Ja manīs “Lemberga ietekmi”, Siliņa “patur sev tiesības attiecīgo ministru atsaukt no amata”

Evika Siliņa
30.08.2023. Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča tikšanās Rīgas pilī ar Ministru prezidenta amata kandidāti Eviku Siliņu. Foto autors: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Ja tiks manīta sankcijām pakļautas personas, tajā skaitā, Ventspils politiķa Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”/ZZS) ietekme uz kādu ministru, tad Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV) patur tiesības attiecīgo ministru atsaukt no amata.

To 30. augustā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidenta amatam nominētā Siliņa.

Šāds nosacījums būšot iekļauts valdības veidošanas dokumentos un attieksies uz visiem ministriem neatkarīgi no pārstāvētas partijas.

Vaicāta, vai šajos dokumentos tiks tieši pieminēts arī Lemberga uzvārds, Siliņa norādīja, ka tas vēl tiks izrunāts. Būtiska ir jebkuras sankcionētas personas “nostatīšana no valdības darba”, uzsvēra Ministru prezidenta amata kandidāte.

“Jaunās vienotības” politiķe arī “gana cieti” uztur nosacījumu, ka Saeimā neievēlētas, mandātus neieguvušas personas nevarēs piedalīties nedz valdības veidošanas sarunās, nedz koalīcijas darbā.

Tāpat Siliņas ieskatā “Apvienotajam sarakstam” (AS) ir jāuzņemas sava veida atbildība par “Lemberga faktoru”, jo tieši viņi ir ļoti signalizējuši par iespējamiem “draudiem”, tāpat AS rindās ir gana daudz tādu, kuri agrāk ir strādājuši kopā ar Lembergu.

“Tas, manuprāt, ir arī viņu [“Apvienotā saraksta”] izaicinājums parādīt sabiedrības acīs, ka tie cilvēki, kuri ir strādājuši ar Lembergu, varēs nodrošināt pietiekoši lielu neatkarību no viņa,” sacīja premjera amata kandidāte.

Kā ziņots, JV virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa vēl gaida AS gala izšķiršanos par piedāvājumu strādāt četru partiju koalīciju kopā ar JV, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un “Progresīvajiem”. Siliņa esot gatava uzklausīt AS pārstāvjus, reizē solot “iet uz priekšu” ar valdības veidošanu.

Valsts prezidents ir uzsvēris, ka no partijām vēl sagaida centienus izveidot plašāku valdošo koalīciju, vienlaikus neievelkot garumā sarunu procesu un gala vienošanās panākšanu.

Par sarunu turpināšanu ar Nacionālo apvienību (NA) ziņots netiek, lai arī pati NA uzskata, ka koalīcijas veidošanas sarunas nav pametusi.

Pēc Krišjāņa Kariņa (JV) demisijas Valsts prezidents nākamās valdības veidošanu uzticēja Siliņai, kura publiski pauda, ka grib panākt plašu piecu partiju koalīciju, tomēr politiķi faktiski uz reiz atzina, ka tik plašu koalīciju uzveidot neizdosies.

JV virzītā premjera amata kandidāte Siliņa otrdien piedāvāja AS iekļauties koalīcijā ar JV, ZZS un “Progresīvajiem”. Viņas skatījumā, NA sevi no iekļaušanās valdošajā koalīcijā esot atstatījusi, novelkot “sarkano līniju” kopīgam darbam ar “Progresīvajiem”. NA gan šādai pozīcijai nepiekrīt un uzstāj, ka esot gatavi iekļauties valdībā, tikai “aiz borta” esot jāatstāj “Progresīvie”.

AS šādam koalīcijas variantam nav piekritis, solot piedāvāt savu valdības modeli, kuru vadītu Siliņa, taču pagaidām tas publiski nav darīts zināms. Līdz šim AS aizstāvēja līdzšinējā koalīcijas modeļa, kurā strādāja JV, AS un NA, saglabāšanu, un arī plašākas koalīcijas gadījumā tās politiķi pauduši simpātijas sadarbības turpināšanai ar NA.

Iepriekšējā nedēļā pamatā tika diskutēts par diviem iespējamiem četru partiju koalīcijas modeļiem, kuros abos būtu JV, ZZS un AS, bet izšķiršanās būtu, kuru politisko spēku – “Progresīvos” vai NA – iesaistīt koalīcijā kā ceturto partiju.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS – 16, bet “Progresīvajiem” – 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA – 13 deputātu vietas.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Aigars
Aigars

Aivaru tauta mīl un pie pirmās izdevības ievēlēs viņu par prezidentu, tāpat kā amerikāņi ievelēs savu Trampu un diezvai tieslietu sistēma un visas tiesas spēs ko apturēt. Ko šitā ASV stipendiātu banda grib ieraut Latvijas tautu karā ar Krieviju. Neliešu bars. Ir jāgatavojās referendumam par Saeimas atlaišanu.

hmm
hmm

Aigar ej izguli dzeerumu un paseedi kaadu laiku ar 5g follija cepuri, lai tev amerikaanu stipendiaati neiesuuta neredzamos starus paurii. :D

Jefiņš
Jefiņš

Mīl, mīl tāpat kā kaimiņš viļņoto pundurpapagailīti. Viņš ir tik mīļi bezgaumīgi krāsains un katru reizi dažāds gluži Lembergs.

Dirty money
Dirty money

Gudri .irst nav malku cirst
Ne nu atsauks, ne nu ko. Amats svarigaks.

Verde
Verde

Avoti runā, ka rudenī Aivaru notiesās un iesēdinās. Problēma atkritīs.

Uldis
Uldis

Jā, jā, un ZZS vienkārši stāvēs malā un noskatīsies?

Krišs
Krišs

Dāmītei labi attīstītas maņas.

Jefiņš
Jefiņš

Ventspils vēji acis aizpūš tā ka redzēt neko nevar un pamanīt ne tik.

Papagails
Papagails

Vējš tur nevis smiltis, bet naudu dzenā…