Ja ir šādi ministri, tad labāk bez tiem: Bordāna “varoņdarbi”

Bordāns

Šī brīža valdībā ir daudz ministru, kuri, visticamākais, tuvākā un tālākā nākotnē atkārtoti ministra amatu vairs neieņems. Starp viņiem ir viens, kura “varoņdarbu” saraksts jau ir gana garš, bet valdošā koalīcija to turpina ignorēt, tieši tāpat kā vēl dažu citu izdarības tiek pieļautas un upurētas uz koalīcijas pastāvēšanas altāri. Citādāk to pagrūti nosaukt.

Ja būtu jānosauc ministri, kuri negatīvā ziņā ir izcēlušies, saraksts būtu visnotaļ pagarš, bet tā augšējo rindiņu nesatricināmi ieņem tieslietu ministrs Jānis Bordāns, jo tam, cik viņš ir paspējis savas ministrēšanas laikā nodarīt ļaunumu savai nozarei, ne tuvu nestāv neviens cits ministrs vai ministre.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (“KPV LV”) ar savu nekompetenci un vīra firmas aplokšņalgām vai izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) arī ar savu nekompetenci un izteikti sakāpināto Latvijas Universitātes rektora vētīšanas procesu un kārtējo nepārdomāto izglītības reformu atrodas gaismas gadu attālumā no J. Bordāna veikuma.

Ko tad mūsu bezkompromisa tiesiskuma ministrs sastrādājis? Mēģināšu izteikt īsumā un tikai pašu būtiskāko.

Varoņdarbs Nr. 1 – divas dienas pēc apstiprināšanas amatā J. Bordāns vēstulē vairāk nekā 30 ārvalstu vēstniecībām apšaubījis ģenerālprokurora un Ģenerālprokuratūras darbu un kompetenci. Paužot bažas par tiesiskuma neesamību valstī, kurā tostarp viņš ir tieslietu ministrs.

Varoņdarbs Nr.2 – Bordāna sakāpinātās uzmanības lokā Ģenerālprokuratūras un ģenerālprokurora jautājums ir bijis tik pamanāmi, ka tas atspoguļots Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas darba grupas jaunākajā ziņojumā, paužot nožēlu “par valdības vairākkārtēju un atklātu kritiku ģenerālprokuroram, kas var radīt politisku iejaukšanos Ģenerālprokuratūras darbībā”.

Varoņdarbs Nr.3 – J. Bordāna komentāri par konkrētām krimināllietām, kurās nav stājies spēkā galīgais nolēmums.

Varoņdarbs Nr.4 – centieni panākt ekonomisko lietu tiesas izveidi, neskatoties uz speciālistu kritiku.

Kādas tad iespējamas sekas šiem “varoņdarbiem”? Visas paredzēt nav iespējams, bet nelielu ieskatu sniegšu.

Varoņdarbs Nr.1. Iesākumā un galvenokārt J.Bordāns jau sevi nostādīja klauna lomā. Līdzībai – tas tāpat, kā autobusa šoferis sūdzētos, ka viņa vadītais autobuss brauc, neievērojot ceļa satiksmes noteikumus. Globālākā aspektā – ārvalstīm tika sūtīts nepārprotams signāls, ka tagad iesāksies bardaks tieslietu jomā. Diemžēl šis signāls izrādījies patiess, ko parāda tālākie varoņdarbi. Respektīvi – ar šādām vēstulēm J.Bordāns grāva valsts tēlu.

Varoņdarbs Nr.2 – te jau pa tiešo redzams, ka ārvalstu speciālisti savos ziņojumos norādījuši, ka tiek veikta politiskā iejaukšanās. Skaidri un skaudri. Tas kārtējais apliecinājums, ka J. Bordāns ir grāvis valsts tēlu starptautiskā arēnā.

Varoņdarbs Nr.3 – tieslietu ministra viedokļa paušana par aktīviem kriminālprocesiem var novest pie sūdzībām Eiropas Cilvēktiesību tiesā par nevainīguma prezumpcijas pārkāpšanu un var tikt traktēta kā iejaukšanās tiesas spriešanā. Sekas – nelabvēlīgi spriedumi un pienākumi izmaksāt kompensācijas.

Varoņdarbs Nr.4 – jautājumu par ekonomisko tiesu izveides pamatotību un nepieciešamību varētu atsevišķi apskatīt. Par pieņemtā lēmuma absurdu norādīja J. Stukāns, savā vēstulē Ministru kabinetam minot: līdz ar to idejas autori uz kļūdaini identificētām problēmām ir izvirzījuši kļūdainus secinājumus un secīgi piedāvājuši kļūdainu risinājumu. J. Bordāna izmisīgā vēlme visus ekonomiska rakstura tiesvedības novirzīt šauram tiesnešu lokam vairāk vedina domāt par centieniem iegūt ietekmi pār šiem jautājumiem.

Pat bez pūlēm var atspēkot J. Bordāna argumentu, ka tādējādi samazināsies lietu izskatīšanas termiņi. Nez kā viņš to domāja? Ja līdz šim lietas izskata 32 rajona tiesas, kuras līdz šim arī skatīja šīs lietas atbilstoši piekritībai, nodos tās izskatīšanai specializētai tiesai 10 tiesnešu sastāvā – lietas tiks ātrāk izskatītas, procesa dalībniekiem no visas Latvijas braucot uz Rīgu?

Vai šādas tiesas izveide atvieglos advokātu noslodzes kalendāru? Manuprāt, ka ne. Papildus – cik līdzekļi tiks patērēti specializētās tiesas izveidei? Sekas – līdzekļi tiks iztērēti, rezultāts nebūs, jebšu, pastāv liela iespējamība, ka specializētā tiesa tiks kontrolēta un ietekmēt atsevišķu personu interesēs.

Pašlaik izskatās, ka valdību pārstāvošie politiskie spēki ir gatavi uz jebkuru kompromisu, lai tikai kāda no koalīcijas partijām neizspēlētu savu zelta kārti – izietu no valdības, kā rezultātā šī brīža valdība kristu un pat sākumskolas skolēnam, kuram matemātikā nav vairāk par 3, ir skaidrs, ka ar esošā sasaukuma Saeimu jaunas valdības izveide ir praktiski neiespējama, bet ārkārtas vēlēšanu gadījumā dažas partijeles ar tās pārstāvošiem ministriem tā arī paliktu kā ieraksts Latvijas vēsturē. Tiesa, ne pārāk labs, bet tas tad arī būtu viss.

Savukārt opozīcijas partijas, saprotot, ka J. Bordāna varoņgājumu koalīcijā negrasās pārtraukt, nolēmušas spert līdz šim nebijušu gājienu. Proti, Saeimas opozīcijas 30 deputāti vēstulē tiesībsargājošajām iestādēm aicina pirms termiņa izvērtēt, vai tieslietu ministrs savas rīcības un izteikumu dēļ atbilst visiem kritērijiem, lai viņam būtu piešķirta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam.

Kāds būs tiesībsargājošo iestāžu vērtējums, pāragri spiest, tā arī – vai opozīciju partiju vēstule būs pietiekams pamats attiecīgā jautājuma izvērtēšanai.

Pat gadījumā, ja J. Bordānam pielaide tiktu anulēta, aktuāls būtu jautājums – vai tas netraucētu viņam arī turpmāk ieņemt ministra amatu. Nelielai atkāpei – loģiski domājot, ministra amatā nedrīkstētu atrasties cilvēks, kuram nav pielaides darbam ar valsts noslēpumu objektu, bet līdzšinējie J. Bordāna izgājieni vairāk liecina par loģikas neesamību. Tas nekas, ka tieslietu ministra amats ir viens no tiem amatiem, kurā bez pielaides valsts noslēpuma objektiem nav iespējams strādāt.

Visbeidzot nelielai ilustrācijai – kā rīkojas citu valstu ministri: Latviešu izcelsmes Zviedrijas tieslietu ministre Laila Freivalde atkāpās no amata, un laikraksts “Expressen” apgalvo, ka tas noticis tādēļ, ka jau ilgāku laiku atklātībā bija nonākušas ziņas par viņas saistību ar īpašuma skandālu.

Paziņojumā nav minēts Freivaldes atkāpšanās iemesls, taču Zviedrijas laikraksts “Expressen” ziņoja, ka tieslietu ministres atkāpšanās iemesls varētu būt pret viņu izteiktā kritika par lēmumu iegādāties pašvaldības dzīvokli.

Nez, ko L. Freivalde izdarītu, ja būtu sastrādājusi kaut pusi no tā, ko J. Bordāns. Mēs to neuzzināsim, jo L. Freivalde ir profesionāle, un viņai piemīt politiskā kultūra un ētika.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Pietiek

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


18
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Tonijs
Tonijs

Čangali Bordānu vajag turēt trako namā, lai nomierinās, jo sūdi ko viņš vāra velk uz kriminallietu

Biruta
Biruta

Vēl gribēju pateikt, ka Mārcis Bendiks ir trāpījis “Tiešā runa” naglai uz galvas. Sen jau vajadzēja FIB, tie ātri iztirzatu Lembergu. Vainīgs nevainīgs un ĀMEN

Biruta
Biruta

Paldies visiem Tiem, kas pīļu dīķi sadulkoja, tā HŪTE tā apnikusi. Kur tikai nav salīdis iekšā.
Vai pensija 6000 ir godīgi nopelnītā. NĒ. Nav strādājis kā mēs pensionāri. Par mūsu nodokļiem uzcelto Ventspilī privatizējot.

Sancho Panza
Sancho Panza

***PUPU MIZAS***

Kristaps
Kristaps

Šī ir anti-politiska reklāma :) un nekas vairāk, baigi laikam kādam iekoda Bordāns, ja jau vajag līdzfinansēt portālus un izpaust tik negatīvi nostādītu viedokli :)

Bridžita
Bridžita

Beidziet grauzt Bordānu ! Paldies viņam. Nu beidzot lietas sāk kustēties uz tīrāku gaisu neliešu pīļu dīķī un kas nu par histēriju no to ļautiņu puses kuriem ierastās mahinācijas tiek traucētas. Var tikai brīnīties cik daudz ir to kam līdzšinējais murgs ir izdevīgs un cik stipros tīklos saausts. Izturību, pacietību un labas idejas tiem cilvēkiem, kas cīnās par taisnību un godīgumu.

Edgars
Edgars

jums vajadzētu puaro nosaukumu mainīt uz lamajamBordanu.lv
ar tādu intensitāti un tik neatlaidīgi:)))))))
visu cieņu Bordānam!
JKP pašreiz, liekas, ir vienīgā partija, par ko varētu balsot, lai veicas!

Mako
Mako

Ja būtu vairāk tādu ministru tad būtu Latvijā kārtība un būtu mazāk zagļu.

izbijusi kolēģe
izbijusi kolēģe

Jau tas vien, ka Bordāns apvienojās ar Strīķi, ir uzmanības vērts. Interesanti, ka Strīķe visus gadus ir sargājusi Vienotību.
Starp citu, Bordāns vienmēr ir bijis nemīlēts kolēģu vidū.
Komjaunietis, kas ir nomainījis neskaitāmas partijas, nevar izraisīt simpātijas.

kokā
kokā

arī mazam tārpiņam gribas papriecaties…. šādu nezin cik vargam jābūt kantorītim, lai ņemtu darbā… ja nu vienīgi dokumentu vīzēšanā kādā sakņu bāzē Par to šuplinska… nu daile bezgalīga un pati pillnība, pa gabalu jau redzams- ne grama intelekta nav skāris Bet izcilniecei Lupatu Bārbijai vajag uzreiz svešvārdu vārdnīcu klāt, ja te kaut ko par intelektu jautā. Vienkārši nevajag, netraumējiet dāmu viņas gados un savā interešu lokā

Mārtiņš
Mārtiņš

Nudien… valsts tēlu grauj ZAGĻI, nevis tie, kuri zagļus atmasko…. kā var būt tik apsurds raksts???
Labāk turpināt marinēties savos mēslos un izlikties, ka viss ir kārtībā?

Stienis
Stienis

Kāds sakars jebkuram no uzskaitītajiem Bordāna izgājieniem ar cīņu pret zagļiem? Tie visi ir, maigi izsakoties, amatieriski izgājieni, bet sliktākajā gadījumā, izskatās, ka tiem ir konkrēts mērķis, kam ar zagļu ķeršanu ir mazs sakars.

Oga Poga
Oga Poga

Ja Jums pietiktu prāta, autor, Jūs saprastu, ka tie tiešām IRvaroņdarbi – taču nav viegli iet pret sistēmu, kas ir korumpēta un pilna ar zagļiem. Ļoti drosmīgi no Bordāna puses, ka beidzot viņš cīnas par izmaiņām mūsu valstī uz labu!
Ja nav ko teikt, autor – tad atceries, ka klusēšana – ZELTS.

Juris
Juris

Kas neko nedara, tas nekļūdās. Ir dažas kļūdas, pat viena nepiedodama. Bet tas varžu sasmakušais dīķis nav atstājams līdzšinējā stāvoklī. Galvenais kritērijs jebkuram cilvēkam, Latvijas valsts pilsonim, ir nevis kādu interešu aizstāvība, savu un savu draugu, kolēģu kabatu pildīšana, bet ir spēt saprast valsts intereses un tās aizstāvēt. Ja skatām ģenerālprokurora darbību, tad minēšu tikai piemērus. Sāga par 80 miljonu valsts galvojumu. Zaudējumi 80 miljonu apmērā Liepājas metalurgam, izsniegšanas apstākļu izvērtējums un neviena vainīgā. Nākošais, OIK sāga, pat esošās saeimas likums un rīcība. Šāda nav tiesiska valsts un šādai valstij daudz kas jāmaina. Un Bordāns cenšas ko darīt, par to… lasīt vēl »

Andrue
Andrue

Atbalstām Tevi Bordāna kungs, – cīnies, ja vari, mēs Tev palīdzēsim, velc gaismā zagļus un valsts izšķērdētājus!
Bet Tavus apmelotājus Dievs sodīs, Ticiet tā bija un būs!

Mazsalacas meteorits
Mazsalacas meteorits

OIK galvenās personas ir Valdis Dombrovskis ar Arti Kamparu un Pavļutu,kuri izsniedza kopā ap 700 atļauju…likumīgi ?
Nemiro un Bordāns uzsēdās uz sēkļa. Būs interesanti,jo klusums jau ir sācies…

Irma Valtere.
Irma Valtere.

Labāk tomēr lai viņi neklusē.Ja tāds raksts parādītos ” Ir”, vai kādă godīgākā vietnē, vajadzētu satraukties
Tagad labāk jāpriecājas, ka Bordāna, Šuplinskas, jācer, arī Linkaita varoņdarbi tik ļoti satraukuši zagļu bandu.

Jānis
Jānis

Bordāns ir un būs viens no labākiem,un objektīvākiem TM-ministriem,Ģirģens ir pielīdzāms 0