IZM par 600 000 eiro grib pētīt 20. un 21. gadsimta Latvijas vēstures izaicinājumus

Ministre Anita Muižniece (K)

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegusi pieprasījumu 2023. gada budžeta prioritātēs iekļaut pētniecības platformas izveidi, kura pievēršas 20. un 21. gadsimta Latvijas vēstures pētniecībai, komunikācijai un pētniecības cilvēkkapitāla ataudzei, informēja IZM.

Pētniecības programmas koncepts izstrādāts ciešā sadarbībā ar Ārlietu ministriju (ĀM). Programmas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni Latvijā un starptautiskā līmenī par aktuāliem 20.-21. gadsimta Latvijas vēstures jautājumiem.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) uzsver, ka sabiedrībai ir būtiski izzināt savas valsts vēsturiskos notikumus un izprast procesus, kas notiek Latvijā un valstīs, ar kurām tai ir sociālas, ekonomiskas un politiskas saites.

Šādas jaunas programmas izveide nodrošinās jauno vēsturnieku ataudzi, būtiski cels esošā akadēmiskā personāla kapacitāti, pilnveidos vēstures studiju un zinātnes materiāltehnisko bāzi, kā arī stiprinās Latvijas diasporas iesaisti 20.-21. gadsimta Latvijas vēstures pētniecības izaicinājumu risināšanā.

Programmas rezultāti radīs jaunas, unikālas zināšanas un risinājumus Latvijas vēstures pētniecībā, kā arī sniegs neatsveramu ieguldījumu Latvijas vēstures publiskā diskursa stiprināšanai.

Programmas īstenošanai budžeta prioritātēs ir iekļauts nepieciešamais finansējums aptuveni 600 000 eiro gadā.

Valsts pētījumu programma kā valsts pasūtījums ir zinātnes politikas īstenošanas mehānisms, ar kura palīdzību tiek identificēti un pētīti Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgākie jautājumi, kuru risināšanai nepieciešams fokusēt Latvijas zinātnisko institūciju darbu. Programma rada labvēlīgus apstākļus Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai, tajā skaitā valsts drošībai un ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai, sabiedrības attīstībai un kultūras mantojuma saglabāšanai, kā arī sabiedrības informēšanai un iesaistei.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: delfi.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


24
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ciska
ciska

Te jau kā šuplinskas politmiljonus iztapīgajiem puspētniekiem izdala un gan jau būs rezultātā kā pareizi majonēzi smērēt vai vārīt makaronus, bija jau vēl lielāki dauiļdarbi ekonomikai veltīto avīžu rakstu virseakstu apsktai un … nu viss kā jau pienākas tradicionālā JKP draugu pulcinā Te tagad vēsturi sašpricējuši lai figurētu. Te bez politpadomes nekas nesanāks – 1/6 padomes algām uzreiz un tad par paŗējo varēs pētīt partijas vadoņu izaugsmes vēsturi un paliekošo lomu Zinātniski, vēsturnieciski..

Tūre
Tūre

Jā… kruta.. vēsturnieki grib par nieka 0,6 Mio eiriķu demogrāfiju atrisināt un vel mājas lapu uztaisīt pasizpausmei… unikālas zināšanas par Auces pienotavas likteņiem pirms simts gadiem vai Stučkas novada izaugsmi pirms un pēc kongresiem… Atbalsts novadpētniev’cības veicināšanai pēc pašu atmiņām. Piesakās tikai 70+ ar persiniskajām atmiņām Cita lieta, ka saredzēta JKP vēsture, lai oktobrī viss nepazūd kopā ar visu šmucspaiņa saturu

bondars
bondars

Tu nesaprati. Vēsturniekiem, ja gribēs pabaroties ardaļiņu no 600 t, būs jāpierāda, ka latvija nav latviešu valsts. Tā ir līvu, krievu, poļu, ukraiņu, baltkrievu, un protams ebreju valsts. Tāds ir izaicinājums

vindzore (ex. dirsele)
vindzore (ex. dirsele)

Galvenais veiksmīgi nomainīt uzvārdu. No šķutānes piem uz muižnieku

levitkucins
levitkucins

Labākie lēmumi vēl tikai priekšā. Tradicionāli – pēdējā saeimas plenārsēdē pirms vēlēšanām. Hi, hi, hi

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Jāpaskaidro plebiscītam, ka rosijas, ukr un kazahstānas naudas atmazgāšana latvijai devusi vēsturiski lielāko pienesumu ekonomikai. Jāsaredz, ka latvijai kļūstot par rosijas ofšoru mūs var sagaidīt uzplaukums. Tas ir izaicinājums skaidrot, ka latvieši nav vajadzīgi. Levits ar likumu par vēsturiskajām zemēm, satversmes grozīšanu u.c. atbilstošus soļus jau spēra. Tas jâturpina

Zigurds
Zigurds

Ja līdzekļi 20. gadsimta vēstures izpētei piešķirti, tad jācer, ka neaizmirsīs izpētīt Pilsoņu Kongresa vēsturi un daudzu desmitu sabiedrisko organizāciju vēsturi, kuras Trešās atmodas laikā darbojās Latvijā.

Ješka
Ješka

Latvija ir iespēju zeme! ASV nobāl. Klasiskie miljonāri pīrādziņu cepēji aiz skaudības čortojās un met kūleņus. Ar tādām rebēm Latvija spēj jebkuru piķi vienkārši nomīzt.

Derdz
Derdz

Vai ne, kamēr var, tikmēr jārauj pikis. Lv iestādes ka tikai to dara pēta un pēta, un nez kāpēc kas ir tas ka lv arvien grūtāk paliek, varbut praktiskā, drosmīgak, atbildīgāk, utt, ka laiks daļēji atkratīties no es un asv atkarības, mistiskās tirgus neredzamās rokas, un draudzēties ar visiem, valstīm, utt, it visās jomas

tiešām derdz
tiešām derdz

Zinām, jau zinām uz kuru pusi velc!

ērce
ērce

Galvenais izaicinājums: Nostiprināt latviešu valodu kā mācībvalodu VISĀS Latvijas skolās.

konzervatīvie
konzervatīvie

un sponsorēt visas ebrēju un krievu privātskolas ar valsts naudu

cūka un jupīters
cūka un jupīters

Kā tu latviešu valodu ieviesīsi privātskolās, kas dara ko grib, kaut gan viņas drīz tiks sponsorëtas no valsts līdzekļiem

Lunis
Lunis

Rudenī briest konkrēta pakaļa ekonomikā, a šiem tūlīt un tagad vajag kaut kādu pētījumu…

Ušakovs
Ušakovs

Man arī.

:D:D
:D:D

Tieši tāpēc jau vajag to sabiedrības izpratni ka šitāda ekonomika ir forša.

Vecās metodes
Vecās metodes

A ko, manuprāt, normāls iemesls lai nofenderētu naudu! Un nemaz neizceļas uz pārējo pētījumu fona. Nav pat glupākais.

Skeptiķis
Skeptiķis

Interesanti, vai tā nauda paredzēta arī tam, lai beidzot kāds izvērtētu Latvijas visjaunāko laiku vēsturi pēc neatkarības atjaunošanas? Vai arī gaidīs, kamēr bāleliņi, kas sačakarēja Latvijas valsti, būs citos medību laukos?

Reņģe
Reņģe

Ko vēl IZM izgudros, lai patērētu vairāk naudas?

G. Akmeņkalns
G. Akmeņkalns

Ak, Dievs!

...
...

Likvidēt IZM!

Modris
Modris

Ministrijās viss ir kārtībā, būs siltums, būs elektrība, būs labas algas, kāpēc vēl par 600 000 eiro neatvērt vēl kādu departamentu, kur iekārtot savus partijas biedrus, draugus un radus un papētīt skolu vēsturi, kāpēc vēl joprojām turamies pie Padomju skolu sistēmas un vērtībām. Bet tie skolotāji, skolas un bērni viņi ir citā klasifikācijā, lai savelk jostas, lai skolā sēž mētelīšos un cimdiņos, lai ņem pusdienu kārbas no mājas, kāda ministrijai daļa!!!!!!!!! Kur šajos laikos tādi izrakteņi rodas un vēl pie tam ministri, jāglābj ir valsts no sala, bada un visiem ir jātaupa naudas līdzekļi un aldziņas deputātiem un ministriem noteikt… lasīt vēl »

Gada glezna
Gada glezna

Gadiem ilgi pumpēja naudu no Eiropas, ieviesa visvisādas muļķības, skolas programmās likvidēja metodes, kas gadu simtos sevi bija attaisnojušas – panāca, ka vidusskolas absolvents spēj tikai taurēt, ka viņam ar karotīti mutē neiebāž tās zināšanas, kuras viņam liekas vajadzīgas. Tā ir tā realitāte, ko gadiem ilgi propagandēja kā izglītības sistēmas reformu un efektivizāciju.

Nu beidzot pienākusi kārta vēsturei. Cerams, ka šai gadījumā ļaunums nebūs tik visaptverošs kā izglītības sistēmas “reformu” gaita.

Ivis
Ivis

Viņi tur IZM laikam īsti nesaprot, ka šobrīd prioritāte ir skolotāju zemās likmes palielinājums un bāzes finansējuma palielināšana institūtiem ar labiem zinātniskā darba rezultātiem.