēla izveda savus spēkus no Gazas.” Viņš prognozē, ka pašreizējā asiņainā konflikta rezultāts varētu būt Palestīnas valsts pasludināšana. Proti, Izraēlas sabiedrībai svarīgāk ir domāt par savas valsts ilgtspēju, nevis tikai pastāvēt uz savu taisnību, uzskata profesors. 

Palestīnas (un ne tikai arābu) un Izraēlas (un ne tikai ebreju) naida stāsts ir sens. Teju bezcerīgi bezgalīgs. Bet arī tur nāksies atrast sadzīvošanas/izdzīvošanas formulu.

Mums visiem Latvijā – tāpat. Arvien vairāk liekas, ka izvēlēsimies uz to iet pa garu ceļu. Nevis par šodienu un rītdienu domājot, bet caur pagātni – katrs savu taisnību pierādot. Diemžēl.

“Kungs, dod man mieru pieņemt to, ko nevaru mainīt, dod man drosmi mainīt to, ko varu mainīt, un dod man gudrību atšķirt…

Posted by Jānis Urbanovičs on Trešdiena, 2024. gada 22. maijs

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Andrēc Bandēc
Andrēc Bandēc

Kam viņš tur šmigā sita? NMPD medmāsai?
Ko viš vispār va’ dist ?

bullis
bullis

Cienītais, par kādu cieņpilnu attieksmi var runāt pret tādiem personāžiem, kas 70 gadu laikā ne vārda nav iemācījušies tās valsts valodā kurā dzīvo vai pat piedzimuši? Viņi tika atvilināti pēc garā rubļa vai iemitināti par pārvaldītājiem. Tā daļa, kam bija kaut kādas smadzenes jau padomijas laikos runāja latviski. Pāri palikušie ir putina krievu pasaules pielūdzēji. Latvijas krievi visi runāja latviski, kā arī ar nicinājumu skatās uz tiem, kas atņēma viņu īpašumus, daļu izdzina svešumā vai gulagā.

firziķis
firziķis

Kāpēc tu, kangar, atbalstīji (un drošvien vēl atbalsti) “Saskaņas Centru/Vienotu Krieviju”?

Pats
Pats

Latvijā dzīvojošie krieviski runājošie cilvēki ātrāk iemācītos latviski, ja priekš viņiem netulkotu krieviski likumus. Tad viņi paši brīvprātīgi iemācītos latviski, lai tiktu valdībā, kā to dara teiksim Anglijā vai Vācijā. Un nebūs vajadzība kādam uzspiest latviešu valodu. Kas attiecas uz pilsonības iegūšanu, tad Anglijā to ir vieglāk iegūt, nekā Latvijā. Tas no personīgās pieredzes.

Ome
Ome

Krievijā vēl vieglāk.
Par Anglijas pilsonības iegūšanu…varējāt jau uzreiz pateikt cik tagad jāsamaksā mārciņās lai ti iegūtu.5 cilvēku ģimenei tas nav lēti.

Nikolajs
Nikolajs

Šāda varas attieksme pret cittautiešiem, krievu valodas lietotājiem, vēl vairāk polarizēs LV sabiedrību par labu krievvalodīgiem, tas varētu būt 50:50. Esmu pret kapitālismu un par sociālismu un cerams, ka tās ES parlamenta vēlēšanās uzvarēs.

tunella
tunella

Protams nepatiks, jo nav nekāda pamata te kārt birkas etniskajiem krieviem, pilso\niem un tie netiek uztverti kā Hamas, un arī latvieši nav izraēļi. Demagoģijā te piemirsies, ka pie mums ir ļoti daudz krievu-Krievijas pilsoņu un vēl vairāk nepilsoņu – viņiem vienmēr ir bijusi iespēja kļūt par Latvijas pilsoņiem un būt lojāliem. Arī vēlēt Eiropu varētu, ne kremļa zvaigzni, un arī piedalīties diskusijās. Tas 30 gadu laikā tā arī nav noticis Vai te pie vainas ir latviešu valoda vai kas cits? Tad var jau sākt ar sevi un jābraukā apkārt ir ar Žiguli un jāpārceļas uz šai zemei atbikstošāku pieticīgāku mājokli… lasīt vēl »

zemnieks
zemnieks

Pie vainas ir tie padomieši — Godmanis, Šķēle, Kalvītis, Dombrovskis, u.c. — kuri savās sirdīs nebija patriotiski latvieši, betkarjēristi.

Ome
Ome

Aizmirsāt Šleseru,Lembergu….un arī bijušie Latvijas prezidenti neko īsti nedarīja lai ko uzlabotu.

begemotu frizieris
begemotu frizieris

Ja viss no paša sākuma būtu izdarīts saskaņā ar Jāņa pausto vīziju – kāda izskatītos un vai vispār Latvija? Būtu tikai pareizi publiski atklāt savus pašreizējos motīvus, rosoties publiskajā telpā. Kāda garantija, ka atkal ratus ( palabas komplektācijas Range Rover) nevelk uz Krieviju?