IZM amatpersonu iespējamus pārkāpumus LU rektora tiesvedības lietā aicina vērtēt Ģenerālprokuratūrā

Ilga Šuplinska

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nolēmusi vērsties Ģenerālprokuratūrā, aicinot veikt pārbaudi par iespējamajiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) amatpersonu pārkāpumiem saistībā ar tiesvedību pret Latvijas Universitātes (LU) rektoru Indriķi Muižnieku par viņa apstiprināšanu amatā.

ZZS iesniegumā ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram lūdz izvērtēt šo lietu un pārkāpumu apstiprināšanās gadījumā saukt pie atbildības vainīgās amatpersonas, kā arī pieprasīt vainīgajiem atmaksāt izlietotos valsts finanšu līdzekļus.

“Deviņus mēnešus IZM novilcināja Latvijas lielākās augstskolas rektora apstiprināšanu amatā, izmantojot tendenciozus un bezmērķīgus strīdus par procedūrām. Pēc būtības LU darbs tika paralizēts, vienlaikus pieļaujot bezprecedenta politisko spiedienu augstskolas autonomijai,” tādu viedokli pauž ZZS valde.

ZZS uzskata un arī iesniegumā norāda, ka šajā procesā notika neefektīva valsts naudas tērēšana, ko var uzskatīt par valsts finanšu līdzekļu izšķērdēšanu, apmaksājot dārgu advokātu darbu par, viņuprāt, jau iepriekš paredzamu negatīvas tiesvedības rezultātu.

Pēc ZZS norādītā, no plašsaziņas līdzekļiem izrietējusi iespējamība, ka šādas situācijas pamatā bija ne tikai IZM administrācijas, bet arī “pašas izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) neprofesionāla un tendencioza rīcība, kā arī ministres personiska nepatika pret LU rektora amatā apstiprināto Muižnieku”.

Uz šo situāciju ZZS jau iepriekš vērsusi Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) uzmanību, aicinot veikt pārbaudi par iespējamiem IZM amatpersonu pārkāpumiem. Tomēr valdības vadītājs ZZS vēstuli pārsūtīja izskatīšanai ministrijai.

28. maijā ZZS saņēma izglītības un zinātnes ministres parakstītu atbildes vēstuli, no kuras izrietot, ka pārbaudes nav veiktas un amatpersonu atbildība nav vērtēta.

ZZS uzskata, ka neskaidra ir gan advokātu biroja “Eversheds Sutherland Bitāns” izvēlēs procedūra, gan juridiskās palīdzības līgumu noslēgšanas termiņi, gan pielīgtā atlīdzība un saņemto pakalpojumu apmaksas pamatojums.

Iepriekš vēstīts, ka pēc Šuplinskas iniciatīvas šai tiesvedībai tika piesaistīts birojs “Eversheds Sutherland Bitāns”, līgumu noslēdzot par 9999 eiro.

Jau vēstījām, ka Ilgas Šuplinskas uzsāktā tiesāšanās izmaksājusi dārgāk – kopumā 16 907 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kā pamats papildu izdevumiem minēts tas, ka bija nepieciešams sniegt papildu juridisko palīdzību. Advokātu palīdzība IZM izmaksājusi pat 300 eiro stundā.

Pērn, skaidrojot privāto advokātu piesaisti, Šuplinska norādīja, ka advokātu biroja piesaiste ir saistāma ar konkrētās tiesvedības sarežģīto raksturu.

“IZM ir nepieciešama augstas kvalifikācijas juridiskā palīdzība, lai, saņemot padziļinātas, kompetentas juridiskās ekspertīzes pakalpojumu konkrētajā lietā, un, atbilstoši dotajam uzdevumam, nodrošinātu Ministru kabineta pārstāvniecību tiesvedības procesā ar Muižnieku,” iepriekš uzsvēra Šuplinska.

Tāpat viņa paskaidroja, ka konkrētais advokātu birojs izvēlēts, ņemot vērā tā pieredzi un kvalifikāciju.

Attiecībā uz pašas ministrijas juristu kompetenci, Šuplinska tolaik skaidroja, ka IZM Juridiskā un nekustamo īpašumu departamenta, kā arī Augstākās izglītības un zinātnes departamenta ierēdņi ir iesaistīti pēc Muižnieka pieteikuma sāktās administratīvās lietas ietvaros nepieciešamo dokumentu sagatavošanā un virzīšanā.

“Vienlaikus darba procesā izmantojot advokātu biroja “Eversheds Sutherland Bitāns” plašo un ilgstošo pieredzi tiesvedībās un padziļināto juridisko ekspertīzi administratīvajās un publiskajās tiesībās,” norādīja ministre.

Kā ziņots, valdība 2019. gada augusta beigās pēc ilgām diskusijām nolēma neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo IZM skatījumā rektora vēlēšanās bija pārkāpts noteiktais regulējums.

Tomēr tiesa lēma par labu Muižniekam, un valdība martā bez diskusijām apstiprināja Muižnieku LU rektora amatā.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Anita
Anita

Studentiem vajadzētu būt daudz aktīvākiem un arī izteikt savu viedokli, savādāk jaunie komunisti jūs sabradās un pārtaisīs par pērkamām lellēm……

Vienkārši Marija
Vienkārši Marija

Partijas verdzeni Izauru te atkal liek priekšā… vai tad atkal atgriežamies pie klasiskām seriālu vērtībām?

rax
rax

Revolucionārus tiesās? Raimondu Djenu no sliedītēm vilks nost? Visu zemju feministes- savienojaties! – te Kareņinas cienīgs cietējas tēls… Nu paslīdēja kājina, paslīdēja ar tiem 400 tkst drauģeļiem valmieras pornokanālā Par to nākamie miljoni gan ies strikti ierobežpotas izvēles ceļu tikai statrp partijas kasē reģistrētiem, baltajā sarakstā

Andrejs
Andrejs

Tā Šuplinskas afēra atbilst KL pantam par nelietderīgu valsts naudas izsaimniekošanu , Kalnmeijer – nebaidies !

Ēriks
Ēriks

Bļin, bet man par to maksā..